Φύλλο Νο 288 (17 Απρίλη 2013)

ΜΕΒΓΑΛ

Δύο εβδομάδες με κινητοποιήσεις και απεργία διαρκείας συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Άνω Λιόσια, διεκδικώντας τους μισθούς τεσσάρων μηνών που τους οφείλει η εταιρεία.

Μετά το 19ο Συνέδριο: Το ΚΚΕ σε κρίσιμη καμπή

Αποδείχθηκε ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν ένα συνέδριο κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει στη μάχη για τη διάσωση της δημόσιας Υγείας

Η εικόνα διάλυσης των δομών της δημόσιας Υγείας απειλεί ανοιχτά τις ζωές χιλιάδων ασθενών και εκατομμυρίων άλλων, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές, καθώς είτε είναι άνεργοι, είτε δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Σύνοδος Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-14 Απρίλη: Μεταβατικός σταθμός προς το Συνέδριο

Με φόντο την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης και την κυπριακή εμπειρία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απρίλη.

ΟΣΕ - κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Μια από τις πολλές μάχες που δίνονται το τελευταίο διάστημα είναι αυτή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Κύπρος, η Αριστερά και το «σχέδιο» ανατροπής

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για το χειρισμό της κρίσης στην Κύπρο ήταν, κυριολεκτικά, ιστορικές.

Speedex - μειώσεις μισθών

Άσχημη εξέλιξη είχε η διαμάχη των εργαζομένων της εταιρείας με την εργοδοσία, ώστε να μην γίνουν μειώσεις στους μισθούς.

Συνέδριο ΠΟΠΟΚΠ

Το 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) πραγματοποιείται στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Απρίλη.

Αθώοι οι τρεις οδηγοί απορριμματοφόρων

Νίκη στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών αποτελεί η απόφαση αθώωσης των τριών οδηγών απορριμματοφόρων, την Πέμπτη 11 Απρίλη.

Τοποθετήσεις συνέδρων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες, ευρώ, οργανωτικά, δημοκρατική λειτουργία κ.α.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα της ΕΕ και της ευρωζώνης, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων τοποθετήσεων στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 13-14/4.

Ιερισσός: Όταν το δόγμα καταστολής συναντά την υπεράσπιση της αυθαιρεσίας του κεφαλαίου

Το ερώτημα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τρικομματική κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθεί μια «επένδυση» που έχει απέναντί της την τοπική κοινωνία και καταστρέφει το περιβάλλον, απαντήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Βουλιάζουν τα λιμάνια, πνίγουν τους ναυτεργάτες

Πιστή στη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών η τρικομματική κυβέρνηση φέρνει αυτές τις μέρες στη βουλή το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967: Αλήθειες και ψέματα

Η στρατιωτική δικτατορία (21/4/1967-23/7/1974) επιβλήθηκε με τον τρόμο των τανκς, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων. Δεν αποτέλεσε ιστορικό παράδοξο ούτε ιδιοτροπία παραφρόνων στρατιωτικών, αλλά επιλογή της άρχουσας τάξης και κλιμάκωση της μετεμφυλιακής κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, με την κάλυψη των ιμπεριαλιστικών κέντρων της τότε εποχής.

Καμιά απόλυση στην εκπαίδευση «Υπερασπίσου το σχολείο σου»*

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει οργανικές θέσεις στα δημόσια σχολεία

Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σωτηρία

Στο Νοσοκομείο Σωτηρία ιδρύθηκε μια νέα παράταξη από εργαζόμενους, για τη συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου

Η άνοδος και η πτώση της Θάτσερ

Η εκλογή της Θάτσερ, το Μάη του 1979, συνέβη σε μια κρίσιμη ιστορικά συγκυρία.

Οι απολύσεις διαλύουν το Δημόσιο

Απεργιακός αγώνας διαρκείας για να μην περάσουν τα νέα μέτρα

Οριακή νίκη του Μαντούρο, σκέψεις ανταρσίας από τη Δεξιά: Η «μπολιβαριανή διαδικασία» σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η «μπολιβαριανή διαδικασία» επιβίωσε και βγήκε νικήτρια στην πρώτη εκλογική δοκιμασία χωρίς τον Ούγκο Τσάβες. Ο υποψήφιος του PSUV, Νικόλα Μαντούρο, εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Όπλα τους μόνον τα παραμύθια και η βία

Η ακροδεξιά κυβέρνηση εξήγγειλε αυτό που ήθελε, αλλά που δεν τολμούσε να κάνει, δηλ. να ανοίξει στην πράξη το ασκό του Αιόλου των απολύσεων στο Δημόσιο.

Προς νέο εργατικό κόμμα στη Βολιβία

Με πρωτοβουλία των ανθρακωρύχων και τη στήριξη της εργατικής συνομοσπονδίας COB, οργανώθηκε στη Βολιβία συνέδριο με στόχο να προωθηθεί η δημιουργία «του πολιτικού εργαλείου της εργατικής τάξης».

Επιστράτευση απεργών στην Αίγυπτο

Στη «σκιά» των πολιτικών μαχών και των συγκρούσεων ομάδων διαδηλωτών με οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οδηγοί τρένων στην Αίγυπτο προχώρησαν στην πρώτη τους απεργία από το 1986, με μισθολογικά κυρίως αιτήματα.

Ιταλία: Οι τεχνοκράτες επιστρέφουν από το παράθυρο

Ο (αριστερών καταβολών) ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχημάτισε μια ομάδα 10 «σοφών», που λειτουργεί ως άτυπη κυβέρνηση, καθώς δεν έχει προκύψει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα.

Ρήγμα στην αστική τάξη της Πορτογαλίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματικά μια σειρά μέτρα (όπως η κατάργηση του 14ου μισθού) που ψήφισε η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία με απαίτηση της τρόικας.

Φοιτητικές εκλογές: Να μαυρίσουμε την κυβερνητική πολιτική - Να δυναμώσουμε την ΑΡΕΝ

Σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, σε καιρό κρίσης και μνημονίων. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στις σχολές είναι σχετικά υποτονικό, αλλά ανοίγουν πιο εύκολα πολιτικές συζητήσεις στους συλλόγους.

Κυβερνητικοί τραμπουκισμοί μέσα στις σχολές

Η φωτιά ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά δεν έπαψε να καίει ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση ότι θα πάμε «ομαλά» για φοιτητικές εκλογές διαψεύστηκε από γεγονότα, τα οποία έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές σπίθες που απειλούν με πυρκαγιά την κυβέρνηση.

Τράπεζες: Να σταματήσουμε το πλιάτσικο-Να σταματήσουμε τις θυσίες

Όπως λέμε καμία θυσία για το ευρώ, καμία θυσία για τη δραχμή, έτσι και με το τραπεζικό σύστημα: καμιά θυσία για να παραμείνει στα χέρια Ελλήνων καπιταλιστών

Δεν θα φιμώσουν το indymedia

Στο πλαίσιο της συστηματικής καταστολής και λογοκρισίας κάθε διαφορετικής φωνής, οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, μετά από εντολή του Δένδια, διέκοψαν τη λειτουργία του «athens.indymedia.org» και του ραδιοφωνικού σταθμού «98FM».

Να κλείσουν τα κολαστήρια του «Ξένιου Δία»

Με καταστολή και διώξεις επιχειρούν οι αστυνομικοί να καταστείλουν την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου.

21 Απρίλη: Ποτέ ξανά χούντα και φασισμός

Την Κυριακή 21 Απρίλη και τις προηγούμενες μέρες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, δεκάδες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, μαζί με αντιδικτατορικούς αγωνιστές, προχωρούμε ενωτικά σε ένα προσκλητήριο αγώνα με συνθήματα: «Ποτέ Ξανά Χούντα και Φασισμός», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στα Χανιά, Χρυσαυγίτες τραμπούκισαν μετανάστες, τη στιγμή που το ΚΚΕ έκανε αντιφασιστική πορεία. Μετά κάθισαν σε μια καφετέρια και συνέχισαν να τραμπουκίζουν όλους τους περαστικούς. Δεν τους βγήκε σε καλό. Αντιφασίστες τους πήραν χαμπάρι και... σύντομα ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων βρέθηκε παρέα με τα ψάρια. Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά!

στα σύντομα...

Μετά και τη νέα «συμφωνία» μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης Σαμαρά, προκύπτει το ερώτημα: Αλήθεια, τι είναι η «επαναδιαπραγμάτευση»; Την απάντηση έδωσε, ευθαρσώς, ο Πολ Τόμσεν: «Είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται, όπως το ζητήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι»… Σεμνότερος υπήρξε ο Φ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας: «Οι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν». Και μέχρι να το καταλάβουν, τι κάνεις κ. Φώτη μας; Γιατί η αποδοχή των απολύσεων στο δημόσιο και της ανανέωσης του χαρατσιού συνιστούν, απλώς, το σκάσε και κολύμπα…

1η Μάη 2013: Απεργούμε ενάντια στην κυβέρνηση, τα μνημόνια, την τρόικα

Φέτος η Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ευρώπη λόγω των βάρβαρων μέτρων λιτότητας που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ηγεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε οι ευρωπαίοι καπιταλιστές να βγουν κερδισμένοι από την κρίση.