Φύλλο Νο 288 (17 Απρίλη 2013)

Δύο εβδομάδες με κινητοποιήσεις και απεργία διαρκείας συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Άνω Λιόσια, διεκδικώντας τους μισθούς τεσσάρων μηνών που τους οφείλει η εταιρεία.

Άσχημη εξέλιξη είχε η διαμάχη των εργαζομένων της εταιρείας με την εργοδοσία, ώστε να μην γίνουν μειώσεις στους μισθούς.

Το 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) πραγματοποιείται στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Απρίλη.

Νίκη στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών αποτελεί η απόφαση αθώωσης των τριών οδηγών απορριμματοφόρων, την Πέμπτη 11 Απρίλη.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα της ΕΕ και της ευρωζώνης, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων τοποθετήσεων στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 13-14/4.

Το ερώτημα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τρικομματική κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθεί μια «επένδυση» που έχει απέναντί της την τοπική κοινωνία και καταστρέφει το περιβάλλον, απαντήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Η στρατιωτική δικτατορία (21/4/1967-23/7/1974) επιβλήθηκε με τον τρόμο των τανκς, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων. Δεν αποτέλεσε ιστορικό παράδοξο ούτε ιδιοτροπία παραφρόνων στρατιωτικών, αλλά επιλογή της άρχουσας τάξης και κλιμάκωση της μετεμφυλιακής κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας, με την κάλυψη των ιμπεριαλιστικών κέντρων της τότε εποχής.

Η «μπολιβαριανή διαδικασία» επιβίωσε και βγήκε νικήτρια στην πρώτη εκλογική δοκιμασία χωρίς τον Ούγκο Τσάβες. Ο υποψήφιος του PSUV, Νικόλα Μαντούρο, εξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με πρωτοβουλία των ανθρακωρύχων και τη στήριξη της εργατικής συνομοσπονδίας COB, οργανώθηκε στη Βολιβία συνέδριο με στόχο να προωθηθεί η δημιουργία «του πολιτικού εργαλείου της εργατικής τάξης».

Στη «σκιά» των πολιτικών μαχών και των συγκρούσεων ομάδων διαδηλωτών με οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οδηγοί τρένων στην Αίγυπτο προχώρησαν στην πρώτη τους απεργία από το 1986, με μισθολογικά κυρίως αιτήματα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματικά μια σειρά μέτρα (όπως η κατάργηση του 14ου μισθού) που ψήφισε η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία με απαίτηση της τρόικας.

Σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, σε καιρό κρίσης και μνημονίων. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στις σχολές είναι σχετικά υποτονικό, αλλά ανοίγουν πιο εύκολα πολιτικές συζητήσεις στους συλλόγους.

Η φωτιά ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά δεν έπαψε να καίει ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εκτίμηση ότι θα πάμε «ομαλά» για φοιτητικές εκλογές διαψεύστηκε από γεγονότα, τα οποία έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές σπίθες που απειλούν με πυρκαγιά την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συστηματικής καταστολής και λογοκρισίας κάθε διαφορετικής φωνής, οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, μετά από εντολή του Δένδια, διέκοψαν τη λειτουργία του «athens.indymedia.org» και του ραδιοφωνικού σταθμού «98FM».

Με καταστολή και διώξεις επιχειρούν οι αστυνομικοί να καταστείλουν την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου.

Την Κυριακή 21 Απρίλη και τις προηγούμενες μέρες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, δεκάδες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, μαζί με αντιδικτατορικούς αγωνιστές, προχωρούμε ενωτικά σε ένα προσκλητήριο αγώνα με συνθήματα: «Ποτέ Ξανά Χούντα και Φασισμός», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Στα Χανιά, Χρυσαυγίτες τραμπούκισαν μετανάστες, τη στιγμή που το ΚΚΕ έκανε αντιφασιστική πορεία. Μετά κάθισαν σε μια καφετέρια και συνέχισαν να τραμπουκίζουν όλους τους περαστικούς. Δεν τους βγήκε σε καλό. Αντιφασίστες τους πήραν χαμπάρι και... σύντομα ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων βρέθηκε παρέα με τα ψάρια. Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά!