Κατάληψη στη Δωδώνη ΑΕ

Φωτογραφία

Σε κατάληψη βρίσκεται πάνω από μια βδομάδα η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ. Την κατάληψη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι συνεταιριστές και οι κτηνοτρόφοι της γαλακτοβιομηχανίας, αντιδρώντας στο ξεπούλημά της στην εταιρεία «Σίμος Foods».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Την Τρίτη, 9 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα (από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη). Διεκδικούν να εφαρμοστεί το καταστατικό της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), η εταιρεία θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στους εργαζομένους της.
Συγκεκριμένα το 67,7% του μετοχικού μεριδίου της εταιρείας ανήκε στην ΑΤΕ και το υπόλοιπο μερίδιο στις Αγροτικές Ενώσεις της περιοχής. Από τη στιγμή που η ΑΤΕ χαρίστηκε σκανδαλωδώς στην Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία έχασε αυτόματα το συνεταιριστικό της χαρακτήρα. Σε τέτοια περίπτωση το καταστατικό της όριζε τη μεταβίβασή της στους φυσικούς της φορείς, δηλαδή στους εργαζομένους της. Όμως η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας το τρελό φαγοπότι υπέρ Σάλλα, σκανδαλωδώς αποφάσισε την πώληση της εταιρείας. Την κατάληψη στηρίζουν μέχρι τώρα το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Μάλιστα η εταιρεία «Σίμος Foods», που «αγόρασε» τη Δωδώνη, πλήρωσε μόλις 21 εκατ. ευρώ, όταν η αξία της γαλακτοβιομηχανίας ανέρχεται στα 144 εκατ. ευρώ και όταν η εταιρεία αγοραστής χρωστάει ήδη στη Δωδώνη 12 εκατ. ευρώ. Αντίτιμο εξευτελιστικό για μια εταιρεία που είναι κερδοφόρα εδώ και 26 χρόνια. Αυτό το σκάνδαλο σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες θα υποχρεωθούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να πουλάνε τα προϊόντα τους στην εταιρεία, οδηγεί στην εξαθλίωση πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να ακυρωθεί η πώληση. Δείχνουν να γνωρίζουν ότι η τύχη της εταιρείας είναι στα χέρια τους και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία