Φύλλο Νο 316 (9 Ιούλη 2014)

Πολεμική κυβέρνηση των αφεντικών

Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων για να παραμείνει στην εξουσία είναι υποχρεωμένη να παραβιάζει συστηματικά βασικές αρχές ακόμα και της ίδιας της αστικής δημοκρατίας.

Αφιέρωμα: 40 χρόνια από την Μεταπολίτευση

Η κατάρρευση της χούντας πριν από 40 χρόνια άνοιγε το δρόμο στο μακρύ κύμα εργατικού ριζοσπαστισμού που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

Η στρατηγική της Εθνικής Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Ενότητας (ΕΑΔΕ)

Όπως είναι γνωστό, το επίσημο κομμουνιστικό κίνημα διασπάστηκε στην Ελλάδα την επαύριο ουσιαστικά της κήρυξης της δικτατορίας και λόγω των διαφορετικών αναγνώσεων για τις ευθύνες του ΚΚΕ στην κήρυξή της, τον Φλεβάρη του 1968.

Από το εργατικό κίνημα των νικηφόρων αγώνων της Μεταπολίτευσης στη σημερινή οπισθοχώρηση και κρίση

Το εργατικό κίνημα στη χώρα μας ήταν και είναι -ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε κρίση και οπισθοχώρηση- καταλύτης των πολικών εξελίξεων που σφράγισαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ο εργοστασιακός συνδικαλισμός (1975-1977) και οι εργατικοί αγώνες στη Μεταπολίτευση

Μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974), παρότι η πολιτική κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται, και ενώ επικρατεί έντονος κοινωνικός ριζοσπαστισμός, εντούτοις, οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό των συνδικάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η μεγάλη εργατική Μεταπολίτευση

Ο καθεστωτικός μύθος λέει ότι η χούντα κατέρρευσε λόγω της «εθνικής προδοσίας» στην Κύπρο.

Απειλητικοί για τη δημοκρατία, αλλά ασταθείς όσο ποτέ

Τα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων (ΔΕΗ, ασφαλιστικό, ξεπούλημα αιγιαλών, νέο μισθολόγιο, απολύσεις), αυξάνουν και στο εσωτερικό της την πεποίθηση ότι πιθανά δεν θα μπορέσει να φτάσει έως τον Φλεβάρη, οπότε παύει να έχει νόημα και η όποια συζήτηση για εύρεση 180 βουλευτών για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Eurogroup: ο Χαρδούβελης πέρασε τις «εξετάσεις» χάρη στην επιστράτευση στη ΔΕΗ...

Νέα προαπαιτούμενα (μέτρα) και ύστερα η τελική «επέλαση» της τρόικας το φθινόπωρο

Δρομοκαΐτειο: Μεσαίωνας για τις καθαρίστριες, κέρδη για τους εργολάβους

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το σταμάτημα των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν στις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και την εστίαση στο νοσοκομείο.

Απεργία ΕΠΠΕΑ

24ωρη απεργία πραγματοποιεί την Τετάρτη 16 Ιούλη η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΠΕΑ).

Παγκόσμια πατέντα

Μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, 4204/14 (ΦΕΚ-1263 Β/16-5-14), για την πιστοποίηση γνώσης πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ της οποίας η διάρκεια ανέρχεται πλέον σε τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή ανανέωσής της.

Εκδικητικές απολύσεις

Σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

ΟΠΑΠ

Τις γνωστές πρακτικές των μεγαλοεργοδοτών βιώνουν ως συνέπεια της ιδιωτικοποίησης οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΠΑΠ, την «ΟΠΑΠ Παροχής Υπηρεσιών ΑΕ».

Λουκέτο σε δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ακάθεκτο συνεχίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Φυλακές τύπου Γ: Επιστροφή στον Μεσαίωνα

Η νομοθετική πρωτοβουλία για φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ συνιστά πράξη ακραίου αυταρχισμού.

40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση - Η εργατική αντίσταση και η Αριστερά

Μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, ξέσπασε το μακρύ κύμα του εργατικού ριζοσπαστισμού που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

Κάμπινγκ ΔΕΑ

Οπως είναι ήδη γνωστό, το φετινό κάμπινγκ της ΔΕΑ οργανώνεται από την Τετάρτη 23 Ιούλη μέχρι και την Πέμπτη 31 Ιούλη και θα φιλοξενηθεί στο κάμπινγκ «ManiBeach» στο Γύθειο (τοποθεσία Μαυροβούνι).

Τα ταξικά γυαλιά μιας αλλήθωρης Δικαιοσύνης

Με αφορμή την απόφαση για την απεργία της ΔΕΗ

Συνέντευξη με την Ελένη Πορτάλιου, πανεπιστημιακό - στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανυπολόγιστη η αξία του φυσικού πλούτου που εκποιούν»

Εργοστάσια χωρίς αφεντικά: Όρια και προοπτικές

Με αφορμή τη νέα επίθεση στη ΒΙΟΜΕ

Η «συλλογική τιμωρία» της Παλαιστίνης

Τα ξημερώματα της 1ης Ιούλη, ελάχιστες ώρες αφότου οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι έποικοι είχαν βρεθεί νεκροί, η ισραηλινή αεροπορία έριχνε βόμβες σε δεκάδες σημεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κρίση στο Ιράκ και το «κουβάρι» της Μέσης Ανατολής

Ενώ οι μάχες στο Ιράκ συνεχίζονται, οι γενικότερες εξελίξεις είναι καταιγιστικές: ολόκληρη η περιοχή μπλέκεται σε ένα κουβάρι «παράλληλων συγκρούσεων», «ανίερων συμμαχιών» και συνολικότερων ανατροπών που μπορεί να αλλάξουν ριζικά το χάρτη.

Βραζιλία: Κράτος «έκτακτης ανάγκης»

Τα εύσημα στο βραζιλιάνικο κράτος έδωσε ο Ζεπ Μπλάτερ, πρόεδρος της FIFA, για την «επιτυχία» του Μουντιάλ. «Πού είναι οι διαδηλωτές;» δήλωσε προκλητικά. Η δήλωση είναι προκλητική, αν γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει στη Βραζιλία από την έναρξη του Μουντιάλ και μετά.

Απεργία στη Βρετανία

Μια μεγάλη απεργία οργανώνεται στις 10 Ιούλη στη Βρετανία. Συνδικάτα που εκπροσωπούν 1,4 εκατομμύριο εργάτες ετοιμάζουν κοινή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ ψηφοφορίες διεξάγονταν και σε άλλα συνδικάτα και χώρους δουλειάς (από εκπαιδευτικούς μέχρι πυροσβέστες, ως και εργαζόμενους σε κέτερινγκ) για να συμμετάσχουν στη συντονισμένη απεργία.

Νίκη στη Νότια Αφρική

Η θρυλική απεργία των εργαζόμενων στα ορυχεία πλατίνας της Νότιας Αφρικής έληξε έπειτα από 5 μήνες αφού κατέκτησε σημαντικές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους.

Το νέο λύκειο ταυτίζεται απόλυτα με τον νέο εργασιακό μεσαίωνα

Χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από τη μόρφωση

Συνέντευξη με μια μαθήτρια: «Να παλέψουμε ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές»

Το Νέο Λύκειο είναι ίσως μία από τις χειρότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, αφού αποκλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μαθητών από τη γνώση. Ευτυχώς οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να υπάρχουν, με τους μαθητές να έχουν οργανώσει τις πρώτες κινητοποιήσεις τους από τον Ιούνη κιόλας με τα σχολεία κλειστά, μέσω Διαδικτύου. Η Έλενα Λεχρή-Κοτρώνη συνομίλησε με τη Γλαύκη, μαθήτρια της Α’ Λυκείου, σχετικά με το νέο Λύκειο.

Τα πανεπιστήμια δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Η  τεταμένη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) φαίνεται να παίρνει διαφορετική τροπή σε κάθε ίδρυμα.

Μεγάλη συμμετοχή στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Διπλάσιος κόσμος από πέρυσι επισκέφθηκε το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, ενώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά σε μέγεθος το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Περίπου 2.500 άνθρωποι –μεταξύ αυτών και πολλοί με τη φανέλα της ΑΕΚ– συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πουν όχι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ), όχι στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, όχι στις εμπροσθοφυλακές των επιχειρηματικών συμφερόντων, όχι στα φασιστικά χτυπήματα σε εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης. Ο Μελισσανίδης και οι τραμπούκοι του δεν θα περάσουν!

Κλιμακώνεται η συλλογική ανυπακοή στην αξιολόγηση-σφαγείο

Απεργία-αποχή, καταλήψεις και απεργίες για την ανατροπή του νόμου