Κυκλοφορεί το 4ο τεύχος του 3μηνιαίου περιοδικού της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς

Φωτογραφία

To εισαγωγικό σημείωμα της σύνταξης, στο τεύχος που κυκλοφορεί

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στο παρόν τεύχος του «Κόκκινου» θα βρείτε ένα αφιέρωμα στον ιμπεριαλισμό.
Είναι, κατά τη γνώμη μας, μια χρήσιμη συζήτηση, μέσα σε συνθήκες όπου η Αριστερά καλείται, διεθνώς, να αναλάβει μεγάλα καθήκοντα, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει την παγίδα να ενταχθεί πολιτικά –έστω αθέλητα- σε ένα από τα «στρατόπεδα», ή μπλοκ, που διαμορφώνει ο σύγχρονος παροξυσμός των ανταγωνισμών.
Θα βρείτε επίσης δύο κείμενα για το «ελληνικό» 1936, που παρουσιάζονται με την ευκαιρία της 80ής επετείου του: ο Δημήτρης Κατσορίδας θυμίζει την εργατική εξέγερση του Μάη στη Θεσσαλονίκη και ο Χάρης Παπαδόπουλος γράφει για τη σημασία της ιδεολογικοπολιτικής «στροφής» του ΚΚΕ με την ιστορική 6η Ολομέλεια της ΚΕ. Είναι η αρχή του αφιερώματός μας στο 1936. Στα επόμενα τεύχη μας θα ασχοληθούμε με τα άλλα κοσμοϊστορικά γεγονότα εκείνου του «σημείου καμπής» της ιστορίας, ακριβώς 80 χρόνια πριν, στην Ισπανία, στη Γαλλία, αλλά και στη Μόσχα.
Ο Ηλίας Ιωακείμογλου γράφει για την ιδεολογική κληρονομιά του Δημήτρη Μπάτση που με το βιβλίο του για τη «Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» σημάδεψε τις αναζητήσεις μέσα στην Αριστερά σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ο Αντώνης Νταβανέλος γράφει για τη συζήτηση σχετικά με την κριτική-αυτοκριτική της περιόδου της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Λέανδρος Φίσερ έγραψε για το «Κόκκινο» το άρθρο σχετικά με την εξέλιξη και τη σημερινή κατάσταση του Die Linke στη Γερμανία. Με αυτό κλείνει ο κύκλος παρουσίασης των «πλατιών κομμάτων» στην ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά, που το «Κόκκινο» συγκέντρωσε στα τελευταία τεύχη του. 
Ακολουθούν βιβλιοπαρουσιάσεις.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία