Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες

Φωτογραφία

Απέναντι στην τρομοϋστερία και τα ακροδεξιά παραληρήματα, δεν χωρά καμία υποχώρηση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το ρεύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εξαιτίας των πολέμων και της φτώχειας στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, αυξάνεται καθημερινά. Στα ελληνικά νησιά και σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στις ακτές της Ιταλίας και της Ισπανίας, καταφθάνουν καραβιές με θύματα γεωπολιτικών συγκρούσεων, εμφυλίων και δικτατοριών. 
Το περιστατικό με τους Αφρικανούς ναυαγούς στη Γαύδο τις ημέρες του Πάσχα και οι χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στο Α. Αιγαίο (όπως κάθε χρόνο την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο), έδωσαν το έναυσμα για ένα μπαράζ ακροδεξιάς ρητορικής από τα συστημικά μίντια και τα αστικά κόμματα –από τον Σαμαρά έως το «ευαίσθητο» Ποτάμι– που καταλήγει πάντα στην ενίσχυση της ατζέντας των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Κατά την κυρίαρχη προπαγάνδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται στη χώρα γιατί πήραν το «σήμα» από την ανεκτική στάση της νέας κυβέρνησης. Η εξωφρενική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν έχει συμβεί κάποιο γεωπολιτικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή(!!), γεγονός που να δικαιολογεί αυτήν την αύξηση των ροών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες», είναι ενδεικτική. 
Παρά τις επιθέσεις της αντίδρασης, ιδιαίτερα προς το πρόσωπο της υπουργού Μετανάστευσης Τ. Χριστοδουλοπούλου, τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τη μέχρι σήμερα ρατσιστική πολιτική των «ξένων εισβολέων»: 
- Μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
- Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
- Σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
- Ενέργειες για τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες βλέπουν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι χώρες του Νότου, ως πύλες εισόδου, εκταμιεύουν μεγάλα ποσά από την ΕΕ για φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες και άλλα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών ή ακόμα χειρότερα η Μεσόγειος να γίνεται υγρός τάφος για γυναικόπαιδα. 
Απέναντι στην τρομοϋστερία και τα ακροδεξιά παραληρήματα, δεν χωρά καμία υποχώρηση. Πέρα από την άμεση υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, η συστηματική διεκδίκηση μιας πιο «ανοιχτής» πολιτικής (κατάργηση όλων των μέτρων που οικοδομούν την «Ευρώπη φρούριο» και στρατιωτικοποιούν τα σύνορα, ευκολότερες διαδικασίες ασύλου, οριστικό κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα κ.ά.) για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι από τα βασικότερα καθήκοντα του κινήματος και της Αριστεράς. 

(ΦΩΤΟ: Βασίλης Μαθιουδάκης)

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία