Επί 2,5 μήνες οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν να δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας.
Συνεχίζουν ακόμη και σήμερα που η «ΔΤ» είναι στον αέρα και πειραματίζεται κάνοντας αγώνα δρόμου, για να προλάβει τον Σεπτέμβρη που προμηνύεται θερμός, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων. Να προλάβει και η κυβέρνηση να αποκτήσει ακόμη έναν μηχανισμό προπαγάνδας για να μπορέσει να επιβιώσει, γιατί το «τυχαίο λάθος» καραδοκεί.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι η EBU έλαβε θέση και «πήγε» με την «ΔΤ», αποδυναμώνοντας τα τεχνικά μέσα που έχουν στα χέρια τους δημοσιογράφοι και τεχνικοί για το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα , το τηλεοπτικό προϊόν που παράγουν είναι μακράν καλύτερο, με χαρακτηριστικά επαγγελματικής επάρκειας , πληρέστερο σε ό,τι αφορά τη θεματολογία και αντικειμενικότερο σε ό,τι αφορά την αποτύπωση της αλήθειας.
Εναλλακτικό πρόγραμμα
Η «ΔΤ» είναι μηχανισμός προπαγανδιστικός. Παρελαύνουν καθημερινά υπουργοί , αλλά είναι απούσα η φωνή της κοινωνίας. Αντιθέτως οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, με τα πενιχρά τεχνικά μέσα που διαθέτουν και με την υπονόμευση από τον κρατικό μηχανισμό, εκπέμπουν δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές και θεματικές ενότητες που αφορούν την ιδιωτικοποίηση, τις απολύσεις, την υγεία, την παιδεία.
Το πρόγραμμα της ΝΕΤ βγαίνει μόνο διαδικτυακά, μέσω του ertopen.com και του pressproject, ενώ κανονικά βγαίνει στα ερτζιανά το πρόγραμμα του ραδιοφώνου.
Δημοσιογράφοι και τεχνικοί δεν πήγαν διακοπές, εργάζονται νυχθημερόν, αποζητούν την κοινωνική αλληλεγγύη για να κρατήσουν. Η ανταπόκριση του κόσμου, όπως αποδεικνύουν τα νούμερα της EBU, τους δικαιώνει. Και τους δεσμεύει να συνεχίσουν.
Το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να παράγουν ένα προϊόν χωρίς αφεντικά και διευθυντικές πυραμίδες. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή πάλης που μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλους φορείς, συλλογικότητες και σωματεία.
Διαχωρισμός εργαζομένων
Είναι θλιβερό να βλέπεις συναδέλφους, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις Γενικές Συνελεύσεις και στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή σε αυτό το μόρφωμα που λέγεται «ΔΤ» και να «επιλέγονται» με τους 577 επιτυχόντες για το μεταβατικό στάδιο της «Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Τη λέξη «δηλωσίας» δεν τη χρησιμοποίησε κανείς εργαζόμενος για να χαρακτηρίσει εκείνον που επέλεξε να συμμετέχει σε αυτό που κατήγγειλε επί μήνες. Δεν υπάρχει συμψηφιστική λογική στην αντιμετώπιση αυτών που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Γιατί δεν μπορεί να εξισωθεί αυτός που εκβιάζει (η κυβέρνηση) με τον άνεργο που δεν βρίσκει εναλλακτική εργασιακή λύση.
Όμως υπάρχει προσωπική ευθύνη. Τα διλήμματα σήμερα ήταν αυτά. Αύριο μπορεί να είναι άλλα. Πώς αντιστέκεται ο καθένας στις σειρήνες… και με ποιο τίμημα; Κρίσιμο ερώτημα που θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στο Ραδιομέγαρο.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, που επιμένουν, ευελπιστούν ότι με την επιστροφή των Αθηναίων και τη συντονισμένη δράση όλων των σωματείων, θα αποτελέσει και πάλι το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το συντονιστικό κέντρο του αγώνα.
Επίσης διαμηνύουν προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Παντελή Καψή, ότι δεν είναι διαθέσιμοι να παίξουν το παιγνίδι της σύγκρουσης των «μέσα» με τους «έξω». Να συγκρουστούν με εξαγριωμένους επιτυχόντες του διαγωνισμού, που θα ζητούν να απομακρυνθούν από το κτίριο όσοι αρνήθηκαν να πουν ΝΑΙ στο σχέδιο Σαμαρά. Αυτό είναι εκφυλισμός. Και οι εργαζόμενοι δεν θα το κάνουν.
Εξάλλου, αυτό που πρόσφεραν δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΤ στο κίνημα όλο αυτό το διάστημα είναι αναντικατάστατο… Και διδάσκει το εξής: Η νίκη θέλει σύγκρουση και συντονισμό.