Τα κέρδη στην Cosco, το ξύλο στους εργαζόμενους

Φωτογραφία

Φιέστα-κοροϊδία για την υπογραφή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Τις αποδείξεις προς τους καπιταλιστές, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κουαρτέτο ότι είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει όλες τις απαιτήσεις του νεοφιλελευθερισμού παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη φιέστα που διοργάνωσε για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά. Μια μαύρη φιέστα που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο. Ότι είναι ανεπιφύλακτα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των «επενδυτών» όπως ξεδιάντροπα τους αποκαλεί πια ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας που σπάει όλα τα ρεκόρ στην αθέτηση υποσχέσεων.
Με σιδερόφρακτα αποκλεισμένο το Ζάππειο από δέκα και πλέον κλούβες των ΜΑΤ, οι υπογραφές για την παραχώρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO έπεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και τον γενικό οικονομικό διευθυντή του ομίλου της Cosco, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου του ομίλου της κινέζικης εταιρείας.
Η συμφωνία καθορίζει ότι το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί μέσα στην 5ετία, μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. 
Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε τους μεγαλοκαρχαρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, με εντολή της κυβέρνησης τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από την Κλαυθμώνος ως το Ζάππειο. Τα ΜΑΤ μάλιστα ξεκίνησαν από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, που είχαν προσκληθεί από την κυβέρνηση για να παραβρεθούν στη μαύρη φιέστα και στους οποίους οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την είσοδο.
Το ξύλο και τα χημικά επεκτάθηκαν και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα του λιμανιού με συνθήματα όπως «Στοπ, στοπ, στο πούλημα του ΟΛΠ» και «Τα χέρια μας ψηλά και η γροθιά σφιγμένη, να μάθει η κυβέρνηση τι την περιμένει».
Η κυβέρνηση, όσο προχωράει στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, όσο προχωράει στην ακύρωση των προ της συμφωνίας του καλοκαιριού δεσμεύσεών της, τόσο πιο λαομίσητη θα γίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει επιβάλει ούτε μία δέσμευση για το καθεστώς εργασιακών σχέσεων των τωρινών εργαζομένων στον ΟΛΠ. Κρίνοντας όμως από την μέχρι τώρα τακτική της Cosco αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους είναι μισθοί πείνας, με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και μηδενικά δικαιώματα.
Άλλωστε, μετά το πούλημα του ΟΛΠ, μπροστά της έχει την ολοκλήρωση του σχεδίου ξεπουλήματος και των υπόλοιπων λιμανιών. Τον Ιούλιο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το ξεπούλημα και του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες για τα λιμάνια Pαφήνας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. 
Την Παρασκευή 8 Απρίλη, συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είναι απαραίτητο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ζητώντας την άμεση στήριξη από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία