Καταργούν και τον ΕΟΠΥΥ

Η ενοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) με τα Κέντρα Υγείας, υπό την ευθύνη και τη εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών, είναι στο επίκεντρο της πρότασης για τον ΕΟΠΥΥ που εκπόνησε η Επιστημονική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο Άδωνις Γεωργιάδης το Σεπτέμβριο, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων του οργανισμού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τασία Κύρκου

Από κει και πέρα η πρόταση επαναλαμβάνει μια σειρά μέτρα, τα οποία προβλέπονται από το νόμο για την ΠΦΥ του 2004, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ –καθώς δεν διατέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι– και αφορούν την 24ωρη λειτουργία των ΚΥ (σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και βέβαια τους διαθέσιμους πόρους), τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού, τη δημιουργία δικτύων για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, τη δημιουργία ατομικού αρχείου υγείας για κάθε ασθενή, ενώ γίνονται και αναφορές, μεταξύ άλλων, στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είχαν διαφανεί καθαρά σε φόρουμ ειδικών υγείας, με τίτλο «ΕΟΠΥΥ: Η κρίση και η διέξοδος», που έγινε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στην Καλαμάτα, παρουσία του υπουργού Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδωσε το στίγμα, λέγοντας «θέλουμε να περιορίσουμε τις σπατάλες, θέλουμε να περιορίσουμε την υπερκατανάλωση», ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κινητικότητα 15.000 εργαζόμενων στο χώρο της υγείας θα αποτελέσει το εργαλείο της «μεταρρύθμισης», με τη συμπλήρωση πως δεν μπορεί μια μικρή πόλη να συντηρεί ένα Κέντρο Υγείας και μια μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ο ίδιος ο Άδωνης ομολόγησε πρόσφατα ότι υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και για μετάταξη στο ΕΣΥ ή την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας ή ακόμα και απόλυσης 6.000 ιατρών του οργανισμού.

Την ώρα που οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας διαλύουν τη δημόσια υγεία, η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας, οδηγώντας τους ασφαλισμένους σε ιδιώτες γιατρούς και φορείς υγείας.

Τον τελευταίο καιρό μια σειρά από κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει τα προβλήματα στα ΚΥ, που οφείλονται στην υποστελέχωσή τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο κάποιες ώρες την ημέρα και σε πενθήμερη βάση, ενώ η λειτουργία κάποιων βασίζεται στην εθελοντική εργασία του προσωπικού.

Η ενοποίηση των ΚΥ με τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αναβάθμισή τους. Αντίθετα η προβλεπόμενη μεταφορά προσωπικού σημαίνει τη συρρίκνωση και το κλείσιμο μονάδων, κύρια του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα που κληρονόμησε με τη δημιουργία του και επιβαρύνθηκαν λόγω της μικρής κρατικής επιχορήγησης (στο τέλος του 2013 αναμένεται να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ).

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η Αριστερά, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στο νέο αυτό χτύπημα. Οι κοινές επιτροπές αγώνα εργαζομένων και κατοίκων, που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές όπου υπάρχουν νοσοκομεία, πρέπει να διευρυνθούν και με κοινές δράσεις, τοπικές και κεντρικές κινητοποιήσεις να δώσουμε τη μάχη  ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Υγεία Αλεξάνδρας (τέως ΙΚΑ) απευθύνθηκαν στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, καλώντας σε κινητοποίηση την Τετάρτη 9/10, έξω από το «ΙΚΑ Αλεξάνδρας», ενάντια σ’ αυτή την επίθεση που αφαιρεί το δικαίωμα της πρόσβασης στις δομές υγείας και ουσιαστικά καταργεί και τη φαρμακευτική περίθαλψη. Είναι μια πρώτη απάντηση που πρέπει να γενικευτεί. Ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε στις 2/10 και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, για το εκεί παράρτημα του ΕΟΠΥΥ.

Όλοι μαζί, σωματεία, επιτροπές κατοίκων, δημοτικές παρατάξεις και μαζικοί φορείς, συλλογικότητες της Αριστεράς, χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη σε κάθε πόλη, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα για δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία