Ανατροπή στο 9ο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ

Καθαρή νίκη της Αριστεράς και ήττα του κυβερνητικού-μνημονιακού συνδικαλισμού

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς*

Τ α αποτελέσματα του 9ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ αποτελούν μια καθαρή νίκη της αντιμνημονιακής-ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που, παρά τις διαφορές, στα μάτια της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών στήριξε ανυποχώρητα το προηγούμενο διάστημα την πάλη ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, μαζί με το υγειονομικό-εργατικό-λαϊκό κίνημα, αλλά και μέσα στα νοσοκομεία στήριξε την πάλη για μόνιμες προσλήψεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Η ΔΗΠΑΚ και το Ενωτικό Κίνημα αθροίζουν συνολικά 14 έδρες, που δίνουν αριθμητικά πλειοψηφία στο νέο Γενικό Συμβούλιο με 27 έδρες και αυτό επιτάσσει τη συγκρότηση αριστερού, αγωνιστικού προεδρείου στην ΟΕΝΓΕ.
Από την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκύπτουν τα εξής σαφή συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο για τις παρατάξεις του μνημονιακού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού. Η ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ) υποχώρησε κατά μία έδρα, αλλά η συμπαράταξη ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ κυριολεκτικά κατέρρευσε. Τα αποτελέσματα αποτελούν κόλαφο όμως και για την παράταξη του Μετώπου, που στηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απώλεσε το 30% της δύναμής της, πληρώνοντας τη μνημονιακή στροφή και τη χωρίς προσχήματα υπεράσπιση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Στο ίδιο το συνέδριο ήταν εξόφθαλμη η σύμπραξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΚ, καθώς οι δύο τελευταίες δεν κατέβασαν ούτε ένα κείμενο και στήριξαν το Μέτωπο σε όλες τις ψηφοφορίες!
Η επιδίωξή τους να επιστρέψουν την Ομοσπονδία στις εποχές του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, του μοιράσματος της καρέκλας και της συνδιαλλαγής  με το υπουργείο πριν το 6ο Συνέδριο το 2009, που ανέτρεψε την πλειοψηφία ΠΑΣΚ Λαοπόδη-ΔΗΚΝΙ Τσούκαλου, έπεσε στο κενό. Η πολιτική του διάλογου-απάτη με το υπουργείο για τη δήθεν «επικαιροποίηση της συλλογικής συμφωνίας» αποκαλύφτηκε και συντρίφτηκε.
Οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Ενότητας Ιατρών (ΡΕΙ) δώσαμε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών, με το πολυτασικό ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, και αυτό έγινε φανερό όχι μόνο από το καλό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και από την άριστη συνεργασία με όλους τους συναγωνιστές του ψηφοδελτίου (των «νηπίων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς», όπως μας αποκάλεσε, παραμονές των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Βαρνάβας από το πρωτοσέλιδο του ygeianet...)
Η ιστορία δεν τέλειωσε, συνεχίζεται και γράφεται με ανυπακοή. Αυτό μας είπε η μεγάλη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό μας επιβεβαιώνει η αγωνιστική ανάταση του γαλλικού Μάρτη ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ. Μπροστά στην μάχη του Ασφαλιστικού, όλα τα «σφυριά» πρέπει να χτυπήσουν μαζί για να ανατρέψουμε τον νόμο-σφαγείο, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής. Η κοινή δράση της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής  Αριστεράς για την οργάνωση και τον ξεσηκωμό των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των εργαζομένων στην υγεία, η συγκρότηση ενός μαζικού απεργιακού παλλαϊκού μετώπου είναι απαραίτητη όσο ποτέ!
Τα αποτελέσματα 
του Συνεδρίου
Στο Συνέδριο πήραν μέρος 211 αντιπρόσωποι και ψήφισαν 201.
ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ): 53 ψήφοι, έδρες 7 (26%), έναντι 41 ψήφων (16,4%) και 4 εδρών.
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΡΣΙ, Νυστέρι, ΡΕΙ, ανένταχτοι): 52 ψήφοι, έδρες 7 (25%), έναντι 42 ψήφων (16,8%) και 4 εδρών.
Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ): 49 ψήφοι, έδρες 7 (24%), έναντι 80 ψήφων (32%) και 9 εδρών.
ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ): 33 ψήφοι, έδρες 4 (16%), έναντι 44 ψήφων (17,6%) και 5 εδρών.
Συμπαράταξη (ΠΑΣΚ-ΔΗΜΑΡ): 13 ψήφοι, έδρα 1 (6%), έναντι ΠΑΣΚ 25 (10,0%) και 3, και ΙΑΣΥ (ΔΗΜΑΡ) 8 ψήφοι (3,2%) και 1 έδρα.
Λευκό 1.

 

*γιατρός, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, μέλος γραμματείας της ΡΕΙ και του ΜΕΤΑ Υγειονομικών 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία