Φύλλο Νο 316 (9 Ιούλη 2014)

Το εργατικό κίνημα στη χώρα μας ήταν και είναι -ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε κρίση και οπισθοχώρηση- καταλύτης των πολικών εξελίξεων που σφράγισαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974), παρότι η πολιτική κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται, και ενώ επικρατεί έντονος κοινωνικός ριζοσπαστισμός, εντούτοις, οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό των συνδικάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

Όπως είναι γνωστό, το επίσημο κομμουνιστικό κίνημα διασπάστηκε στην Ελλάδα την επαύριο ουσιαστικά της κήρυξης της δικτατορίας και λόγω των διαφορετικών αναγνώσεων για τις ευθύνες του ΚΚΕ στην κήρυξή της, τον Φλεβάρη του 1968.

Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων για να παραμείνει στην εξουσία είναι υποχρεωμένη να παραβιάζει συστηματικά βασικές αρχές ακόμα και της ίδιας της αστικής δημοκρατίας.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων (ΔΕΗ, ασφαλιστικό, ξεπούλημα αιγιαλών, νέο μισθολόγιο, απολύσεις), αυξάνουν και στο εσωτερικό της την πεποίθηση ότι πιθανά δεν θα μπορέσει να φτάσει έως τον Φλεβάρη, οπότε παύει να έχει νόημα και η όποια συζήτηση για εύρεση 180 βουλευτών για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το σταμάτημα των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν στις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και την εστίαση στο νοσοκομείο.

24ωρη απεργία πραγματοποιεί την Τετάρτη 16 Ιούλη η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΠΕΑ).

Μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, 4204/14 (ΦΕΚ-1263 Β/16-5-14), για την πιστοποίηση γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ της οποίας η διάρκεια ανέρχεται πλέον σε τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή ανανέωσής της.

Σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

Τις γνωστές πρακτικές των μεγαλοεργοδοτών βιώνουν ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΠΑΠ, την «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ».

Οπως είναι ήδη γνωστό, το φετινό κάμπινγκ της ΔΕΑ οργανώνεται από την Τετάρτη 23 Ιούλη μέχρι και την Πέμπτη 31 Ιούλη και θα φιλοξενηθεί στο κάμπινγκ «ManiBeach» στο Γύθειο (τοποθεσία Μαυροβούνι).

Τα ξημερώματα της 1ης Ιούλη, ελάχιστες ώρες αφότου οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι έποικοι είχαν βρεθεί νεκροί, η ισραηλινή αεροπορία έριχνε βόμβες σε δεκάδες σημεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ οι μάχες στο Ιράκ συνεχίζονται, οι γενικότερες εξελίξεις είναι καταιγιστικές: ολόκληρη η περιοχή μπλέκεται σε ένα κουβάρι «παράλληλων συγκρούσεων», «ανίερων συμμαχιών» και συνολικότερων ανατροπών που μπορεί να αλλάξουν ριζικά το χάρτη.

Τα εύσημα στο βραζιλιάνικο κράτος έδωσε ο Ζεπ Μπλάτερ, πρόεδρος της FIFA, για την «επιτυχία» του Μουντιάλ. «Πού είναι οι διαδηλωτές;» δήλωσε προκλητικά. Η δήλωση είναι προκλητική, αν γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει στη Βραζιλία από την έναρξη του Μουντιάλ και μετά.

Μια μεγάλη απεργία οργανώνεται στις 10 Ιούλη στη Βρετανία. Συνδικάτα που εκπροσωπούν 1,4 εκατομμύριο εργάτες ετοιμάζουν κοινή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ ψηφοφορίες διεξάγονταν και σε άλλα συνδικάτα και χώρους δουλειάς (από εκπαιδευτικούς μέχρι πυροσβέστες, ως και εργαζόμενους σε κέτερινγκ) για να συμμετάσχουν στη συντονισμένη απεργία.

Η θρυλική απεργία των εργαζόμενων στα ορυχεία πλατίνας της Νότιας Αφρικής έληξε έπειτα από 5 μήνες αφού κατέκτησε σημαντικές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους.

Το Νέο Λύκειο είναι ίσως μία από τις χειρότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, αφού αποκλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μαθητών από τη γνώση. Ευτυχώς οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να υπάρχουν, με τους μαθητές να έχουν οργανώσει τις πρώτες κινητοποιήσεις τους από τον Ιούνη κιόλας με τα σχολεία κλειστά, μέσω Διαδικτύου. Η Έλενα Λεχρή-Κοτρώνη συνομίλησε με τη Γλαύκη, μαθήτρια της Α’ Λυκείου, σχετικά με το νέο Λύκειο.