Φύλλο Νο 279 (28 Νοέμβρη 2012)

Στα σύντομα...

Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες, στο 30% της ονομαστικής αξίας τους και συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για να «στάξει» η ΕΕ τις επόμενες δόσεις. Είναι μια απλή τεχνική επιδότησης ιδιωτών σπεκουλαδόρων που προβλέπεται ότι θα κερδίσουν 4-5 σεντς ανά ευρώ που «επένδυσαν». Μόνο που, από τη στιγμή που διέρρευσε το σχέδιο, η τιμή των ομολόγων (που είχαν αγοραστεί αισθητά κάτω του 30% της ονομαστικής τους) πήρε την ανηφόρα. Με αποτέλεσμα να μη θεωρείται πλέον δεδομένη η επαναγορά ύψους 30 δισ. από ιδιώτες. Η λύση που θα απομείνει τότε; Μα ένα γενναίο «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν ακόμα στα χέρια τους… τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμορφος κόσμος, ηθικός…

Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής στο Γιούρογκρουπ: Η δόση σε δόσεις, το μνημόνιο επ’ αόριστον

Ο συμβιβασμός της 26ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι καπιταλιστές σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Στραπατσαρισμένη παρά τη δόση η κυβέρνηση: Από μια κλωστή κρέμεται η τρόικα εσωτερικού

Τόσο η Σύνοδος Κορυφής όσο και τα Γιούρογκρουπ αποτέλεσαν ένα χαστούκι για την ελληνική τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Ο αγώνας ενάντια στη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο: Δεν θα περάσουν οι απολύσεις

Οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις ενάντια στην διαθεσιμότητα-απόλυση 2.000 αρχικά εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), έκλεισαν δύο εβδομάδες και συνεχίζονται.

Είναι μεγάλο το Δημόσιο;

Οι πριν το 2010 νεοφιλελεύθερες, αλλά και οι μετά το 2010 μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν θέσει ως στόχο εδώ και 20 σχεδόν χρόνια τη μείωση θέσεων εργασίας στον δήθεν τεράστιο δημόσιο τομέα.

30ό Συνέδριο ΟΤΟΕ

Άνοδο σε ψήφους και έδρες είχαν οι δυνάμεις της Αριστεράς στο 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ).

Fintexport

Κατάληψη πραγματοποιούν εδώ και δέκα μέρες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μοκετών «Fintexport», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ενός έτους που τους οφείλονται.

Εκλογές ΣΕΤΤΕΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών, Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ), για ανάδειξη νέου ΔΣ και εκπροσώπους στο ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Wind

Με αποχή από την εργασία τους και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Wind» για τις απολύσεις που πραγματοποίησε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών κυρίως, αλλά και σε άλλα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νίκη στους εργολαβικούς του ΑΠΘ

Οι 850 εργολαβικοί του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συνεχίζουν τον αγώνα τους για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους μισθούς τους, αλλά και για κατάργηση των εργολαβιών. Παρ’ όλα αυτά η διάρκεια του αγώνα και η αποφασιστικότητά του φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να νικήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια χαρακτηριστικά είχε και ο αγώνας των Χαλυβουργών που τελικά ηττήθηκε.

Επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες

Για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων απέναντι στις γυναίκες μίλησε και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ιωάννα Γαϊτάνη, καλεσμένη στις 13 Νοεμβρίου σε διημερίδα υπό την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ, με γυναίκες δημοσιογράφους, συνδικαλίστριες από όλο τον κόσμο και θέμα συζήτησης «τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες», σε συνδικαλιστικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της βίας κατά των γυναικών.

25 Νοέμβρη: Όχι στη βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο και πολύ παλιό φαινόμενο που μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές.

Διεθνείς εκδηλώσεις στην Ισπανία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά (Izquierda Anticapitalista) στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη και τη Μαδρίτη, το διάστημα 21-23/11.

ΔΗΜΑΡ: H κρίση της μνημονιακής «αριστεράς»

Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι ο ξεπεσμός και η μετατόπιση της ΔΗΜΑΡ σε όλο και πιο δεξιές θέσεις.

Αλ. Παπαρήγα: Φλας αριστερά, τιμόνι δεξιά

Όμως η Αλ. Παπαρήγα χρησιμοποίησε την ιστορία του κόμματος για να ξεφύγει από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ.

Ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε;

Μ προστά στην κρίσιμη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα θέσει τα θεμέλια του «ενιαίου φορέα», είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τον αέρα στα πανιά του», ότι η οργή του κόσμου ενάντια στα μνημόνια θα δώσει στο ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σημαντικές πολιτικές ευκαιρίες.

Συμβολή στη συζήτηση για το Σχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Παραθέτουμε τη συμβολή στη συζήτηση για το Σχέδιο Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν οι Κοσμάς Πάνος, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο, Μάρταλης Σωτήρης, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Νταβανέλλος Αντώνης, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, Παπακώστας Βασίλης, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο, Σαπουνάς Γιώργος, μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ, Ψαρρέας Πέτρος, αναπληρωματικό μέλος γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ.

Προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: Η ολοκλήρωση μιας πρωτόγνωρης μαζικής διεργασίας

Μετά από μια δίμηνη διαδρομή με χαρακτηριστική πυκνότητα συμμετοχής σε 647 συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώθηκαν πανελλαδικά, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Σε μια πυκνή πολιτικά περίοδο, τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, από τις εκδόσεις Red marks πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση με αφορμή την επανέκδοση του κλασικού βιβλίου του John Reed «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Τέσσερα χρόνια μετά: Σκέψεις για το Δεκέμβρη του 2008

Η εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008 ήταν ένα σημαντικό γεγονός, οι συνέπειες του οποίου μετράνε ακόμα για τη διαμόρφωση της συγκυρίας.

Εκεχειρία στη Γάζα: Αποτυχία για το Ισραήλ

Το Ισραήλ σύρθηκε σε μια εκεχειρία που ισοδυναμεί με ήττα. Δικαιολογημένα η Γάζα ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, όταν ανακοινώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως στο εσωτερικό του Ισραήλ κυριαρχεί η γκρίνια.

Η αραβική επανάσταση συνεχίζεται

Όποιος έσπευσε να αναγγείλει το τέλος της αραβικής επανάστασης βιάστηκε.

«Υποφερτό μνημόνιο» συμφώνησαν Χριστόφιας και τρόικα!

Το ακριβές ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθεί το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 δισ., με το συνολικό δάνειο να ανέρχεται στα 18 δισ., ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.

Καταλονία: Ενίσχυση της Αριστεράς και του αιτήματος για αυτονομία

Οι τοπικές εκλογές στην Καταλονία επιβεβαίωσαν την πολιτική κρίση του ισπανικού κράτους, στέλνοντας ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μηνύματα.

Επιτυχίες των ανταρτών στη Συρία

Όσο διάστημα όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί δικαιολογημένα στη Γάζα, η μάχη της Δαμασκού άναψε για τα καλά.

Το ιταλικό κίνημα ξυπνάει

Μετά την «Ημέρα Ενάντια στον Μόντι» για την οποία διαδήλωσαν τα συνδικάτα, οι φοιτητές και –κυρίως– η ιταλική Αριστερά, τις μαθητικές διαδηλώσεις, την πανευρωπαϊκή απεργία στις 14 Νοέμβρη όπου συμμετείχε η εργατική συνομοσπονδία CGIL, τη σκυτάλη πήραν οι φοιτητές και οι καθηγητές στην Ιταλία.

Μεγάλες πορείες για το Πολυτεχνείο

Ιδιαίτερα μαζική ήταν και φέτος η πορεία μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

Κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η τρικομματική κυβέρνηση ξανάνοιξε το φάκελο «απολύσεις στο δημόσιο», με απολύσεις και «διαθεσιμότητες» στους συμβασιούχους αορίστου χρόνου του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Συνεχίζεται η μάχη στις σχολές

Σε τροπολογία του νόμου πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.

Αντιφασιστικό μέτωπο: Με το «συνταγματικό τόξο» ή με το κίνημα και την Αριστερά;

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έχει ανοίξει για τον τρόπο αντιμετώπισης των φασιστών. Πόσο ευρύ χρειάζεται να είναι το μέτωπο ενάντια στους φασίστες; Ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνει;

24 Νοέμβρη: Πετυχημένο τεστ αντιφασιστικής ενότητας

Η κεντρική αντιφασιστική πορεία στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα ήταν μια εξαιρετικά μαζική και μαχητική απάντηση στις προκλήσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Νοέμβρη, στην Κυψέλη η φασιστοσυμμορία «Μαιάνδριοι Εθνικιστές» είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην ομώνυμη πλατεία και πορεία ως την πλατεία Αμερικής. Όταν έφτασαν εκεί περίπου 20(!) από αυτούς, αντίκρισαν περίπου 700 αντιφασίστες, οπότε και σκόρπισαν στους γύρω δρόμους. Πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν αστυνομικό φραγμό για να μη γίνει η προγραμματισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση πάνω στην πλατεία Κυψέλης. Παρ’ όλα αυτά συγκροτήθηκε αντιφασιστική πορεία από την Κυψέλη ως την πλατεία Αμερικής, αντί για την προγραμματισμένη πορεία των φασιστών με το ίδιο δρομολόγιο. Ήταν μια σημαντική νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα στις γειτονιές της Αθήνας.

Να σώσουμε τους μισθούς από την επίθεση τρόικας και αφεντικών

Η οργάνωση της αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο είναι ο μόνος φραγμός στον πόλεμο των αφεντικών.