Κυβερνητικοί τραμπουκισμοί μέσα στις σχολές

Η φωτιά ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά δεν έπαψε να καίει ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση ότι θα πάμε «ομαλά» για φοιτητικές εκλογές διαψεύστηκε από γεγονότα, τα οποία έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές σπίθες που απειλούν με πυρκαγιά την κυβέρνηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώργος Κοκκινάρης

Οι επιθέσεις Χρυσαυγιτών και ΟΝΝΕΔιτών εναντίον μελών των ΕΑΑΚ στο ΠΑΜΑΚ και οι συλλήψεις διαμαρτυρόμενων φοιτητών μέσα στο χώρο του Ιόνιου Πανεπιστήμιου (για δεύτερη φορά) έγιναν παράλληλα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Κορύφωσή των γεγονότων ήταν η επίθεση μελών της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ μαζί με μπράβους ενάντια σε φοιτητές-τριες στα ΤΕΙ Πάτρας.

Η κυβέρνηση φοβάται μήπως ξεκινήσει άλλο ένα κίνημα και γι’ αυτό μεταφέρει την πολιτική της έντασης και στα πανεπιστήμια, όπως στις Σκουριές.

Η τρικομματική κυβέρνηση στέλνει φασίστες, ΜΑΤ, τραμπούκους στις σχολές, ενώ συνεχίζει να απειλεί τους φοιτητές για δύο λόγους:

1. Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιό της για το ξεπούλημα της παιδείας με οποιονδήποτε τρόπο και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, κλείνοντας τμήματα και καταπατώντας δικαιώματα, καθώς αφαιρεί το δήθεν δημοκρατικό» της προσωπείο.

Τη μια μέρα μπουκάρουν αστυνομικοί στα σπίτια κατοίκων της Ιερισσού, που απαιτούν απλά να ζήσουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, και την άλλη μέρα στέλνει μπράβους να τρομοκρατήσουν αγωνιζόμενους φοιτητές, θέλοντας να δείξει τι θα πάθει όποιος αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία με καταλήψεις κτλ.

2. Παρόλη την προσπάθειά της όμως, η μνημονιακή κυβέρνηση βρήκε αντίσταση από ένα κίνημα τόσο μαζικό και με τόση δυναμική ανατροπής της, που αιφνιδίασε ακόμα και την Αριστερά.

Οι περικοπές και τα νέα μέτρα ωθούν τη νεολαία στην πολιτικοποίηση. Φοιτητές νέοι στην πολιτική αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και συνεχίζουν, αν και όχι στον ίδιο ρυθμό, τις κινητοποιήσεις και συνελεύσεις και οργανώνουν δράσεις που κρατάνε τη φλόγα από τον προηγούμενο γύρο. Αυθόρμητα οργανώνονται δράσεις, καταλήψεις κτιρίων, αποκλεισμοί διοδίων από φοιτητές οι οποίοι πολλές φορές αμφιβάλλουν για τις παρατάξεις και το ρόλο τους.

Αυτοί είναι οι λόγοι που έσπρωξαν απροκάλυπτα την κυβέρνηση να στείλει στα ΤΕΙ Πάτρας εισαγγελέα για να κατηγορήσει τους φοιτητές και όχι τους τραμπούκους που έστειλαν στο νοσοκομείο νέα παιδιά.

Το φοιτητικό κίνημα και οι παρατάξεις της φοιτητικής Αριστεράς βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα και καθήκοντα. Απέναντι στις απειλές της κυβέρνησης, που μπορεί να φτάσουν σε ακραίες μορφές (βλ. εισβολές ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, απειλές της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές), η Αριστερά οφείλει να δείξει το αδίστακτο πρόσωπο του συστήματος.

Τώρα που αποκαλύφθηκε ο ρόλος της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, καταρρέουν τα επιχειρήματα ότι «όλοι ίδιοι είναι», ότι «φταίνε οι συνδικαλιστές και οι παρατάξεις» . Είναι ευκαιρία η Αριστερά να ανοίξει τη συζήτηση για την οργανωμένη δράση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ειδικά ενόψει των εκλογών. Όσο προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης κεντρικά, τόσο σημαντικό είναι η δημιουργία ενός Μετώπου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η καταστολή, η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, ο φασισμός και η δράση ακροδεξιών ομάδων θα απασχολήσουν και το φοιτητικό κίνημα και η Αριστερά, ειδικά οι δυνάμεις των νέων ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΡΕΝ, οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες σύντομα, δίνοντας διέξοδο, αλλά και προοπτική νίκης στους φοιτητές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία