Κλιμακώνεται η συλλογική ανυπακοή στην αξιολόγηση-σφαγείο

Φωτογραφία

Απεργία-αποχή, καταλήψεις και απεργίες για την ανατροπή του νόμου

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

Ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και ανυπακοής ξεδιπλώνεται σε όλο το Δημόσιο ενάντια στην αξιολόγηση-σφαγείο. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας που προβλέπει τη συμπλήρωση των ατομικών φύλλων αξιολόγησης στο διάστημα 1 με 15 Ιουλίου, για να ακολουθήσει η εισήγηση των προϊστάμενων από 16 μέχρι 28/7 και η τελική εισήγηση των Διευθύνσεων μέχρι τις 29 Αυγούστου. Το μπλοκάρισμα της διαδικασίας σε αυτήν τη φάση από τους εργαζόμενους και τα σωματεία απειλεί να τινάξει την όλη διαδικασία στον αέρα και να καταργήσει το νόμο Μητσοτάκη στην πράξη.

Αντίσταση
Στην πρώτη φάση, μαζικά οι χώροι του Δημοσίου απέρριπταν το νόμο στις γενικές συνελεύσεις, τα σωματεία προχώρησαν σε συλλογή χιλιάδων υπογραφών με πρωταγωνιστή το χώρο της υγείας όπου μαζεύτηκαν 20.000 υπογραφές και έγιναν δύο απεργιακά συλλαλητήρια, έγιναν παραστάσεις και καταλήψεις διοικήσεων υποχρεώνοντας τους διευθυντές και διοικητές να δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν τη διαδικασία, έγιναν δύο συσκέψεις σωματείων στην Αττική και πολλές συσκέψεις και συνελεύσεις στα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ.
Έτσι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναστείλει δύο φορές τη διαδικασία και επιχείρησε να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με εξαγγελίες περί δήθεν εξαίρεσης κάποιων κλάδων και μισθολογικού μπόνους για κάποιες κατηγορίες και να συσπειρώσει ένα «εκλεκτό» τμήμα της διοίκησης με το νέο νόμο για τους προϊστάμενους που θα διορίζονται με βάση την προφορική συνέντευξη.
Σε αυτήν τη φάση πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, που πάλεψαν την πρόταση για απεργία-αποχή από το συγκεκριμένο καθήκον για να υιοθετηθεί από την ΑΔΕΔΥ, αλλά κυρίως με τη δράση στη βάση με την καθημερινή παρουσία στις γενικές συνελεύσεις και τις συσκέψεις σωματείων στην Αττική και την περιφέρεια. 
Η πρόταση και η δράση του ΜΕΤΑ πίεσαν τις υπόλοιπες παρατάξεις: Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ –αν και σε πολλές περιπτώσεις κυρίως κάποιων ομοσπονδιών αδράνησαν ή/και υπέσκαπταν την πρόταση για απεργία-αποχή. Το ΠΑΜΕ άλλαξε την αρχική γραμμή για βαθμολογία 10 σε όλους και οι συσπειρώσεις σταμάτησαν να υποτιμούν τη γραμμή για απεργία-αποχή και τη συλλογή υπογραφών με αποτέλεσμα η κοινή δράση στον έναν ή τον άλλο βαθμό να φέρνει σήμερα πραγματικά αποτελέσματα.
Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση είναι προθάλαμος διαθεσιμοτήτων και απολύσεων. Ο αγώνας των καθαριστριών και των διαθέσιμων είναι διαρκώς παρών για να υπενθυμίζει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν επίσης ότι η «αξιολόγηση» θα συνδεθεί με την εφαρμογή του ατομικού μισθού και την κατάρρευση του εργατικού εισοδήματος, με την εντατικοποίηση και τον αυταρχισμό, με το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση τμημάτων και υπηρεσιών του Δημοσίου. 
Με τις μαζικές συνελεύσεις και τη συλλογή υπογραφών διαμορφώθηκε μια πλατιά ενότητα των εργαζομένων με τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊστάμενων, ακόμα και πολλών διευθυντών, που δεσμεύτηκαν για τη μη εφαρμογή του νόμου. 
Πράγματι, μπαίνοντας από την 1η του Ιούλη στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, ένα δεύτερο κύμα μαζικής δράσης και ανυπακοής είναι σε πλήρη εξέλιξη: Διοικητικά συμβούλια στους δήμους, διευθυντές και προϊστάμενοι αρνούνται να προχωρήσουν τη διαδικασία. Τα σωματεία μαζί με τους εργαζόμενους καταλαμβάνουν τα γραφεία της διοίκησης και μπλοκάρουν τη διανομή των ατομικών φύλλων αξιολόγησης. Στους χώρους όπου μοιράζονται τα φύλλα αξιολόγησης τα σωματεία παρεμβαίνουν και οι εργαζόμενοι παραδίδουν τα φύλλα αξιολόγησης στο σωματείο ασυμπλήρωτα. 
Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί παντού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα στελέχη, οι βουλευτές, οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα μέλη του δεν συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη μνημονιακή διαδικασία της δήθεν αξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να επιμείνουμε στη συλλογή των φύλλων αξιολόγησης με κινητοποιήσεις που θα αποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις. Να συμμετάσχουμε μαζικά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Ιούλη και αμέσως να ακολουθήσει νέος γύρος συνελεύσεων που θα καθορίσει τη δράση στους χώρους μας αλλά και με αποφάσεις για άμεση απεργιακή απάντηση με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση προσπάθειας ποινικοποίησης της απεργίας-αποχής.
Νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία πραγματοποιούνται καταλήψεις και παρεμβάσεις στις διοικήσεις που υποχρεώθηκαν μετά τη σύσκεψη με τους διοικητές που συγκάλεσε ο Βορίδης στις 30 Ιουνίου να προχωρήσουν στον επιμερισμό των ποσοστών και τη διανομή των φύλλων αξιολόγησης. Στο Κρατικό της Νίκαιας, το ΔΣ του νοσοκομείου πήρε απόφαση να μην προχωρήσει στη διαδικασία. Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με την πλήρη συστράτευση της νοσηλευτικής υπηρεσίας και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου τα φύλλα αξιολόγησης όλης της νοσηλευτικής υπηρεσίας (400!) κατατέθηκαν από τις προϊσταμένες των νοσηλευτικών τομέων στο σωματείο ασυμπλήρωτα, σπάζοντας τον υπερβάλλοντα ζήλο που κάποιοι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι έδειξαν διανέμοντας τα φύλλα αξιολόγησης χωρίς εντολή της διοίκησης από τις 25/6. 
Στον Ερυθρό, η διοίκηση μοίρασε τα φύλλα αξιολόγησης αλλά η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του σωματείου δεν έβαζε συνέλευση. Την επόμενη ημέρα έγινε περιοδεία για να μετατραπεί η συγκέντρωση των προϊσταμένων σε γενική συνέλευση. Η προσέλευση ήταν μαζική και αποφασίστηκε ομόφωνα: παραλαβή των φύλλων αξιολόγησης από το Γραφείο Προσωπικού στο οποίο τοποθετούμε αντιπροσώπους από το ΔΣ και τη συνέλευση για να ενημερώνουν τον κόσμο, συμπληρώνουμε μόνο το όνομά μας, το παραδίδουμε στο σωματείο υπογράφοντας και παίρνοντας αποδεικτικό. Για τους αδειούχους παραλαμβάνουμε με εξουσιοδότηση που αναγράφει ότι καταθέτουμε το φ.α. στο σωματείο. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, από το μεσημέρι, μέσα σε λίγες ώρες τα είχαν καταθέσει 426 εργαζόμενοι από τους 616. Στο ΨΝΑ (Δαφνί), ύστερα από μαζική παρέμβαση στη διοίκηση τα φ.α. μεταφέρθηκαν στο σωματείο. Ο διευθυντής απείλησε τον πρόεδρο του σωματείου ότι θα κάνει ΕΔΕ και θα καλέσει την αστυνομία για δήθεν κλοπή δημόσιων εγγράφων. Στο ανοιχτό ΔΣ την επόμενη ημέρα το πρωί αποφασίστηκε ομόφωνα: Δεν παραδίδονται τα φ.α. στη διοίκηση, έκτακτη κινητοποίηση σε περίπτωση πειθαρχικών μέτρων, ενημέρωση των εργαζομένων ότι σε περίπτωση διανομής των φ.α. τα παραδίδουν στο σωματείο, περιοδεία για την οργάνωση της συνέλευσης τη Δευτέρα 7/7 ώρα 9.30 με κάλεσμα τοπικών φορέων, σωματείων κ.λπ. 
Δήμοι-υπουργεία
Στο υπουργείο Υγείας, αν και όλοι οι γενικοί διευθυντές υπέγραψαν το κείμενο συλλογής υπογραφών της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση, μόνο ένας δεν έβγαλε απόφαση επιμερισμού των ποσοστών. Η διεύθυνση προσωπικού καλεί τους υπάλληλους να παραλάβουν ενυπόγραφα τα φύλλα αξιολόγησης και ως απάντηση ο σύλλογος εργαζομένων του υπουργείου πραγματοποίησε γενική συνέλευση για εμψύχωση των εργαζομένων ώστε να μη φοβηθούν, να παραδώσουν τα φύλλα στο σωματείο και να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Στο ΥΠΑΑΤ (υπουργείο Γεωργίας), οι 5 από τους 6 γενικούς διευθυντές, ο γενικός γραμματέας και ο υπουργός δεν έδωσαν ποσοστά επιμερισμού για την αξιολόγηση. Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου ο ενιαίος σύλλογος πραγματοποίησε στάση εργασίας και παράσταση στον υπουργό. Θα συμμετέχουν στην απεργία της 9/7 και θα ακολουθήσει νέα συνέλευση πριν από τις 15/7, για να προγραμματιστεί η συνέχεια. 
Στους δήμους, παρότι περίπου 200 δημοτικά συμβούλια έχουν πάρει απόφαση να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση, οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν. Συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών, ενώ σε όσους δήμους έγινε επιμερισμός των ποσοστών θα οργανωθούν κινητοποιήσεις. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία