Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Δύο πορείες από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τα γραφεία της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες από αντιρατσιστικές συλλογικότητες και Αφγανούς πρόσφυγες. Αίτημα τα ανοιχτά σύνορα και η κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Φαντάρος τιμωρήθηκε γιατί πήρε μέρος σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Για πρώτη φορά από την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών βρέθηκε κυβέρνηση, της δήθεν Αριστεράς και της πραγματικής εθνικιστικής ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ, να τιμωρήσει φαντάρο που πήρε μέρος σε μια πορεία καταδίκης του πολέμου, του ρατσισμού, του εθνικισμού και του φασισμού. 

***

Σε συγκέντρωση χρυσαυγιτών στον Πειραιά ο Κασιδιάρης φώναξε: «Πάρτε σημαίες και ορμήξτε!», εννοώντας στους λίγους αντιφασίστες που έκαναν εκείνη τη στιγμή αντισυγκέντρωση. Οι χρυσαυγίτες άρχισαν να τρέχουν προς το σημείο, μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρακολουθούσαν αμέτοχες. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και μάχες σώμα με σώμα στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, και σε εκείνο το σημείο, μαυροφορεμένος άνδρας που είχε βγει από το μπλοκ της Χρυσής Αυγής χαστούκισε και κλότσησε στο πρόσωπο τη φωτογράφο του VICE Αλεξία Τσαγκάρη, η οποία κάλυπτε τις συγκεντρώσεις. Το περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι όχι απλά δεν αντέδρασαν, αλλά κάποιοι εξ αυτών, σε κάποια σημεία της συμπλοκής, συμπορεύτηκαν με τη Χρυσή Αυγή. Όταν τελικά επενέβη η αστυνομία, έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ προσήγαγε αιμόφυρτο αντιφασίστα, τραυματία από την επίθεση των χρυσαυγιτών. Μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί, και επί κυβέρνησης... «Αριστεράς».

***

Στην Ειδομένη, πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν το φράχτη. Τότε αστυνομικοί από τη γείτονα χώρα μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και έριξαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Δεν είναι που πέρασαν οι Μακεδόνες αστυνομικοί στην ελληνική επικράτεια για να καταστείλουν τους πρόσφυγες. Είναι που η υποτιθέμενη διεθνής νομιμότητα, η συνθήκη της Γενεύης ή τα σύνορα πάνε περίπατο όταν είναι να στραφούν τα κράτη κατά ανθρώπων σε απόγνωση. Είναι που τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά για το χρήμα και τους μπάτσους.

***

Μια ομάδα κατοίκων από τις γειτονιές του Πειραιά (εκπαιδευτικοί, μέλη της δημοτικής κίνησης Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα» και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», εθελοντές του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών) βρέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο πυροβολικού στο Σχιστό. Φορτωμένοι δεκάδες σακούλες με παιχνίδια, για τα παιδιά των προσφύγων που ζουν εκεί. Η επιδίωξη των κυβερνώντων είναι η απομόνωση των προσφύγων και η «μη ορατότητα» των προβλημάτων τους. Η αυτοοργάνωση των προσφύγων, η συλλογική διεκδίκηση και η συνεργασία τους με τον ντόπιο πληθυσμό, τις συλλογικότητες του κινήματος και τους μαζικούς φορείς, θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας στη νέα φάση του Προσφυγικού.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία