Και όμως γυρίζει

Ιταλία:
Ο Ματέο Ρέντσι πρωτοστάτησε στην κυβερνητική συμφωνία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Απέτρεψε έτσι μια εκλογική αναμέτρηση, στην οποία ο γραμματέας του ΔΚ, Τζινγκαρέτι, θα μπορούσε να απαλλαγεί από τους υποστηρικτές του έκπτωτου ηγέτη του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μια βδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Ρέντσι ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης ΚΟ, ως προάγγελο νέου κόμματος. Το άχρωμο όνομα «Italia Viva» επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ήξεραν: ότι ο Ρέντσι φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ιταλικό «μακρονισμό» σε πλήρη ρήξη με τις όποιες σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις είχαν επιβιώσει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η δήλωσή του ότι με τη διάσπαση ίσως «διευρυνθεί η κοινοβουλευτική στήριξη» στην κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να απορροφηθούν και δυνάμεις της κεντροδεξιάς. Σε ίντριγκες μια χαρά τα έχει πάει ο φιλόδοξος πολιτικός ως τώρα. Αν αυτό αρκεί για να αναστηθεί η πολιτική του καριέρα (σε δοκιμασία κάλπης) μένει να φανεί…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αίγυπτος
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Αίγυπτο. Δεν είναι πολύ μαζικές, αλλά είναι αρκετά «ορατές», συμβαίνουν σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, αψηφούν την καταστολή και στρέφονται εξαρχής κι απευθείας ενάντια στον δικτάτορα Σίσι. Το σύνθημα «Ξεσηκωθείτε-Τέρμα ο φόβος-Ο Σίσι πρέπει να φύγει!» συνοδεύει το παλιό «Ο λαός απαιτεί την ανατροπή του καθεστώτος» από το 2011. Είναι πρωτοφανής εικόνα μετά το 2013 και συγκλονίζει αυτό το «ράγισμα του γύψου»…

Τουρκία
Πυκνώνουν οι αποχωρήσεις στελεχών από το ΑΚΡ στην Τουρκία, που συνοδεύονται από προαναγγελίες νέου κόμματος (ή νέων κομμάτων).  Ένα απ’ αυτά τα στελέχη είναι ο Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και «αρχιτέκτονας» της τουρκικής γεωπολιτικής στρατηγικής, που έφτασε και στη θέση του πρωθυπουργού. Δεύτερος είναι ο Αλί Μπαμπατζάν, ο παντοδύναμος «τσάρος» της οικονομίας στα χρόνια των «παχιών αγελάδων» της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ, είναι τόσο αποστασιοποιημένος από τον Ερντογάν, που η στήριξή του σε κάποια από τα νέα μορφώματα θεωρείται δεδομένη. Σε επίπεδο προσώπων πρόκειται για ισχυρές απώλειες για τον Ερντογάν. Αλλά ο  πολιτικός προσανατολισμός των διαφωνούντων και ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι διεργασίες στη βάση της κοινωνίας παραμένουν θολά. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία