Και όμως γυρίζει

Κατάρ: Και (όχι τόσο) ξαφνικά, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και η Αίγυπτος, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή παρέχοντας υποστήριξη σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Μια ένταση που υπόβοσκε εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των περιφερειακών ανταγωνισμών, της «απειθαρχίας» που έχει προκαλέσει η αμερικανική υποχώρηση και της κρίσης που προκάλεσε η αραβική άνοιξη με κάθε καθεστώς να εκπονεί δικούς του σχεδιασμούς, εκδηλώνεται πιο δραματικά…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Παλαιστίνη
Σταμάτησε, μετά από 40 ημέρες, η απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων στα κελιά του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.600 κρατούμενοι, από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Άντεξε τα εκδικητικά μέτρα, τη συκοφάντηση, την αδιαλλαξία των ισραηλινών Αρχών. Προκάλεσε κύμα συμπαράστασης σε δεκάδες χώρες. Πυροδότησε καθημερινές κινητοποιήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η απεργία κατάφερε να οδηγήσει τις Αρχές του Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις με τους «τρομοκράτες» και να πετύχει παραχωρήσεις. Το Ισραήλ ωστόσο επιχειρεί να υποβαθμίσει δημόσια την έκβαση της απεργίας. Το κίνημα αλληλεγγύης θα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση. Τουλάχιστον οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι παραμένουν, με τον Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγέτη της απεργίας, να διευκρινίζει πως η απεργία «ανεστάλη», προειδοποιώντας πως θα ξεκινήσει και πάλι αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης. 

 

Βραζιλία
Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα σκάνδαλα γύρω από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ, που ανέβηκε στην εξουσία με κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» με αφορμή τα σκάνδαλα της Ντίλμα Ρούσεφ. Ο Τεμέρ προωθούσε μια άγρια αντεργατική επίθεση από όταν ανέλαβε την εξουσία, που είχε προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο αφύπνιση του κινήματος στη Βραζιλία. Μιας και η διερεύνηση των «σκανδάλων» είναι πάντα πολιτική, φαίνεται πως τμήμα της αστικής τάξης αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον Τεμέρ. Ένα παράδειγμα του πώς οι «από κάτω» μπορούν να αξιοποιήσουν ή και να πυροδοτήσουν μια κρίση των «από πάνω». Και μια υπενθύμιση πως η «δεξιά παλινόρθωση» στη Λατινική Αμερική είναι μεν σε εξέλιξη, αλλά δεν θα είναι και περίπατος...

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία