Καλιφόρνια-Λονδίνο-Αθήνα: Γεμίσαμε «θρασίμια»

Φωτογραφία

Την ώρα που ο Σαμαράς αποκαλεί τους αγωνιζόμενους φοιτητές «θρασίμια», την ώρα που ο Άδωνις ωρύεται ότι σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν γίνονται καταλήψεις, την ώρα που ο Φορτσάκης κάνει λόγο για «μειοψηφίες που κλείνουν τις σχολές», την ώρα που τα συστημικά ΜΜΕ στοχοποιούν φοιτητές ως τραμπούκους και αλήτες, κάποια άλλα «μειοψηφικά θρασίμια» στην Καλιφόρνια και στο Λονδίνο δείχνουν το δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Εννοούμε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τις μαζικές και συγκρουσιακές διαδηλώσεις φοιτητών στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, στο Μπέρκλεϊ, πανεπιστήμιο υπόδειγμα για πολλούς από τους αστούς τηλεαστέρες της πολιτικής (αλλά και σύμβολο των φοιτητικών αγώνων που το Μάη του 1968 απλώθηκαν και στην Αμερική, ταυτόχρονα με το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα των μαύρων για ίσα δικαιώματα), οι φοιτητές διαμαρτύρονται με κατάληψη ενάντια στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών για αύξηση των διδάκτρων και τις αλλαγές στον τρόπο λήψεως των αποφάσεων, που περιορίζει τη φοιτητική συμμετοχή.
Υπολογίζεται ότι η αύξηση των διδάκτρων αγγίζει το 27,6% μέσα σε πέντε χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τα δίδακτρα αυξάνονται στα 15.560 δολάρια για τους φοιτητές από την Πολιτεία και σχεδόν σε 45.000 δολάρια για τους υπόλοιπους φοιτητές.
Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους οι φοιτητές απαιτούν: α) Καμία αύξηση στα δίδακτρα. β) Πλήρη διαφάνεια στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό το νομοσχέδιο 94 της Καλιφόρνιας. γ) Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες ενάντια στον Τζεφ Νόβεν (συμφοιτητή τους), που συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου με ψευδείς κατηγορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρμόδιων της εκπαίδευσης.
Σε αυτόν τον παράλληλο αγώνα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, φοιτητές και από τις δύο χώρες ήρθαν σε επικοινωνία τις προηγούμενες βδομάδες μέσω skype, αντάλλαξαν εμπειρίες και έδειξαν έμπρακτα ότι οι αγώνες δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα.
Την ίδια περίοδο στο Λονδίνο γίνονται οι μαζικότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο ενάντια στις περικοπές και απαίτησαν να εξαλειφθούν τα δίδακτρα. Στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετείχαν φοιτητές από 40 βρετανικές πόλεις, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και άλλες δράσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Οι κινητοποιήσεις ήταν δυναμικές και ήρθαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής. Ένας διαδηλωτής χαρακτηριστικά ανέφερε σε δημοσιογράφους: «Η κυβέρνηση σπαταλάει τόσα χρήματα για να αγοράζει βόμβες, ενώ δεν δίνει περισσότερα χρήματα για τα βιβλία μας και τη δουλεία μας, που είναι περισσότερο σημαντικά».
Είναι πραγματικά αστείο το πόσο εύκολα καταρρέει η νηπιακή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι «για όλες τις εικόνες ντροπής που χαλούν την εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό, ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Αναρωτιόμαστε πραγματικά, στις καπιταλιστικές ΗΠΑ και Βρετανία έχει απλώσει κι εκεί τα πλοκάμια του ο ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς συνολικότερα έχει απώτερο σκοπό να κρύψει τη σήψη και τη βρόμα ενός συστήματος που από την Καλιφόρνια μέχρι το Λονδίνο και από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα γεννά φτώχεια, καταπίεση και εκμετάλλευση. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνο του, εκτός αν το αλλάξουμε εμείς. Οι ενδείξεις είναι θετικές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία