ΛΑΡΚΟ: Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Φωτογραφία

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που είναι η πρώτη από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων που ετοιμάζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Η ΛΑΡΚΟ παραμένει ακόμη και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες υποβάθμισής της από τις κυβερνήσεις την τελευταία εικοσιπενταετία, από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής σιδηρονικελίου διεθνώς, με σημαντικές εξαγωγές και μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην επιχείρηση έχει εγκατασταθεί εκκαθαριστής. Από τις αρχές του 1990 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε τα χρέη, που είχε προκαλέσει ο πρώην ιδιοκτήτης Μποδοσάκης, σε μετοχές της ΛΑΡΚΟ, που δόθηκαν σε Εθνική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, ΔΕΗ κλπ. Οι διορισμένες διοικήσεις της ΔΕΗ έφτασαν στο σημείο να χρεώνουν το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ 40% ακριβότερα από ό,τι στους ιδιώτες ανταγωνιστές της (ΠΕΣΙΝΕ).

Η εταιρεία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων του κλάδου, εξάγοντας το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες (όπως Thyssen Krupp, British Steel κ.ά). Εκτός από το νικέλιο υψηλές είναι οι επιδόσεις της ΛΑΡΚΟ στην παραγωγή και εκμετάλλευση λιγνίτη, σκουριάς και αδρανών υλικών για τις οικοδομές. Η επιχείρηση, παρά την οικονομική κρίση, κατάφερε να έχει κερδοφορία εκατομμυρίων τις τρεις προηγούμενες χρονιές (2010-2012)

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 23 Αυγούστου, διεκδικώντας να σταματήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος.

Επίσης την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ακολουθώντας το πλαίσιο κινητοποιήσεων που αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη τα ΔΣ όλων των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιούν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις περιοχές όπου έχει μεταλλεία η επιχείρηση (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη), αλλά και από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Φθιώτιδα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία