Και όμως γυρίζει

Κύπρος:
Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας των νοσηλευτών, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει «απαγόρευση της απεργίας και ανταπεργίας σε οποιοδήποτε στάδιο επίλυσης της διαφοράς» και ποινή φυλάκισης δύο χρόνων ή και πρόστιμο για όποιον «μετέχει ή συνεχίζει ή διεγείρει, παροτρύνει, παρέχει συνδρομή ή ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή τη συνέχιση οποιασδήποτε μορφής απεργιακών ή ανταπεργιακών μέτρων σε καθορισμένη ουσιώδη υπηρεσία». Η επίμαχη πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως ουσιώδεις υπηρεσίες σχεδόν τα πάντα: τη διάθεση των καυσίμων, την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα τελωνεία αλλά και το... αποχετευτικό σύστημα. Ήδη η ΠΕΟ προανήγγειλε κινητοποιήσεις και κάλεσε τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις για συντονισμό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ισλανδία
Το πρώτο θύμα των «διαρροών του Παναμά» ήταν ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, που παραιτήθηκε μετά από συγκεντρώσεις 20.000 διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο (τεράστιος αριθμός για μια χώρα 330.000 κατοίκων). Οι Ισλανδοί έχουν την εμπειρία της εξέγερσης του 2008 που γκρέμισε την κυβέρνηση που επιχείρησε να «ξελασπώσει» τις τράπεζες στις πλάτες τους. Πάρθηκαν μέτρα προστασίας ενάντια στους τραπεζίτες, υπεύθυνοι φυλακίστηκαν, και όλοι πίστευαν ότι επήλθε μια «κάθαρση». Η αποκάλυψη της εμπλοκής του πρωθυπουργού, που κατά τα άλλα πρωτοστατούσε σε καμπάνια υπέρ της εθνικής οικονομίας («εμπιστευτείτε την κορόνα, κρατήστε τα χρήματά σας στην Ισλανδία») προκάλεσε το ξέσπασμα. Όπως είπε διαδηλωτής, «Μάθαμε πως υπάρχουν κανόνες για μας και άλλοι κανόνες γι’ αυτούς... Ανακαλύψαμε ότι ακόμα και μετά το κραχ έχουμε το δικό μας 1%. Και το χειρότερο είναι πως κυβερνά τη χώρα». Ύστερα από αυτά, στις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι... Πειρατές!

Βρετανία
Στη Βρετανία, οι «διαρροές του Παναμά» εμπλέκουν τον Ντέιβιντ Κάμερον, που ύστερα από αρχικά ψεύδη παραδέχθηκε την εμπλοκή του. Μια διαδήλωση έξω από τα γραφεία των Τόρηδων που απαίτησε την παραίτησή του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Κάμερον ήδη αντιμετωπίζει την πρόκληση του Brexit, την οργή των συνδικάτων για το πρόγραμμά του, και οι σημερινές αποκαλύψεις έρχονται ως «κερασάκι στην τούρτα» για το κυβερνητικό κόμμα...

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία