Ιερισσός: Όταν το δόγμα καταστολής συναντά την υπεράσπιση της αυθαιρεσίας του κεφαλαίου

Φωτογραφία

Το ερώτημα πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τρικομματική κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθεί μια «επένδυση» που έχει απέναντί της την τοπική κοινωνία και καταστρέφει το περιβάλλον, απαντήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στράτος Νούρος

Οι κινηματογραφικές συλλήψεις αποδεικνύουν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η εισβολή σε σπίτια στις 3 το πρωί από ένοπλους κουκουλοφόρους της ΟΠΚΕ, που σπάνε πόρτες και δένουν πισθάγκωνα αγωνιστές μπροστά στις οικογένειές τους;

Είναι εμφανές από το κατηγορητήριο, που αναφέρεται κυρίως σε κακουργήματα, ότι στα πρόσωπα των δύο προφυλακισθέντων επιχειρείται να εδραιωθεί η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι οι κάτοικοι της Ιερισσού δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Επιπλέον δεν υπήρχε καμία ανάγκη βίαιης σύλληψης με εισβολή στα σπίτια των συλληφθέντων, αφού έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής με την ανταπόκριση τους σε όλες τις κλητεύσεις των δικαστικών αρχών να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η επιλογή λοιπόν αυτού του τρόπου σύλληψης και της προφυλάκισης φαίνεται να μην είναι νομική, αλλά πολιτική. Είναι το πέρασμα από το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στο δόγμα του κράτους «εκτάκτου ανάγκης».

Παράλληλα με τη δήλωση περί γαλατικού χωριού, ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» στοχοποιεί μια τοπική κοινωνία που αγωνίζεται για την αξιοπρεπή διαβίωσή της και το περιβάλλον, θέλοντας επί της ουσίας να προειδοποιήσει όποιον αντιστέκεται στη χώρα πως το κράτος «εκτάκτου ανάγκης» δεν κάνει διακρίσεις.

Η διπλή αυτή όμως σύλληψη και προφυλάκιση εγκαινίασε και νέα νομικά ήθη. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, απολογήθηκαν μέσα στο αστυνομικό μέγαρο αντί για το δικαστικό κτήριο, γεγονός που αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διαχωρισμού εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Κατήγγειλαν ακόμα ότι η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού έγινε με δείγμα που οι κατηγορούμενοι είχαν δώσει προγενέστερα, όταν είχαν προσέλθει να καταθέσουν ως μάρτυρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην προσπάθεια επιβολής της «αυταρχικής δημοκρατίας» αντέδρασαν άμεσα οι κάτοικοι της Ιερισσού με συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω από το αστυνομικό μέγαρο. Την ίδια μέρα κινητοποιήσεις συμπαράστασης είχαμε και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, μπροστά στην προκλητικότητα της αστυνομικής βίας, κάτοικοι επιτέθηκαν στο εγκαταλειμμένο(!) Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, λίγη ώρα μετά τις δύο συλλήψεις, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του.

Με τις φωνές τους ενώθηκαν οι φωνές χιλιάδων ανθρώπων στις πορείες αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή, δυναμισμό και ευφάνταστα συνθήματα: «Εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες - Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες», «ΜΑΤ, συλλήψεις, καταστολή, αυτή είναι η επένδυση στη Χαλκιδική», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη Αριστερά στέκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ερωτήσεις στο κοινοβούλιο κλπ. Τα αιτήματα και οι μορφές πάλης, τα οποία έχει διαλέξει ο κόσμος που αντιστέκεται στη Χαλκιδική, δεν μπορούν να μπουν σε καμία «ζυγαριά» νομιμότητας-παρανομίας. Είναι ένας δίκαιος αγώνας απέναντι σε όλους αυτούς που μας εκμεταλλεύονται και ταυτόχρονα λεηλατούν τη φύση. Για το κίνημα και την Αριστερά, η ανυποχώρητη στήριξη αυτού του αγώνα, είναι μονόδρομος.

Στην τελευταία κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε από βήματος ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα σταματήσει την «επένδυση» των χρυσορυχείων στη Χαλκιδική και οπουδήποτε αλλού.

Επίσης το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία, αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηριχθεί από το λαό, θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα (…). Για να συμβάλλουμε από καλύτερες θέσεις στο σημερινό σκληρό κοινωνικό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποφασίζει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής της, με εκπροσώπους των αρμόδιων Τμημάτων Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Δικαιωμάτων και Οικονομικής Πολιτικής, των αρμόδιων ΕΕΚΕ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των αντίστοιχων οργάνων του κόμματος στην περιοχή. Είναι άμεση ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να εκφράσει την αλληλεγγύη του και έμπρακτα στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής».

Στη Χαλκιδική τους τελευταίους μήνες παίζεται κάτι παραπάνω από την τύχη του περιβάλλοντος. Πραγματοποιείται μια μάχη των «από κάτω» ενάντια σε μια κυβέρνηση μακρύ χέρι του ασύδοτου κεφαλαίου που στο βωμό του κέρδους απορρίπτει οποιαδήποτε περιβαλλοντική και υγειονομική πρόνοια και καταφεύγει στην κρατική καταστολή. Μέχρι τέλους είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία