Φύλλο Νο 295 (28 Αυγούστου 2013)

Να σώσουμε τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία

 

Μπροστά μας βρίσκεται μια κρίσιμη μάχη: Με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα δεν παίζεται μόνο το μέλλον κάποιων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σήμερα, ανέργων αύριο. Παίζεται κυριολεκτικά το μέλλον των δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων (βλ. σελ. 8-9, 16).

Η κυβέρνηση Σαμαρά, αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις μνημονιακές οδηγίες της τρόικα, επιτίθεται στην κοινωνία με έξαλλο τρόπο. Αλλά και χωρίς καμία προοπτική, αφού, όπως αποδείχθηκε ήδη, το χρέος έχει εκτιναχθεί ξανά σε πρωτοφανή επίπεδα (βλ. σελ. 3).

Η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί. Υπό προϋποθέσεις: Αφενός, ότι τα εργατικά συνδικάτα θα οργανώσουν την αντίσταση στα σοβαρά, διεκδικώντας τη νίκη (βλ. σελ. 4). Αλλά και αφετέρου, ότι η Αριστερά –και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ– θα μπουν μπροστά στη μάχη, θα οργανώσουν την ευρύτερη κοινωνική αλληλεγγύη, το μέτωπο για τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση (βλ. σελ. 7).

Η μάχη αυτή θα δοθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Ο Στουρνάρας, ο Αρβανιτόπουλος, ο Γεωργιάδης, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της αστικής νομιμότητας. Αντίστοιχα πρέπει να απαντήσει και το εργατικό-κοινωνικό κίνημα: Οι απεργίες διαρκείας, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις, κάθε αναγκαίο μέσο πάλης είναι πλέον «νόμιμο». Γιατί καταργούνται αποφασιστικής σημασίας εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. 

Γύρω στο… 2022 υπολογίζουν οι γερμανικές «πηγές» ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να βγει ξανά στις «αγορές» για δανεισμό, αφού –και εάν και εφόσον– κάπου τότε εκτιμούν ότι το χρέος θα πέσει κάτω από το όριο του 120% του ΑΕΠ…

Είναι φανερό ότι έχει αποφασιστεί ήδη η πολεμική επιδρομή του ιμπεριαλισμού στη Συρία. Οι Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) είναι για μια φορά ακόμη έτοιμες να ανοίξουν τις «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή.

Σειρά κινητοποιήσεων πραγματοποίησαν μέσα στον Αύγουστο οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αντιδρώντας σε απολύσεις συναδέλφων τους από τη Διεύθυνση Καταναλωτικής Πίστης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Σε απεργίες διαρκείας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εφοριακοί, με στόχο να μη διαλυθούν οι υπηρεσίες, να μην κλείσουν 14 εφορίες και να μην μπουν σε διαθεσιμότητα 400 εργαζόμενοι.

Με προκλητικό τρόπο πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, κάλεσε τους εμποροϋπάλληλους να δεχθούν μειώσεις μισθών 13%, ισχυριζόμενος ότι, αν δε δεχθούν αυτές τις μειώσεις, τότε οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 25-30% του ήδη κουτσουρεμένου μισθού τους.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 21 Αυγούστου οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού και τουρισμού του Νομού Αχαΐας.

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που είναι η πρώτη από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων που ετοιμάζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το καλοκαίρι του 2012 σημερινά κυβερνητικά στελέχη και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που τους στηρίζουν, τρομοκρατούσαν την κοινωνία ότι έρχονται οι κομουνιστές για να μας πάρουν τα σπίτια, με σκοπό να αποτρέψουν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι βέβαια έρχονται σήμερα να αρπάξουν ακόμα και την πρώτη κατοικία χιλιάδων δανειοληπτών.

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση συνδικαλιστικών & κοινωνικών δυνάμεων από διάφορες Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα Νότια Προάστεια.

Και να που φτάσαμε, ξανά, στα δύσκολα. Στους μήνες του φετινού φθινοπώρου θα «γραφούν» οι προϋποθέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στα επόμενα χρόνια, θα δοκιμαστούν οι πραγματικοί συσχετισμοί δύναμης στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν «περιστέρια» και «γεράκια» είναι πως ακόμα και ένα συμβολικό χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ πιο εκτεταμένη εμπλοκή στη Συρία. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να ανοίξει τις πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας τη Χεζμπολά, το Ισραήλ, το Ιράν και άλλες δυνάμεις σε ένα πραγματικό ολοκαύτωμα.

Σ τις 30 Ιούνη η αιγυπτιακή επανάσταση φαινόταν να μπαίνει σε μια νέα φάση. Εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους και πέτυχαν την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, ο οποίος στον ένα χρόνο της διακυβέρνησής του είχε διαψεύσει όλες τις προσδοκίες (και τις αυταπάτες) που είχαν δημιουργήσει οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αίγυπτο.

Στις αρχές του 2010, η Τσέλσι Μάνινγκ (τότε γνωστή ως ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ), έχοντας πρόσβαση σε αρχεία που αποδείκνυαν τα εγκλήματα του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Υεμένη, αποφάσισε να τα διαρρεύσει στο Wikileaks.

Μετά από τρία χρόνια, ξανάρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ.

Οι εργασίες προετοιμασίας για το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτέμβρη, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Μοχάμεντ Χασάν από το Αφγανιστάν, φυλακισμένος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου, ξεψυχά στις 27 Ιουλίου στο Σισμανόγλειο, μετά από υποτροπή λοίμωξης του αναπνευστικού. Ξεσπά εξέγερση στην Αμυγδαλέζα στις 10 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση των δεσμοφυλάκων ότι η κράτηση παρατείνεται από 12 σε 18 μήνες. Η απόγνωση οδηγεί Αφγανό πρόσφυγα σε απόπειρα αυτοκτονίας με πτώση από ταράτσα στο κενό, στην Κόρινθο στις 24 Αυγούστου.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Village γνωστοποίησε ότι αποσύρει τη διαφημιστική της καμπάνια από την ιστοσελίδα newsbomb.gr. Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την κίνηση είναι ότι στο site υπάρχει άρθρο χωρίς υπογραφή, το οποίο έχει τίτλο: «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!». Παρά το γεγονός πως η Village δεν επέδειξε αντίστοιχη ευαισθησία, όταν στου Ρέντη φασίστες ξυλοκοπούσαν μετανάστες έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες, η απόσυρση αποτελεί απόδειξη πως πολλοί πελάτες της Village έχουν αντισεξιστικές ευαισθησίες και η «καλή εταιρία» δεν θέλει να τους χάσει.

Το μεγάλο σοκ για το χώρο της δημόσιας υγείας έφτασε. Από την Πέμπτη 22 Αυγούστου άρχισαν να εκκενώνονται τα 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργούνται ή υποβαθμίζονται πλήρως, ώσπου να καταργηθούν.