Ιστορικό καθήκον των συνδικάτων και της Αριστεράς να αντισταθούν και να διεκδικήσουν: • Άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων • Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία μας • Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις • Ελεύθερη πρόσβαση για όλους • Κανένας χωρίς φάρμακα και περίθαλψη• Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Κυβέρνηση και τρόικα οργανώνουν κλεισίματα νοσοκομείων, κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, με απόρρητο έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η τρόικα απαιτεί 10 έκτακτα μέτρα, προκειμένου να εγκρίνει τη νέα δόση για τους τραπεζίτες. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
Πρώτο, οι συγχωνεύσεις άλλων 5 νοσοκομείων, με στόχο τις συγχωνεύσεις 661 κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2012 και το κλείσιμο τουλάχιστον 50 νοσοκομείων και την υποβάθμιση των υπολοίπων. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο λουκέτου μετά την ένταξη των κλινικών από το 1ο και το 7ο πρώην θεραπευτήριο του ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο και το Αγία Όλγα.
Οι νέες συγχωνεύσεις-κλεισίματα θα αφορούν τα άλλα δύο νοσοκομεία των Πατησίων, δηλαδή τα ΓΝ Πατησίων και Παμμακάριστος που, μαζί με την Πολυκλινική, θα μετατραπούν τελικά σε «Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου», όπως επίσης και το Σπηλιοπούλειο. Στην επόμενη φάση θα περιλαμβάνονται κλινικές της περιφέρειας, όπως στα νοσοκομεία Άμφισσας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ναυπλίου, το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ιεράπετρας, Σητείας, Κρεστενών και Καρύστου…
Δεύτερο, η περαιτέρω μείωση της κάλυψης των παροχών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και εξετάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ο ίδιος ο Βουδούρης αναγνωρίζει ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει για το 2012 στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει. Αναγνωρίζει επίσης ότι οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, εξαιτίας της πλήρους διάλυσης των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και της έλλειψης αντιδραστηρίων, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, την ίδια ώρα που διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές πρωτίστως στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία, με στόχο τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας του.
Αν υλοποιηθεί η υπόσχεση του Μανιτάκη προς την τρόικα για μείωση των οργανικών μονάδων τουλάχιστον κατά 50%, τότε μιλάμε για 200.000 αποχωρήσεις εργαζομένων από το δημόσιο και προφανώς θα αγγίξουν όλους τους τομείς και το χώρο της υγείας.
Μέτωπο για τη Δημόσια Υγεία
Πρώτο καθήκον της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να αγωνιστεί για τη διάσωση των δημόσιων δομών υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος, να δράσει τώρα από κοινού, να βάλει σε κίνηση τους εργαζόμενους και το λαό, να αποτρέψει το κλείσιμο δομών και υπηρεσιών, να οργανώσει την αντίσταση σε αυτή την πολιτική, με στόχο την ανατροπή της.
Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας, αποκτά σήμερα σημασία κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Το μέτωπο υγείας πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στην υγεία και τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις.
Οι δυνατότητες για ένα πανελλαδικό μαζικό μέτωπο διάσωσης της δημόσιας υγείας είναι πραγματικές, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί μεγάλες και μαχητικές κινητοποιήσεις από τους κατοίκους σε πολλές τοπικές κοινωνίες, διαρκής κινητοποιήσεις με επισχέσεις, καταλήψεις, καθημερινές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις από τους εργαζόμενους στην υγεία. Οι ομοσπονδίες στην υγεία, κάτω από όλες αυτές τις πιέσεις, έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες για δημιουργία κοινωνικών ιατρείων, σε σύνδεση με εργαζόμενους των νοσοκομείων, αρχίζουν να αναπτύσσονται.
Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πρωτοστατήσουν από κοινού οι δυνάμεις της Αριστεράς, αφού είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτό το ιστορικό καθήκον.
ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και σε σωματεία, φορείς, δημοτικές κινήσεις, κοινωνικά ιατρεία κλπ, για να συγκαλέσουν πλατιές συσκέψεις σε κάθε γειτονιά και πόλη για τη συγκρότηση Επιτροπών Διάσωσης της Δημόσιας Υγείας.
Το περιεχόμενο δράσης των Επιτροπών θα πρέπει να είναι η εξωστρέφεια και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία με οργάνωση δράσεων, όπως συλλογή υπογραφών, εξορμήσεις και εκδηλώσεις, συντονισμός με δομές αλληλεγγύης, συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων με τη συμμετοχή σε περιοδείες, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις κ.ά.
Με κύρια ευθύνη επίσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικρατήσει η ριζοσπαστική πολιτική:
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δηλώσει δυνατά και ξεκάθαρα ότι όλες οι υπηρεσίες υγείας θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Το ύψος των πόρων, που χρειάζονται, είναι τέτοιο, ώστε μόνο με την εφαρμογή των δικών μας ταξικών μέτρων για το χρέος, τη φορολογία του κεφαλαίου και το χτύπημα του παρασιτικού και κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα είναι δυνατό να βρεθούν.
Ο οργανωμένος και ανένταχτος κόσμος που συμμετείχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Υγείας, το διήμερο 6-7/10, πρέπει να γίνει η μαγιά για άμεσες δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης στους χώρους και τις γειτονιές, για τη συγκρότηση ισχυρών αγωνιστικών παρατάξεων και επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς.
Σε αυτή την κατεύθυνση το Συντονιστικό και η Γραμματεία της Υγείας δεν πρέπει να είναι απλά ένα συμβουλευτικό όργανο προτάσεων προς τη γραμματεία και την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ένα όργανο μάχης για την κινητοποίηση, τη στράτευση και τον πολιτικό εξοπλισμό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει τον Αρμαγεδώνα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα.