Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Σε ανθρωπιστική κρίση βαδίζουμε με ταχύτητα, αν συνεχίσει να υφίσταται η δημόσια υγεία τις συνέπειες των περικοπών, εξαιτίας του εγκλωβισμού στη δανειοδότηση του χρέους και των τραπεζών. Σύμφωνα πλέον και με επίσημες έρευνες που δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, συγκρίνοντας επιδημιολογικά δεδομένα πριν (2007) και μετά την κρίση (2009 και 2010), προκύπτουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για την αρχή της κατάρρευσης της υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς

1. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που δεν επισκέφτηκαν γιατρό ή οδοντίατρο, παρ’ όλο που αισθάνονταν ότι ήταν απαραίτητο. Οι κύριες αιτίες είναι οι περικοπές κατά 40% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, οι ελλείψεις προσωπικού και ιατρικού υλικού και η αδυναμία να δωροδοκήσουν για να προσπεράσουν τη λίστα αναμονής.
2. Υπήρξε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παράλληλα μια έρευνα του 2010 δείχνει μείωση της προσέλευσης στα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά 25-30% λόγω οικονομικής αδυναμίας.
3. Οι επιπτώσεις των περικοπών αποτυπώνονται στην υγεία των ευπαθών ομάδων: αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% και των ψυχιατρικών διαταραχών κατά 25%.
4. Στα τέλη του 2010 σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις λοιμώξεις από HIV και εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 τα περιστατικά θα αυξηθούν κατά 52% σε σύγκριση με το 2010. Αυτή η εξέλιξη είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις περικοπές κατά 30% τουλάχιστον των προληπτικών προγραμμάτων.

Η μόνη λύση είναι ο ξεσηκωμός των συνδικάτων, της κοινωνίας και των εργαζομένων στην υγεία που θίγονται βαθύτατα από τις δραματικές μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, από το πάγωμα των προσλήψεων και τις συγχωνεύσεις και την αγωνία της επερχόμενης εργασιακής εφεδρείας-απολύσεως. 
Το ποτάμι της οργής των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία φούσκωσε και είναι έτοιμο να πνίξει όποιον τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Από την Πέμπτη 6 Οκτώβρη το Γενικό Κρατικό της Αθήνας έχει καταληφθεί από τους εργαζόμενους. Η κατάληψη δείχνει την πίεση που βάζει ο κόσμος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Προήλθε μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση (πάνω από 500 άτομα), στην οποία οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι το νέο οργανόγραμμα για το νοσοκομείο προβλέπει «κόψιμο» 100 κλινών. Από 720 στις 620. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κατάληψη, ώστε να παρθεί πίσω το συγκεκριμένο οργανόγραμμα που, αν εφαρμοστεί, θα σημάνει και απολύσεις εργαζομένων. Το θετικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αφήνουν με την κατάληψη τον κόσμο να πληρώνει εισιτήριο, ενώ και στη Γενική Εφημερία της Παρασκευής 7/10 αποδέχονταν μόνο τα απολύτως έκτακτα περιστατικά. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν κοινή πορεία με τους εργαζόμενους στο γειτονικό νοσοκομείο «Σωτηρία» και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.
Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει αναταραχή, πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συντονισμένες τοπικές διαδηλώσεις προς τις ΥΠΕ και αρχίζουν να συγκροτούνται επιτροπές αγώνα. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας είναι σε  κινητοποίηση διαρκείας και με προοπτική κατάληψης του υπουργείου.

Αντίστοιχες εικόνες χρειάζεται να δούμε και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, διαφορετικά αυτό που θα αντικρίζουμε θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Ασθενείς που θα οδηγούνται στο θάνατο, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια που θα ζητάνε οι ιδιώτες ή επειδή τα λιγοστά νοσοκομεία που θα απομείνουν, δεν θα έχουν κρεβάτια να τους περιθάλψουν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία