Λεφτά για κοινωνικές ανάγκες, όχι για νέα Άουσβιτς

Φωτογραφία

Ο Χρυσοχοΐδης καταθέτει τροπολογία στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση κατασκευής 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης «λαθρο»μεταναστών (3 σε κάθε περιφέρεια της χώρας), επιχειρώντας να πείσει πως το ναζιστικής έμπνευσης μέτρο του δεν είναι προεκλογικό τέχνασμα, αλλά διαχρονική πολιτική «αποτροπής της λαθρομετανάστευσης».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε τις ειλικρινείς ρατσιστικές προθέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που άλλωστε έχουν δώσει διαπιστευτήρια ευθυγράμμισης με την ατζέντα απανθρωπιάς και υποκρισίας του Καρατζαφέρη τα τελευταία χρόνια.

Αποπροσανατολισμός

Τα σχέδια δημιουργίας σύγχρονων Άουσβιτς θα κριθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά κυρίως από τις αντιστάσεις που θα συναντήσουν πριν και μετά τις εκλογές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Όμως η αντι-μεταναστευτική υστερία της «σκούπας» συνεπικουρούμενη από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ την τελευταία εβδομάδα, παρότι έχει στρατηγικό χαρακτήρα για το σύστημα, κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με τις εκλογές. Γιατί σ’ αυτές διακυβεύονται πολύ χοντρά λεφτά των τοκογλύφων που –όπως είπε και ο Σόϊμπλε– ανησυχούν, επειδή «οι Έλληνες πολιτικοί είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και οι Έλληνες πολίτες δεν επιθυμούν να κυβερνηθούν».
Το συμπέρασμα είναι απλό: Ρίχτε λάσπη για τους μετανάστες και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των ανέργων, μήπως τα κόμματα του μνημονίου καταφέρουν να την σκαπουλάρουν στις εκλογές, μπας και η Αριστερά περιορίσει τα κέρδη της και το κίνημα αντίστασης αποδυναμωθεί.

Οι απαντήσεις λοιπόν έχουν άμεση και μακροπρόθεσμη σημασία και δεν μπορεί να αποφεύγονται από το κίνημα και την Αριστερά. Για να μην αλλάξει η ατζέντα, χρειάζονται απαντήσεις στα ρατσιστικά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν πως το συμφέρον των ντόπιων εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετο από την υλοποίηση των ρατσιστικών μέτρων.

Ποιος έχει σειρά;

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών είναι σύγχρονα Μακρονήσια και Άουσβιτς για την αντιμετώπιση «εσωτερικών εχθρών» που άλλοτε τους έλεγαν Εβραίους ή κομουνιστές. Επιχειρούν την εμπέδωση της πιο βάρβαρης καταστολής απέναντι σε ανθρώπους που –κατά ομολογία και των ιθυνόντων– είναι αθώα θύματα της φτώχειας και των πολέμων. Στόχος τους υποτίθεται είναι να «σωθούν» οι υπόλοιποι που πλήττονται από την εγκληματικότητα των μεταναστών: οι ντόπιοι φτωχοί και άνεργοι, οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ. Αν όμως το μέτρο των στρατοπέδων περάσει, αύριο γιατί να μην έχουν σειρά κι άλλοι εξαθλιωμένοι; Οι ντόπιοι άστεγοι, οι άποροι, οι τσιγγάνοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι κι αυτοί ένα «πρόβλημα»; Ο στόχος δεν θα είναι και πάλι να «σωθούν» από τους πιο εξαθλιωμένους οι υπόλοιποι; Η εγκληματικότητα θα πρέπει να ξανα-παταχθεί, η εξαθλίωση να ξανα-απομονωθεί, ο κοινωνικός ιστός να ξανα-αποκατασταθεί. Και το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Ταξική πολιτική

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιστροφή της πραγματικότητας. Αυτοί που καταδικάζουν τους πάντες να επιβιώνουν με μισθούς και συντάξεις φτώχειας, με επιδόματα ανεργίας της ντροπής, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως αξίζει τον κόπο να σπαταληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για φυλακές μεταναστών, αντί για κοινωνική πολιτική.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι ντόπιοι άστεγοι και άποροι ψάχνουν μαζί με εξαθλιωμένους μετανάστες στους σκουπιδοντενεκέδες για φαΐ, ο Λοβέρδος μιλάει για υγειονομική βόμβα από τους μετανάστες, ενώ κλείνει τις κλινικές των νοσοκομείων τη μία μετά την άλλη. Ο Χρυσοχοΐδης –που δεν διάβασε το μνημόνιο– κάνει πως δεν διάβασε και τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., που δείχνουν πως το 2011 η «εγκληματικότητα» των ημεδαπών στις κλοπές και τις ληστείες αυξήθηκε από το 48% στο 57% σε σχέση με το 2010, ενώ των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) κατρακύλησε από το 52% στο 43%.

Στους δήμους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ βάζουν λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης, αλλά ξαφνικά βρέθηκαν κονδύλια για «αντισταθμιστικά μέτρα» ανάπτυξης των περιφερειών, αν συναινέσουν στην κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μόνο για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών δεν βάζουν προϋποθέσεις…

Απάντηση

Όσο οφθαλμοφανείς κι αν είναι στον κόσμο του κινήματος οι συνδέσεις μεταξύ της πολιτικής της φτώχειας και εκείνης του ρατσισμού, η σχέση δεν είναι αυτονόητη για κάθε άνεργο που αγωνίζεται να επιβιώσει όπως-όπως μέσα στη βαρβαρότητα του μνημονίου. Φασιστικές συμμορίες και χουντικά αποβράσματα επιχειρούν να «αντιταχθούν» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιχειρηματολογώντας χυδαία πως πρέπει να απελαθούν όλοι οι μετανάστες, αντί να περνάνε «ζωή και κότα» μέσα στα κέντρα κράτησης και οι Έλληνες να πεινάνε. Στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος, ευθυγραμμίζονται επικίνδυνα με τα φασιστικά «επιχειρήματα» σε τηλεοπτικά πάνελ.

Η αντιστροφή της ατζέντας από την «ασφάλεια» και την «εγκληματικότητα» στην καταδίκη της μνημονιακής βαρβαρότητας έχει μια απλή προϋπόθεση: Την ξεκάθαρη απάντηση της Αριστεράς στα ρατσιστικά πογκρόμ με τέτοιο τρόπο, που να αποδεικνύεται η άμεση σχέση τους με τις βασικές ανάγκες της ζωής μας: Λεφτά για τους ανέργους, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας, όχι για σύγχρονα Άουσβιτς. Έλληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι, κοινός εχθρός μας η κυβέρνηση και η τρόικα. Μαύρο στα κόμματα του μνημονίου και στους φασίστες στις επερχόμενες εκλογές. Ψήφο στην Αριστερά για να ισχυροποιηθεί το κίνημα ανατροπής του μνημονίου την επομένη των εκλογών. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία