Κύπρος: Οι νοσηλευτές υποδέχονται την έξοδο από το μνημόνιο με απεργία διαρκείας

Φωτογραφία

Λίγες μόνο μέρες κράτησαν τα πανηγύρια της κυπριακής κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο. Η πρωτοφανής –για τα δεδομένα του νησιού– απεργία των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει τρομερό εκνευρισμό στην κυβέρνηση και στα συστημικα ΜΜΕ. Όχι μόνο ξέσπασε σε μια περίοδο που φαινόταν να μην υπάρχει καμία αντίσταση στην επιβολή σκληρής λιτότητας αλλά και η αντοχή της είναι εντυπωσιακή. Από τις 15 Μάρτη οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μέλη της ΠΑΣΥΝΟ, του μεγαλύτερου σωματείου νοσηλευτών παγκύπρια, έχουν κατέβει σε απεργία κόντρα σε θεούς και δαίμονες: αψηφώντας τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, παραμερίζοντας τη συμβιβαστική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών αλλά και αντιμετωπίζοντας την απειλή του κοινωνικού αυτοματισμού –αφού οι συκοφαντίες εναντίον τους δίνουν και παίρνουν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θέμης Θεμιστοκλέους

«Οι νοσηλευτές παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και κρατάνε ομήρους ανυποψίαστους πολίτες» λένε αυτοί που έχουν διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία και προσπαθούν να τα κλείσουν οριστικά με το μνημονιακής έμπνευσης σχέδιο αναδιάρθρωσης της υγείας. Ποια είναι όμως τα αιτήματα της ΠΑΣΥΝΟ που έκαναν την κυβέρνηση Αναστασίαδη να τους κηρύξει πόλεμο; Η αντιμετώπιση της υποστέλεχωσης των νοσοκομείων, η αναγνώριση των πανεπιστημιακών τους σπουδών και οι ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς, και η εξασφάλιση διετών συμβάσεων για τους νεοεισερχόμενους νοσηλευτές. 
Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν δηλαδή τα απολύτως αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την επαρκή περίθαλψη των ασθενών. Τα αιτήματά τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα όλους τους εργαζόμενους στην Κύπρο. Αμεσα γιατί προασπίζουν τη δημόσια υγεία και διεκδικούν καλύτερη περίθαλψη για όλους μας και έμμεσα γιατί διεκδικούν εργατικά δικαιώματα που έχουν καταπατηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εργαζόμενους.
Αλληλεγγύη ενάντια 
στα σχέδια απεργοσπασίας

Έχουμε λοιπόν όλα τα στοιχεία μιας απεργίας με τρομερή δυναμική. Το ερώτημα που μπαίνει σ’ αυτήν τη φάση είναι πώς μπορεί να υπάρξει συνέχεια. Χρειάζεται να βρει στήριξη αυτός ο αγώνας για να φτάσει ως τον τελικό του στόχο. Αν οι νοσηλευτές αφεθούν μόνοι τους, η συντονισμένη πίεση ΜΜΕ, κυβέρνησης και επιχειρηματιών θα είναι συντριπτική. Η κυβέρνηση οργανώνει τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας αδρά τους επιχειρηματίες του κλάδου και ενορχηστρώνει ποινικές διώξεις των απεργών. Η ΠΑΣΥΝΟ έχει ήδη καταγγείλει προσπάθειες από το υπουργείο Υγείας για εκφοβισμό και απειλές κατά μελών της και για ποινικές καταγγελίες εναντίον τους. Η επίθεσή τους όμως δεν φαίνεται να σταματά εδώ. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σχέδιο: η «πρόσληψη» απεργοσπαστών νοσηλευτών ακόμα και από την Ελλάδα με στόχο το κλείσιμο της απεργίας.
Αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να καταλήξουν στο μέρος που τους αρμόζει: στον υπόνομο. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια υγεία σε μια χώρα που ήδη καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ για τις δαπάνες στην ιδιωτική υγεία. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά από μια κυβέρνηση που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον 35 εκατ. ευρώ ετησίως για την πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών οπλιτών –από Κύπρο και Ελλάδα– σε μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη.
Οι νοσηλευτές ήδη πήραν τις αποφάσεις τους. Στην τελευταία γενική τους συνέλευση στις 28 Μάρτη σήκωσαν το γάντι κλιμακώνοντας τα απεργιακα μέτρα και η ΠΑΣΥΝΟ κάλεσε τα μέλη της «να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν απειλούνται ή εκφοβίζονται». Επίσης, ανακοίνωσε την οργάνωση απεργιακού ταμείου και καλεί την κοινωνία και τους εργαζόμενους από όλους τους χώρους να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα τους.
Ο αγώνας των νοσηλευτών 
είναι αγώνας όλων μας

Θα χρειαστεί το κινήμα συμπαράστασης στον αγώνα των νοσηλευτών που ήδη έχει εμφανιστεί να ενταθεί και να βαθύνει, καθώς και να μπουν στη μάχη των απεργιών εργατικοί χώροι που έχουν στο ενεργητικό τους ανάλογες εμπειρίες αγώνα, όπως ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, λιμάνια). Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου έχουν προκηρύξει απεργία για τις 6/4 είναι ένα βήμα με βαρύνουσα σημαία. Όλες αυτές οι δυνάμεις μπορούν να συνθέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα κόντρα στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης. Σε αυτήν τη μάχη, η στάση των νοσηλευτών στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας. Είμαστε βέβαιοι πως αυτοί που έχουν ζήσει στο πετσί τους τη μημονιακή λαίλαπα και ξέρουν να αντιστέκονται δεν θα δεχτούν να φορέσουν την ατιμωτική στολή του απεργοσπάστη που φαίνεται να τους ράβει η κυπριακή κυβέρνηση.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία