Λένε ότι... οι μπίζνες με το Ισραήλ εξασφαλίζουν την ειρήνη

Κατά την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου περίσσεψε η υποκρισία και το ψέμα. Συμβολικό του κυνισμού ήταν το γεγονός ότι, ενώ Τσίπρας-Νετανιάχου μιλούσαν για ενεργειακή διασύνδεση των χωρών και εξοικονόμηση ενέργειας, στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν εξέγερση για το ρεύμα. Ο Νετανιάχου έχει περιορίσει την ηλεκτροδότηση σε 2-3 ώρες τη μέρα, οδηγώντας σε κατάρρευση βασικές υπηρεσίες (ύδρευση, νοσοκομεία κ.ά.).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το ψέμα που προπαγανδίζεται εδώ είναι ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου διασφαλίζουν τα «κυριαρχικά δικαιώματα» και την ειρήνη στην περιοχή.
Πώς προωθούν όμως την «ειρήνη» οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ, όταν είναι γνωστή η αδιάλειπτη εθνοκάθαρση σε βάρος των Παλαιστινίων, που άλλοτε παίρνει τη μορφή στρατιωτικών εισβολών και βομβαρδισμών (π.χ. οι τρεις πόλεμοι κατά της Γάζας μεταξύ 2007-2014) και άλλοτε αργού στραγγαλισμού, με εποικισμούς, δολοφονίες και αποστέρηση βασικών αγαθών; Μια βδομάδα πριν την Τριμερή, άλλοι δυο Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν απ’ τον ισραηλινό στρατό, στην εκπαίδευση του οποίου βοηθάει ο ελληνικός στρατός. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την ελληνοαιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία, αφού είναι γνωστό ότι η αιγυπτιακή αεροπορία βοηθά τη Σαουδική Αραβία στον βομβαρδισμό της Υεμένης.
Πώς προωθεί την «ειρήνη» η συνεργασία με ένα καθεστώς που –σύμφωνα και με ισραηλινούς ακτιβιστές και διανοούμενους– αποτελεί το νέο απαρτχάιντ; Ένα κράτος φυλετικής διαστρωμάτωσης σε όλα τα βασικά δικαιώματα (εκλογικά, μετακίνησης, διαμονής, γάμου κλπ), με τους πολιτογραφημένους στο Ισραήλ Παλαιστίνιους να βρίσκονται στον πάτο και ακόμη πιο κάτω οι κάτοικοι της Δ. Όχθης και της Γάζας.
Πώς προωθεί την «ειρήνη» και όχι έναν νέο πόλεμο η ελληνική συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου για τη Μέση Ανατολή; Με τη στήριξη της σαουδαραβικής επέμβασης στην Υεμένη (δήλωση 4ης Τριμερούς Συνόδου Καΐρου, 10/2016), την απομόνωση του Κατάρ και την προετοιμασία ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράν; Θυμίζουμε μόνο την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την... ελληνική πρεσβεία και την κατά συρροή υπεράσπιση της δικτατορίας Σίσι στην ΕΕ από καταγγελίες για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως παινευόταν ο Κοτζιάς. Στην πραγματικότητα, η στήριξη των καθεστώτων Ισραήλ-Αιγύπτου ενθαρρύνει τις φιλοπόλεμες, ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και με την Τουρκία. Με τις πλάτες αμερικάνικων και ευρωπαϊκών πολυεθνικών που έχουν προσβάσεις στις αντίστοιχες κυβερνήσεις (π.χ. τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τίλερσον, πρώην στέλεχος Exxon Mobil), ο δυτικός ιμπεριαλισμός και τα προκεχωρημένα του φυλάκια (Ισραήλ, Αίγυπτος) σχεδιάζουν τον υποθαλάσσιο αγωγό Eastmed (κόστους 6 δισ.) που θα κατευθύνει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός για την ιδιοκτησία κοιτασμάτων και αγωγών έχει οδηγήσει σε πόλεμο πολλές φορές. Η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ο καλύτερος μάρτυρας αυτής της ιστορικής αλήθειας.
