Φύλλο Νο 279 (28 Νοέμβρη 2012)

Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες, στο 30% της ονομαστικής αξίας τους και συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για να «στάξει» η ΕΕ τις επόμενες δόσεις. Είναι μια απλή τεχνική επιδότησης ιδιωτών σπεκουλαδόρων που προβλέπεται ότι θα κερδίσουν 4-5 σεντς ανά ευρώ που «επένδυσαν». Μόνο που, από τη στιγμή που διέρρευσε το σχέδιο, η τιμή των ομολόγων (που είχαν αγοραστεί αισθητά κάτω του 30% της ονομαστικής τους) πήρε την ανηφόρα. Με αποτέλεσμα να μη θεωρείται πλέον δεδομένη η επαναγορά ύψους 30 δισ. από ιδιώτες. Η λύση που θα απομείνει τότε; Μα ένα γενναίο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν ακόμα στα χέρια τους… τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμορφος κόσμος, ηθικός…

Οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις ενάντια στην διαθεσιμότητα-απόλυση 2.000 αρχικά εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), έκλεισαν δύο εβδομάδες και συνεχίζονται.

Οι πριν το 2010 νεοφιλελεύθερες, αλλά και οι μετά το 2010 μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν θέσει ως στόχο εδώ και 20 σχεδόν χρόνια τη μείωση θέσεων εργασίας στον δήθεν τεράστιο δημόσιο τομέα.

Άνοδο σε ψήφους και έδρες είχαν οι δυνάμεις της Αριστεράς στο 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ).

Κατάληψη πραγματοποιούν εδώ και δέκα μέρες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μοκετών «Fintexport», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ενός έτους που τους οφείλονται.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών, Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ), για ανάδειξη νέου ΔΣ και εκπροσώπους στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Με αποχή από την εργασία τους και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Wind» για τις απολύσεις που πραγματοποίησε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών κυρίως, αλλά και σε άλλα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι 850 εργολαβικοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνεχίζουν τον αγώνα τους για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους μισθούς τους, αλλά και για κατάργηση των εργολαβιών. Παρ’ όλα αυτά η διάρκεια του αγώνα και η αποφασιστικότητά του φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να νικήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια χαρακτηριστικά είχε και ο αγώνας των Χαλυβουργών που τελικά ηττήθηκε.

Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων απέναντι στις γυναίκες μίλησε και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ιωάννα Γαϊτάνη, καλεσμένη στις 13 Νοεμβρίου σε διημερίδα υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ, με γυναίκες δημοσιογράφους, συνδικαλίστριες από όλο τον κόσμο και θέμα συζήτησης «τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες», σε συνδικαλιστικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της βίας κατά των γυναικών.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά (Izquierda Anticapitalista) στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη και τη Μαδρίτη, το διάστημα 21-23/11.

Μ προστά στην κρίσιμη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα θέσει τα θεμέλια του «ενιαίου φορέα», είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τον αέρα στα πανιά του», ότι η οργή του κόσμου ενάντια στα μνημόνια θα δώσει στο ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σημαντικές πολιτικές ευκαιρίες.

Μετά από μια δίμηνη διαδρομή με χαρακτηριστική πυκνότητα συμμετοχής σε 647 συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώθηκαν πανελλαδικά, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Παραθέτουμε τη συμβολή στη συζήτηση για το Σχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν οι Κοσμάς Πάνος, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο, Μάρταλης Σωτήρης, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Νταβανέλλος Αντώνης, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Παπακώστας Βασίλης, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο, Σαπουνάς Γιώργος, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ, Ψαρρέας Πέτρος, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ.

Σε μια πυκνή πολιτικά περίοδο, τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, από τις εκδόσεις Red marks πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση με αφορμή την επανέκδοση του κλασικού βιβλίου του John Reed «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Το Ισραήλ σύρθηκε σε μια εκεχειρία που ισοδυναμεί με ήττα. Δικαιολογημένα η Γάζα ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, όταν ανακοινώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εσωτερικό του Ισραήλ κυριαρχεί η γκρίνια.

Το ακριβές ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθεί το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 δισ., με το συνολικό δάνειο να ανέρχεται στα 18 δισ., ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.

Μετά την «Ημέρα Ενάντια στον Μόντι» για την οποία διαδήλωσαν τα συνδικάτα, οι φοιτητές και –κυρίως– η ιταλική Αριστερά, τις μαθητικές διαδηλώσεις, την πανευρωπαϊκή απεργία στις 14 Νοέμβρη όπου συμμετείχε η εργατική συνομοσπονδία CGIL, τη σκυτάλη πήραν οι φοιτητές και οι καθηγητές στην Ιταλία.

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έχει ανοίξει για τον τρόπο αντιμετώπισης των φασιστών. Πόσο ευρύ χρειάζεται να είναι το μέτωπο ενάντια στους φασίστες; Ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνει;