Φύλλο Νο 358 (13 Απρίλη 2016)

Φτάσαμε στην τελική ευθεία. Η κυβέρνηση διαμορφώνει το κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές, που προσπαθεί να φέρει μέσα στη Μεγαλοβδομάδα στη Βουλή για ψήφιση με διαδικασία εξπρές.

Η κυβέρνηση Τσίπρα τις επόμενες μέρες, αργά ή γρήγορα, θα φέρει προς έγκριση στη Βουλή τα μέτρα-σοκ που θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε ψίχουλα φιλανθρωπίας και θα επιτείνουν τη φοροληστεία στα λαϊκά εισοδήματα, ύστερα από 6 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας.

Φτάσαμε στο σημείο όπου τα ψέματα (όπως τα αλήστου μνήμης «ισοδύναμα» θετικά μέτρα) τελειώνουν. Φτάσαμε στην ώρα της αποκάλυψης της αλήθειας για το Μνημόνιο 3, στην ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπογράψει με τους δανειστές και να ψηφίσει αμέσως μετά στη Βουλή μέτρα-φωτιά για το Ασφαλιστικό, για το Φορολογικό, για τους μισθούς και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για τα «κόκκινα» δάνεια.

«ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»:
Με τίτλο Εθνική Ενότητα και με λογότυπο έναν πυρσό, οι Καρατζαφέρης-Μπαλτάκος παρουσίασαν το νέο ακροδεξιό κόμμα με τα έντονα ευρωσκεπτικιστικά χαρακτηριστικά, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί τα ανάλογα ευρωπαϊκά μορφώματα και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο στα δεξιά της ΝΔ. Στόχος οι αντιμνημονιακοί-δεξιοί ψηφοφόροι, που έχουν απογοητευτεί από την «κεντρώα» στροφή του Κυριάκου και ο κόσμος της «εθνικοφροσύνης» που στρέφεται στον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή. «Η επιλογή του πυρσού, του σήματος που απαρνήθηκε η ΝΔ, συμβολίζει ότι εμείς είμαστε η συνέχεια της ΕΡΕ και της ΝΔ του Αβέρωφ», είπαν οι δύο πρωτεργάτες του νέου σχηματισμού. Από το ισόγειο στο ρετιρέ της Δεξιάς «πολυκατοικίας» δεν είναι και μακριά...

Η  «Εργατική Αριστερά» γιορτάζει τα 15 χρόνια κυκλοφορίας της. Μιας δεκαπενταετίας που στην αυγή της χρωματίστηκε από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, τη Γένοβα, το Κοινωνικό Φόρουμ και τα πρώτα βήματα των δύσκολων ενωτικών εγχειρημάτων της Αριστεράς και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, τις μέρες της καπιταλιστικής κρίσης, των μνημονίων και της αντίστασης.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, με τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της, η «Εργατική Αριστερά» προσπάθησε να αναδείξει τους αγώνες σε συνδυασμό με τις αναγκαίες πολιτικές απαντήσεις. Με φόντο τον ορίζοντα του Σοσιαλισμού, της ιστορικής δικαίωσης της πάλης για μια άλλη κοινωνία.
Συγχρόνως, μέσα σε αυτή τη διαδρομή, η «Εργατική Αριστερά» προσπάθησε να ανανεωθεί αισθητικά και σελιδοποιητικά, διαμορφώνοντας τελικά την εφημερίδα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που κρατάτε στα χέρια σας.
Παράλληλα με την κεντρική Γιορτή που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 24 Απρίλη, φιλοξενούμε σε αυτό το φύλλο δηλώσεις συντρόφων και συντροφισσών, φίλων και συναγωνιστών, γι’ αυτή τη δύσκολη και απαιτητική αλλά και γόνιμη δεκαπενταετή διαδρομή.
Η Γιορτή θα ξεκινήσει στη 1 μμ το μεσημέρι και θα φιλοξενηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» της Νίκαιας (Θηβών 245). Θα υπάρχει ζωντανή μουσική, σπιτικό φαγητό και ποτό. Θα υπάρχει επίσης χώρος με έκθεση βιβλίου, ενώ θα διοργανωθεί λαχειοφόρος αγορά, με βασικό δώρο ένα ταξίδι αξίας 400 ευρώ που προσφέρει το τουριστικό γραφείο Kritsia Travel.
Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε μαζί, να διασκεδάσουμε και να ευχηθούμε όλοι μαζί χρόνια πολλά, με μαζικούς αγώνες και ανατροπή των μνημονίων, της λιτότητας, των ρατσιστικών διακρίσεων.

Ανέκαθεν η άποψη μερίδας του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς υπέρ των ανοιχτών συνόρων αντιμετωπιζόταν είτε ως «εθνοπροδοτική» από τους αντιδραστικούς, είτε ως «αφελής» ή «απογειωμένη» ακόμα και από μερίδες του κινήματος και αγωνιστές ή δυνάμεις της Αριστεράς.

Πορεία κατά της ανεργίας: Την Κυριακή 10 Απρίλη, έφτασε στο Σύνταγμα η πορεία που ξεκίνησε από την Πάτρα και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου. Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνεργοι, σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις. Μια πρωτοβουλία που αν είχε αγκαλιαστεί από περισσότερους δήμους, δημοτικές παρατάξεις και σωματεία και αν είχε οργανωθεί με πιο πλατιά χαρακτηριστικά είναι σίγουρο ότι θα είχε καταγραφεί πολύ καλύτερα και θα είχε δώσει καθοριστικό στίγμα για την αναγκαία ύπαρξη ενός πραγματικού μετώπου ενάντια στα μνημόνια και την ανεργία.
Η πρώτη υποδοχή της πορείας έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο Χαϊδάρι με συναυλία και 1.500 και πλέον συμπαραστάτες που συγκεντρώθηκαν με κάλεσμα του δημοτικού συμβουλίου Χαϊδαρίου, συλλογικοτήτων και σωματείων, αλλά και από το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν με το μπλοκ του ΜΕΤΑ. Χειροκροτήματα και συνθήματα κατά της πολιτικής λιτότητας των μνημονίων υποδέχτηκαν έναν κόσμο που διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα για να στείλει το μήνυμά του. Ίδιο ήταν το σκηνικό και το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη συναυλία.
Υπήρχαν παλμός και πάθος για μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί από το κίνημα και την Αριστερά. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποιες διεκδικήσεις που έλειπαν ως περιεχόμενο και από τα κείμενα των οργανωτών της πορείας και από τα κείμενα του ΜΕΤΑ. Διεκδικήσεις όπως οι αυξήσεις στους μισθούς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η απαγόρευση των απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η επανακρατικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, η λειτουργία εργοστασίων και επιχειρήσεων, που οδεύουν σε λουκέτο, με την ευθύνη του κράτους και με έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, η επαναλειτουργία νοσοκομείων και σχολείων που έχουν κλείσει, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Διεκδικήσεις πολύ πιο ουσιαστικές από γενικολογίες περί λαϊκής εξουσίας ή περί εθνικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Διεκδικήσεις που σε συνδυασμό με την απαίτηση για διαγραφή του χρέους και παύση πληρωμών προς τους δανειστές μπορούν πραγματικά να δώσουν μια νέα προοπτική στο εργατικό κίνημα, μια νέα έμπνευση για να δοθεί η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία με όρους νίκης.

Αν και καθορίζεται από βρετανικές ιδιαιτερότητες, από τον τρόπο και το πολιτικό τοπίο στο οποίο τίθεται το ζήτημα, ενδιαφέρον έχει η συζήτηση στη βρετανική Αριστερά ως προς την έξοδο από την ΕΕ.

Ο φετινός Μάρτης στη Γαλλία αποδείχθηκε «θερμός». Απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις και «άγρια» χαρακτηριστικά στην κινητοποίηση της νεολαίας συνθέτουν το τσουνάμι ενάντια στο νόμο της Ελ Κομρί που βάζει στο στόχαστρο τον Εργατικό Κώδικα, απειλώντας με κατάργηση του 35ωρου, απελευθέρωση των απολύσεων και πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ήδη πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή νεολαία ως χαμένη γενιά και με μια έννοια έχει δίκιο, διότι στη σημερινή Ελλάδα οι νέοι και οι νέες βλέπουν ως προοπτική είτε την ανεργία, είτε την επισφαλή εργασία με πολύ χαμηλές αμοιβές, επ’ άπειρον, είτε τη μετανάστευση ως σύγχρονοι επιστημονικοί προλετάριοι.

Πάτρα:
Η πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση που καλούσε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 7/4, έχοντας μάλιστα και το πιο μαζικό μπλοκ στη διαδήλωση.
Ακόμα, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας πήραν απόφαση για συμμετοχή και στήριξη στην πορεία κατά της ανεργίας που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων και πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα 4 έως και την Κυριακή 10 Απρίλη.
Με αποφάσεις αρκετών συλλόγων –αναμένονται και άλλες– οι αγωνιστικές δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς στην Πάτρα καλούν σε διαδήλωση-πορεία την Πέμπτη 14/4 ενάντια στον εθνικό διάλογο και στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

«Αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα από τα έγγραφα δεν είναι τόσο ένα κατηγορητήριο εις βάρος του παγκόσμιου καπιταλισμού όσο ένα κατηγορητήριο εις βάρος των χωρών που έχουν αδύναμους θεσμούς και πολλή διαφθορά. Και παρά τις έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής το μήνυμα για εμάς είναι αρκετά καθησυχαστικό: Δεν είμαστε μία από αυτές τις χώρες». Μ’ αυτή την επιχειρηματολογία η Megan McArdle, μαχητική νεοφιλελεύθερη δημοσιογράφος που οραματίζεται να γίνει η Άιν Ραντ της γενιάς της, υποδέχθηκε τον καταιγισμό των Panama Papers, σε άρθρο της στο BloombergView.

Δύο πορείες από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τα γραφεία της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες από αντιρατσιστικές συλλογικότητες και Αφγανούς πρόσφυγες. Αίτημα τα ανοιχτά σύνορα και η κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την «αποτροπή» της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την ΕΕ αποτελεί το πιο μελανό κεφάλαιο ρατσιστικής απανθρωπιάς της Ευρώπης-φρούριο, με τη συνενοχή και την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

Κύπρος:
Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας των νοσηλευτών, η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει «απαγόρευση της απεργίας και ανταπεργίας σε οποιοδήποτε στάδιο επίλυσης της διαφοράς» και ποινή φυλάκισης δύο χρόνων ή και πρόστιμο για όποιον «μετέχει ή συνεχίζει ή διεγείρει, παροτρύνει, παρέχει συνδρομή ή ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή τη συνέχιση οποιασδήποτε μορφής απεργιακών ή ανταπεργιακών μέτρων σε καθορισμένη ουσιώδη υπηρεσία». Η επίμαχη πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως ουσιώδεις υπηρεσίες σχεδόν τα πάντα: τη διάθεση των καυσίμων, την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα τελωνεία αλλά και το... αποχετευτικό σύστημα. Ήδη η ΠΕΟ προανήγγειλε κινητοποιήσεις και κάλεσε τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις για συντονισμό.

Με συμφωνία εκεχειρίας τερματίστηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων στρατιωτών. Οι 4 μέρες μαχών με δεκάδες νεκρούς ήταν η πλέον θερμή και αιματηρή σύγκρουση στην περιοχή ύστερα από 22 χρόνια και την εκεχειρία του 1994 που έβαλε τέλος στον πολυετή αιματηρό πόλεμο.

Ενώ τους πρώτους μήνες της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης η επιμονή και το θάρρος των ίδιων των προσφύγων και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης έδειξαν να πολιορκούν την Ευρώπη-φρούριο και να ανοίγουν σύνορα, η Ευρώπη φρούριο βρήκε τον τρόπο να αντεπιτεθεί, και να οχυρωθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά, με την επαίσχυντη συμφωνία της 20ής Μάρτη.