Στην περίπτωση της Αν. Μεσογείου, η απειλή έχει επίκεντρο την Ελλάδα και την Τουρκία. Στις μπίζνες ερευνών-γεωτρήσεων-αγωγών διεκδικούν μερίδια οι έλληνες καπιταλιστές που θέλουν να αποκλείσουν τους τούρκους –και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, την έρευνα νότια της Κρήτης, μαζί με την ιταλική Edison, ανέλαβε η προς πώληση ΔΕΠΑ, όπου ήδη έχει μερίδιο ο Λάτσης. Η προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας εκφράζεται και διπλωματικά, όπως με τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη της Ρόδου (5/17) για την Αν. Μεσόγειο, με τις δηλώσεις Σαντορινιού για εποικισμό βραχονησίδων κι ακόμη χειρότερα με μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ, που προχωρά για να αποκλείσει την Τουρκία (όπως το 2013 αντίθετη συμφωνία επεξεργαζόταν με την Αίγυπτο η Τουρκία). Τη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ επέσειε και ο Σαμαράς, αλλά σήμερα, με την Τουρκία πολύ πιο απομονωμένη απ’ το δυτικό στρατόπεδο, η ελληνική «διεκδικητικότητα» ενθαρρύνεται. Έτσι εξηγούνται και οι αναφορές Τσίπρα στις «τουρκικές παραβιάσεις», που διατυμπανίζει όλο και περισσότερο η προπαγάνδα των ΜΜΕ –παραβλέποντας ότι οι περισσότερες απ’ αυτές γίνονται πέραν του διεθνώς αναγνωρισμένου ελληνικού εναέριου χώρου των έξι μιλίων, ενώ αντίστοιχα και τα τουρκικά ΜΜΕ καταγγέλλουν τις ελληνικές παραβιάσεις...
Για τη διακόσμηση αυτού του επικίνδυνου σχεδίου, επιστρατεύονται όλα τα επικοινωνιακά κόλπα. Από μικρά, όπως ο... σκακιστικός αγώνας μεταξύ Τσολακίδου και ισραηλινού υπουργού Σαράνσκι, που οργάνωσε ο... Τέρενς Κουίκ. Μέχρι μεγαλύτερα, όπως η φιέστα της Θεσσαλονίκης, με τις ανοησίες για ελληνοϊσραηλινούς δεσμούς από τον... 4ο πΧ αιώνα και τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Συνιστά ύβρη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος η χρησιμοποίησή τους από τον Νετανιάχου, ένοχο για διαρκή εγκλήματα εθνοκάθαρσης, φυλετικής πολιτικής και συλλογικής τιμωρίας. Μάλιστα, ο ισραηλινός ακαδημαϊκός Ούνι Γκόρντον, που πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα, κατάγγειλε ότι η προπαγανδιστική αξιοποίηση του Ολοκαυτώματος απ’ τις ισραηλινές κυβερνήσεις έχει φέρει ως αποτέλεσμα μερίδα της ισραηλινής κοινωνίας να το αντιμετωπίζει ως... παράδειγμα προς μίμηση –σε βάρος των Παλαιστινίων.
Για την ώρα, ο Τσίπρας μπορεί να σφιχταγκαλιάζεται με εγκληματίες και ο Νετανιάχου να χαίρεται που «το Ισραήλ βρίσκεται σε διπλωματικό σπριντ» και που «κάνουμε σχεδόν τα πάντα με Ελλάδα». Εμείς, πρέπει να φροντίσουμε να καταρρεύσουν οι ιμπεριαλιστικές μηχανορραφίες. Αποκαλύπτοντας ότι τα κέρδη των σχεδίων τους πηγαίνουν πάντα στις πολυεθνικές, αλλά τα κόστη, οικονομικά και μη, τα επωμίζονται οι λαοί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία