Καταργούν νοσοκομεία, απολύουν εργαζόμενους - Να μην τους αφήσουμε να μας πεθάνουν

Φωτογραφία

Το μεγάλο σοκ για το χώρο της δημόσιας υγείας έφτασε. Από την Πέμπτη 22 Αυγούστου άρχισαν να εκκενώνονται τα 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργούνται ή υποβαθμίζονται πλήρως, ώσπου να καταργηθούν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μπάμπης Φαράντος*

Ταυτόχρονα, από τις αρχές του Σεπτέμβρη ξεκινάει η κινητικότητα-διαθεσιμότητα, δηλαδή οι υποψήφιες απολύσεις στο χώρο της υγείας, με τους πρώτους 1.835 γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας να πληρώνουν τη νύφη. Μέχρι το Δεκέμβρη θα ακολουθήσουν άλλοι 1.500 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιαδής επικαλούνται ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Μάλιστα ο ακροδεξιός υπουργός ωρύεται ολημερίς στα τηλεοπτικά κανάλια ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Και για τα δύο ψεύδονται εντελώς. Οι πραγματικοί τους στόχοι είναι άλλοι.

Μείωση κλινών
Πρώτος στόχος είναι η πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις καταργήσεις-υποβαθμίσεις νοσοκομείων και κρεβατιών.

Ο υπουργός επικαλείται ότι θα υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Ας δούμε τι εννοεί πραγματικά. Ο νέος οργανισμός του Ευαγγελισμού προβλέπει μείωση 200 κρεβατιών. Στον Ευαγγελισμό από τα 1.150 κρεβάτια λειτουργούσαν ήδη, λόγω έλλειψης προσωπικού, μόνο τα 1.000. Στο νέο οργανισμό όμως προβλέπεται η λειτουργία 950 κρεβατιών, συμπεριλαμβανομένων των κρεβατιών του νοσοκομείου της Πολυκλινικής που κλείνει (120 κρεβάτια) και του Οφθαλμιατρείου (40 κρεβάτια). Που σημαίνει ότι η ταλαιπωρία που και τώρα υφίστανται οι ασθενείς θα αυξηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού και κρεβατιών.

 Κρεβάτια και κλινικές καταργούνται άλλωστε με τους νέους οργανισμούς και σε νοσοκομεία που δεν κλείνουν. Στο «Σωτηρία» έχουν ήδη κλείσει 4 πνευμονολογικές κλινικές με 135 κρεβάτια. Καλύτερη υγεία με 774 κλινικές και 10.000 κρεβάτια λιγότερα, όπως προστάζει το μνημόνιο, δεν γίνεται.

Αντίθετα μάλιστα το κλείσιμο νοσοκομείων σε μια περιοχή ενός τόσο μεγάλου πληθυσμιακά αστικού κέντρου, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οδηγεί σε αύξηση της ήδη μεγάλης αναμονής για χειρουργεία και θεραπεία. Η μετακίνηση προσωπικού πέρσι από το «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν» δεν μείωσε καθόλου τις ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, ούτε τα ράντζα στο Αττικόν και τώρα σε αυτό θα προστεθούν και οι ασθενείς που ως τώρα πήγαιναν στο Αγία Βαρβάρα

Το μπάχαλο ξεκίνησε από την πρώτη μέρα εφαρμογής του περίφημου σχεδίου «Δημοκήδης», όπου νοσηλευτές και διοικητικοί στο ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι πραγματοποίησαν 16ωρη συνεχή βάρδια για να καλύψουν τις ανάγκες. Ενώ υπάρχουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία τμήματα που, λόγω της έλλειψης προσωπικού, σε νοσηλεύτριες-ές οφείλονται πάνω από 30, 40 και 50 ρεπό.

Χαράτσια
Οι άνεργοι, ανασφάλιστοι και χαμηλού εισοδήματος ασθενείς αποκλείονται από το ΕΣΥ με τη μεταφορά σε αυτούς της δαπάνης υπηρεσιών υγείας  και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό γίνεται με την επιβολή χαρατσιού 25 ευρώ από 1/1/2014 για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Επίσης με το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση.

Τέλος με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη τη διαφορά πάνω από την ασφαλιστική τιμή για εκατοντάδες φάρμακα που δεν είναι γενόσημα και είναι ακριβότερα, καθώς η κάλυψη της διαφοράς από τον ΕΟΠΥΥ του 50% θα πάψει να ισχύει. Και αυτό γιατί στόχος είναι η  πώληση γενοσήμων φαρμάκων να φτάσει από το 20%, που είναι σήμερα, στο 60%.

Δώρα στους ιδιώτες
Θέλουν να αντικαταστήσουν το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις με χαμηλά αμειβόμενους συμβασιούχους και να εκχωρήσουν τη λειτουργία των εργαστηρίων στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας θα πληρώνουν ακόμη πιο παχυλά τα ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά κέντρα ακόμη και για απλές εξετάσεις, κάτι που ήδη συμβαίνει λόγω και της μη λειτουργίας των εργαστηρίων του ΙΚΑ.

Επίσης το αναμενόμενο κλείσιμο και η υποβάθμιση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα οδηγήσει πολλούς ασθενείς στα χέρια ψυχιατρικών ιδιωτικών κλινικών και όσους δεν έχουν χρήματα, στους δρόμους και τις πλατείες. Ο μεγάλος στόχος τους είναι ολόκληρα νοσοκομεία του ΕΣΥ να παραδοθούν στους ιδιώτες, που θα μπορούν να τα λειτουργούν και ως ιδιωτικές κλινικές ή τα κτίριά τους να εκποιηθούν ως οικόπεδα φιλέτο.

Τελικά οι φτωχοί και ανασφάλιστοι ασθενείς, που ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, αργά η γρήγορα θα οδηγούνται στον τάφο, καθώς δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλεια στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κάτι που έγινε σε όλες τις χώρες που μπήκε το ΔΝΤ και αυτό είναι το βερίκοκο που ενοούσε στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας (για τους εργαζόμενους γνωρίζαμε ότι είναι οι απολύσεις).

Μόνη λύση η αντίσταση
Οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό, σε πολλά από τα νοσοκομεία που καταργούνται, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι οποίες συνεχίζονται. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στο ΓΝ Πατησίων και στη Λάρισα, όπου οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή εργαζόμενων (1.000 περίπου) στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Οι ομοσπονδίες των γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) προχωράνε όμως σε αποσπασματικές κινητοποιήσεις που δεν βοηθάνε στο να γενικευθεί ο αγώνας για τη δημόσια υγεία. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μένουν ακάλυπτοι, όπως στις απειλές του υπουργού Υγείας ότι, όσοι κάνουν κατάληψη, κινδυνεύουν με απόλυση.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Αριστεράς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες της μπορεί να είναι ο καταλύτης που θα αναγκάσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και καταλήψεις και θα ενώσουν τους εργαζόμενους. Παραδείγματα αγωνιστικού απομονωτισμού, όπως της Πολυκλινικής, όταν η επίθεση είναι κοινή, πρέπει να αποφεύγονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο, γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι ελπίζουν σε αυτό εντός και εκτός νοσοκομείων. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο ήταν θετική η πρωτοβουλία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποίησε σύσκεψη και προχωράει σε ένα θετικό βηματισμό δράσης, επιδιώκοντας γενικές συνελεύσεις και συνεχείς κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους, αλλά δίνει βάρος και στις επιτροπές αγώνα μαζί με χρήστες των υπηρεσιών υγείας και κατοίκους των περιοχών που λειτουργούν ή καταργούνται νοσοκομεία.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα και από τοπικές οργανώσεις και Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως η στήριξη των κινητοποιήσεων των νοσοκομείων Πατησίων, Αγία Βαρβάρα και Α. Φλέμινγκ, με ανακοίνωση που είχε βγει από τη Νομαρχιακή της Βόρειας Αθήνας και αφίσα της Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας. Οι κοινές συσκέψεις με εργαζόμενους νοσοκομείων και τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωσε η Νομαρχιακή Δυτικής Αθήνας. Οι περιοδείες που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται με βουλευτές στα νοσοκομεία. Στη Θεσσαλονίκη έχει δωθεί σημαντική στήριξη από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους του Παναγία.

Χρειάζεται περισσότερη επιμονή στη μόνιμη λειτουργία επιτροπών αγώνα στις γειτονιές και κεντρική πολιτική πρωτοβουλία που θα καλεί σε ανένδοτο αγώνα για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούν στον τάφο τα μνημόνια και οι πολιτικές τους και όχι τα νοσοκομεία και οι ασθενείς.

 

*Ο Μπάμπης Φαράντος, είναι γιατρός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πατησίων

 

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1391","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"857","typeof":"foaf:Image","width":"600"}}]]

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία