Όχι στην τρομοδιάταξη 187Α για την αναστολή χρηματοδότησης - Καμία συναίνεση με το αστικό μνημονιακό μπλοκ

φωτό: Μαρία Μπόλαρη, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας

 

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», κατά τη Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτάχθηκε στη συμπερίληψη της αντισυνταγματικής τρομοδιάταξης του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, στη σχετική τροπολογία ως αιτία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων. Στο μεταξύ τρία μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν κοινή δήλωση στο προεδρείο της ΚΕ με τη λήξη της συνεδρίασης. Η δήλωση είχε ως εξής:

Είμαστε υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή, για την οποία αρκεί στη σχετική τροπολογία-προσθήκη η αναφορά στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα –παρά τις διαφωνίες μας με αυτό το άρθρο– αφού με βάση αυτό έχει ασκηθεί η δίωξη και έχουν προφυλακισθεί ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η προσθήκη ως αιτία για αναστολή χρηματοδότησης στη σχετική τροπολογία και του αντισυνταγματικού εκτρώματος που αντιπροσωπεύει το άρθρο 187Α (γνωστό ως «τρομονόμος») είναι απαράδεκτη.

Και αυτό διότι με το άρθρο αυτό μπορούν να διωχθούν αυθαίρετα προθέσεις και επιδιώξεις και εν τέλει απόψεις και φρονήματα, ενώ με τις διατάξεις του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση οποιαδήποτε ομάδα διαδηλωτών που κλείνει με πορεία τους δρόμους ή πραγματοποιεί αγωνιστική διαμαρτυρία με διάφορες μορφές ειρηνικών καταλήψεων.

Καλούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει την τοποθέτησή της για θετική ψήφο στη σχετική τροπολογία-προσθήκη, αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη αναφορά στο αντισυνταγματικό άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Η Αριστερά, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν είναι δυνατόν, ανεξάρτητα από προθέσεις και στο όνομα οποιουδήποτε «συνταγματικού τόξου», να διολισθαίνει σε απαράδεκτες νομοθετικές συναινέσεις με το αστικό μνημονιακό μπλοκ, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν αυθαίρετα στο μέλλον ενάντια στα κινήματα, τους κοινωνικούς αγώνες ακόμα και την ίδια την Αριστερά, που επιδιώκει την ανατροπή του συστήματος.

Κανταράς Τάσος
Μπελαντής Δημήτρης
Μπόλαρη Μαρία