Κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Φωτογραφία

Η τρικομματική κυβέρνηση ξανάνοιξε το φάκελο «απολύσεις στο δημόσιο», με απολύσεις και «διαθεσιμότητες» στους συμβασιούχους αορίστου χρόνου του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Κατόπης

Στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου 3 και της ουσιαστικής ισοπέδωσης του δημοσίου τομέα, η τρόικα εσωτερικού ανακοίνωσε κύμα απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοικητικού στο δημόσιο.

Όλη αυτή η επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του εργασιακού καθεστώτος και όπως εύστοχα σημειώνει το δελτίο τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης ΕΚΠΑ:

 

«Για εμάς δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ΙΔΑΧ και μονίμων, κατηγοριών ΔΕ, ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ, εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια και στο υπόλοιπο Δημόσιο. Εμείς ξέρουμε καλά πως, με τον πρώτο εργαζόμενο στο Δημόσιο που θα απολυθεί, ανοίγει η πόρτα της εξόδου για όλους».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι σχεδόν σε κάθε ίδρυμα έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις (48ωρες απεργίες, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.). Ήδη, εφαρμόζοντας απόφαση γενικής συνέλευσης, οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ επιχείρησαν να  καταλάβουν το κεντρικό κτίριο (Προπύλαια) και να το μετατρέψουν σε Κέντρο Αγώνα για τις μέρες της απεργίας. Δυστυχώς οι πρυτανικές αρχές στάθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και προχώρησαν σε λοκ-άουτ του κτιρίου, στηρίζοντας στην ουσία τις τροϊκανές πολιτικές.

Οι συνελεύσεις των διοικητικών και η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις είναι ιδιαίτερα μαζικές. Ήδη στο σύλλογο του ΕΚΠΑ έχουν αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με απεργία μέχρι την Πέμπτη και νέα Συνέλευση την Παρασκευή 30/11.

Χαρακτηριστικό της μαχητικής διάθεσης και του κλίματος αλληλεγγύης που επικρατεί στους διοικητικούς είναι τα καλέσματα σε κοινή συνέλευση με φοιτητές και ΔΕΠ όπως στο Πάντειο ή προς τους υπόλοιπους συλλόγους εργαζομένων (ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μελών ΔΕΠ) και φοιτητών στο ΕΚΠΑ.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διοικητικών του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε μαζική συνάντηση συντονισμού των συλλόγων διοικητικών ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας, ενώ έγινε και κίνηση συντονισμού των πρωτοβάθμιων συλλόγων του Δημοσίου.

Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων εντάσσεται σε μια περίοδο με μαχητικές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλο το δημόσιο τομέα ενάντια στις απολύσεις (απεργίες ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων κλπ.).

Είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια για απαξίωση και διάλυση του δημόσιου τομέα και των εργασιακών σχέσεων γενικότερα εντείνεται ακόμη περισσότερο. Είναι επίσης φανερό στα μάτια όλων ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι συνολική. Η ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων της είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι απολύσεις και να υπερασπιστούμε τις (ήδη υποβαθμισμένες) εργασιακές σχέσεις.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Οι φοιτητές δεν μπορεί παρά να έχουν ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις τους. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του πανεπιστήμιου (μετά τις απολύσεις, πολλά ιδρύματα δεν θα έχουν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για να λειτουργήσουν) και η διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι (και) υπόθεσή μας. Ήδη σε διάφορα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι φοιτητικοί σύλλογοι  έχουν δηλώσει και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

Ο ρόλος της Αριστερής Ενότητας και του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι καθοριστικός . Με πρωτοβουλίες για κοινές συνελεύσεις φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια, παρεμβάσεις στις κινητοποιήσεις, κοινές πορείες, συμμετοχή και στήριξη οποιασδήποτε μορφής αγώνα επιλέξουν οι διοικητικοί, η Αριστερή Ενότητα, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην οργάνωση της αντίστασης και στη δημιουργία ενός μαχητικού μετώπου που θα συμβάλει στην ανατροπή των «από πάνω» και των μνημονίων τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία