Καταλονία: Ενίσχυση της Αριστεράς και του αιτήματος για αυτονομία

Οι τοπικές εκλογές στην Καταλονία επιβεβαίωσαν την πολιτική κρίση του ισπανικού κράτους, στέλνοντας ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μηνύματα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Οι εκλογές προκλήθηκαν από τον Αρτούρο Μας, ηγέτη του δεξιού εθνικιστικού CiU και πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, ως άτυπο «δημοψήφισμα» υπέρ μεγαλύτερης αυτονομίας από τη Μαδρίτη, ένα αίτημα με ισχυρή υποστήριξη μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί προς όφελός του (αφενός στο «παζάρι» με την κεντρική κυβέρνηση και αφετέρου για να στρέψει την οργή των Καταλανών, για τη λιτότητα που εφαρμόζει, ενάντια στη Μαδρίτη).
Τα αποτελέσματα πράγματι ανέδειξαν τη μαζικότητα του αιτήματος για μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμα και ανεξαρτησία: το άθροισμα όλων των αυτονομιστικών κομμάτων φτάνει στο 60%, σε συνθήκες αυξημένης συμμετοχής. Όμως πολύ πιο εμφατικά ανέδειξαν πως η οργή, όπως και το αίτημα για αυτονομία, στρέφεται αριστερά. Το ίδιο το κόμμα του Μας τελικά έπεσε από τις 62 στις 50 έδρες, ενώ η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (υπέρ της ανεξαρτησίας από αριστερή σκοπιά) εκτινάχθηκε από το 7% το 2010 στο 13,7% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, μπροστά από τους Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόμμα. Μαζί με το 10% της «Ενωμένης και Εναλλακτικής Αριστεράς», οι αριστερές δυνάμεις της Καταλονίας φτάνουν το 23,7%.
Καθώς η πολιτική κατεύθυνση που θα πάρει ο καταλανικός εθνικισμός είναι βασικό ζήτημα για τις εξελίξεις στην Ισπανία, θα είναι κρίσιμο να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια για «εθνικιστική κυβέρνηση» στην οποία θα συστεγάζονται οι δεξιοί με τους αριστερούς αυτονομιστές, αλλά να επικρατήσει το ταξικό κριτήριο…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία