Φύλλο Νο 276 (17 Οκτώβρη 2012)

Η μια σύσκεψη αρχηγών διαδέχεται την άλλη. Η ανακοίνωση των μέτρων αναβάλλεται από βδομάδα σε βδομάδα και τελικά –φαίνεται– θα επιτευχθεί στις αρχές Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας την «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, που είχαν προβλέψει ότι θα μάθουμε την αλήθεια λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Η «επιμήκυνση» είναι το τελευταίο χαρτί του Σαμαρά, για να χρυσώσει το χάπι του πακέτου Στουρνάρα. Η επιμήκυνση θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά για την κυβέρνηση, αν η τρόικα της επέτρεπε να διασπείρει τα μέτρα λιτότητας στο χρόνο της επόμενης τριετίας-πενταετίας. Όμως η συμφωνία είναι «εμπροσθοβαρής»: 9,5 δισ. ευρώ λιτότητα από τα 15 του συνολικού προγράμματος θα πρέπει να διασφαλιστούν μέσα στο 2013. Αυτό το δεδομένο μετατρέπει την επιμήκυνση σε παρατεταμένο βασανιστήριο του κόσμου. Και κάνει το μέλλον της κυβέρνηση Σαμαρά πολύ, μα πολύ, αβέβαιο…

Βήμα βήμα, από τη μαζική διαδήλωση της ΔΕΘ και μετά, μια σειρά από πετυχημένες και μαζικές κινητοποιήσεις άνοιξαν το δρόμο για τη συνολική αντιπαράθεση του εργατικού κινήματος με τα μνημόνια και τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

Μια σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την κλιμάκωση των αγώνων για να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και να ανατραπούν τα ήδη αποφασισμένα μέτρα των μνημονίων, όπως η αξιολόγηση, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν οι Γ΄, Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Σε 48ωρη και όχι μόνο 24ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δίνοντας διαστάσεις συνέχειας, διάρκειας και κλιμάκωσης στη γενική απεργία της 18ης Οκτώβρη.

Περιοδείες για τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία πραγματοποιεί η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζεται το παιχνίδι της εταιρείας ICAP στις πλάτες των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).

Σε κατάληψη βρίσκεται πάνω από μια βδομάδα η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ. Την κατάληψη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι συνεταιριστές και οι κτηνοτρόφοι της γαλακτοβιομηχανίας, αντιδρώντας στο ξεπούλημά της στην εταιρεία «Σίμος Foods».

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής και του εκφοβισμού της κοινωνίας. Ο κατάλογος των περιστατικών μόνο τις τελευταίες 25 μέρες αρκεί για να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωση.

Ο Λισάρδο Σουάρεζ Φερνάντεζ, Ισπανός ανθρακωρύχος, ήρθε στην Αθήνα για να συμμετάσχει και να απευθύνει χαιρετισμό στα πλαίσια της κεντρικής εκδήλωσης που έγινε στο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, στις 6 Οκτώβρη. Μεταξύ άλλων μίλησε για την αναγκαιότητα μιας νεολαίας επαναστατικής και εξεγερμένης και καταχειροκροτήθηκε, όταν φώναξε το σύνθημα: «Μια μόνο λύση, επανάσταση».

Την περιπλάνησή του στον κυβερνοχώρο άρχισε στις 10 Οκτώβρη το www.Rproject.gr. Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που φιλοδοξεί να παρουσιάσει απόψεις, να αναδείξει πολιτικά και κινηματικά γεγονότα, να συμβάλει στο διάλογο για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ που χρειαζόμαστε.

Πετυχημένες παρεμβάσεις στις εφορίες αρκετών περιοχών της Αττικής, την Τρίτη 2/10, πραγματοποίησαν επιτροπές και συνελεύσεις γειτονιών, ενάντια στα χαράτσια και τα μέτρα που λεηλατούν τα εισοδήματά μας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών Μάη-Ιούνη και η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζουν την ηγεσία του ΚΚΕ να προσπαθεί να οχυρώσει την πολιτική της με ιδεολογικά και ιστορικά επιχειρήματα, προκειμένου να τη διατηρήσει απαράλλαχτη.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ο Ομπάμα καταβαραθρώθηκε στο ντιμπέιτ με τον Ρόμνεϊ. Δεν είναι ότι έχασε ξαφνικά την περιβόητη ρητορεία και γοητεία του. Είναι ότι δεν είχε τίποτα να παρουσιάσει στα πεπραγμένα του που να διαφέρει από την πολιτική των Ρεπουμπλικάνων. Και το κυριότερο, δεν είχε τίποτα να υποσχεθεί. Παρότι τα δυο επιτελεία σκίζονται να εμφανίσουν φοβερές διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα και τους υποψήφιους τους, αυτές –δυστυχώς για τον αμερικάνικο λαό– δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα πράγματα.

Η ιταλική νεολαία, που το 2008 σήκωσε πρώτη το γάντι διεθνώς, προβάλλοντας το σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας!», ξαναβγαίνει στους δρόμους.

Η επανεκλογή του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα με 11 μονάδες διαφορά από τον Καπρίλες είναι μια ξεκάθαρη νίκη της λεγόμενης «μπολιβαριανής διαδικασίας».

Η έφεση των Πούσι Ράιοτ απορρίφθηκε για τα 2 από τα 3 μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος, που διώκονταν για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος», επειδή τραγούδησαν ένα τραγούδι κατά του Πούτιν μέσα σε καθεδρικό ναό.

Μέσα σε σκηνικό πλήρους αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος, σκανδάλων και δυσαρέσκειας ενάντια στα μέτρα, η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για την εφαρμογή των μνημονίων στην παιδεία.

Έχουν περάσει οι μέρες της αθωότητας για το κίνημα και την Αριστερά. Τότε που πολλοί πίστεψαν πως η ναζιστική Χρυσή Αυγή θα ξεφούσκωνε, επειδή τα μέλη της θα ξεσκεπάζονταν στα κανάλια, ενώ την ίδια ώρα τα τηλεοπτικά χαστούκια του Κασιδιάρη αύξαναν τα ποσοστά της.

Την Κυριακή, 14 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη ως απάντηση στη συγκέντρωση 150 φασιστών και ακροδεξιών από διάφορες πόλεις στο Λευκό Πύργο. Περίπου 500 αντιφασίστες συγκεντρωθήκαμε και πραγματοποιήσαμε πορεία, παράλληλα με την πορεία των φασιστών. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» συμμετείχε και θα συμμετέχει και στις επόμενες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα χρειαστούν για να αποτραπούν τελείως οι επόμενες φασιστικές εκδηλώσεις.

Για μια φορά ακόμη, την Πέμπτη 11 Οκτώβρη, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των Πατησίων, 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ και Γενικό Πατησίων, και κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων.

Ιστορικό καθήκον των συνδικάτων και της Αριστεράς να αντισταθούν και να διεκδικήσουν: • Άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων • Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία μας • Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις • Ελεύθερη πρόσβαση για όλους • Κανένας χωρίς φάρμακα και περίθαλψη• Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού