Κλήση-χαράτσι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: «Ραντεβού με τα κέρδη» για τις εταιρίες

Χορός εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από τους νέους αριθμούς κλήσης για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ, που πλέον κλείνονται μέσω ιδιωτικών τηλεφωνικών εταιριών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Αντί για χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση (0,03 ευρώ) στο 184, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, στους νέους πενταψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς η κλήση κοστίζει γύρω στο 1 ευρώ από σταθερό και σχεδόν 2 ευρώ από κινητό.
Δεν φτάνει που οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, είναι τώρα υποχρεωμένοι να καταβάλουν και νέο «τηλεφωνικό χαράτσι» για να μπορέσουν να δουν κάποιο γιατρό. Ο παραλογισμός της αγοράς σε όλο του το μεγαλείο: μια κοινωνική υπηρεσία του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, μετατρέπεται σε γραμμή «αστρολογικών προβλέψεων», για να θησαυρίζουν οι πέντε εταιρείες που διαχειρίζονται τους αριθμούς κλήσης, αντί να είναι δωρεάν. Οι εταιρίες που τα τσεπώνουν άγρια από εμάς (θυγατρικές του ΟΤΕ, της Vodafone, Newsphone, Ειδησεοφωνική Ελλάς), ενισχύουν τα κέρδη τους και από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές.

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική (ΣΕΤΗΠ): «σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με 4ωρα και 6ωρα ακόμα και μια φορά την εβδομάδα. Η τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δεν “πιαστούν” οι στόχοι, απολύεσαι. Τα διαλείμματα, ακόμα και ο χρόνος για την τουαλέτα, χρονομετρούνται».
 Παρά τα ιδεολογήματα των νεοφιλελεύθερων για «υγιή ανταγωνισμό» που «ρίχνει» τις τιμές και «βελτιώνει» τις υπηρεσίες, ο υφυπουργός Υγείας Σαλμάς, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη νέα ληστεία των ασφαλισμένων, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι διαπραγματεύεται με τις συγκεκριμένες εταιρίες, ώστε να μειώσουν τις χρεώσεις.

 

Προφανώς, οι εν λόγω τηλεφωνικές επιχειρήσεις έχουν φτιάξει ένα ωραιότατο καρτέλ με παρόμοιες τιμές. Και αντί ο υφυπουργός να διακόψει τις συμβάσεις, που έχουν συνάψει με το κράτος, και να επαναφέρει το 184 (που κόστιζε 30 φορές λιγότερο στον ασφαλισμένο), κάλεσε και άλλες εταιρίες να μπουν στο «χορό», μπας και πέσει η τιμή!

Η τρικομματική κυβέρνηση όμως έχει και άλλα «παιδιά» να ταΐσει με δημόσιο χρήμα. Τα ραντεβού που μπορεί να κλείσει κάποιος αυτοπροσώπως, δεν κλείνονταν μέχρι πριν λίγες μέρες από τους διοικητικούς υπαλλήλους των πολυϊατρείων του ΙΚΑ στη γραμματεία, αλλά από ιδιωτική εταιρία. Ποσό ανάθεσης έργου… μόνο 9 εκατομμύρια ευρώ! Και ποιο μέσο επικοινωνίας να μιλήσει για όλα αυτά, όταν τα «αντικειμενικά» κανάλια έχουν το δικό τους μερίδιο στην «πίτα»; Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται καθημερινά για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου, ώστε να εμπεδώσουμε τον αριθμό και το «ραντεβού με το γιατρό».

Τελικά, ακόμα και στην αρρώστια μας, μοναδική έννοια της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία