Λογοκρισία και αγώνες στα ΜΜΕ

Τ α φαινόμενα λογοκρισίας στα ΜΜΕ δεν είναι καινούρια. Καινούριο είναι το πόσο απροκάλυπτη, αναίσχυντη και τρομοκρατική έχει γίνει με την τρικομματική μνημονιακη συγκυβέρνηση

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Τον τελευταίο μήνα είχαμε ρεσιτάλ λογοκρισίας.
Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη «κινηματογραφικά» στις 28/10 από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και σύρθηκε στα δικαστήρια για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ (στο περιοδικό «Hot doc»). Τα κυβερνητικά ΜΜΕ φρίαξαν εναντίον του για τη δήθεν καταπάτηση των «προσωπικών δεδομένων» των μεγαλοφοροφυγάδων, που βρίσκονται στη λίστα. Γι’ αυτούς που έκρυβαν τη λίστα (Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου), αλλά και για τους ίδιους τους επώνυμους φοροφυγάδες (και όχι μόνο)… τσιμουδιά.
Την άλλη μέρα (29/10), ο Κώστας Αρβανίτης και η Μαριλένα Κατσίμη «απομακρύνθηκαν» από την εκπομπή τους «Πρωινή Ενημέρωση»,  εξαιτίας ενός σχολίου για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, αναφορικά με το ρεπορτάζ του «Guardian» για τα βασανιστήρια στους 15 αντιφασίστες στη ΓΑΔΑ. Η δικαιολογία ήταν ότι παρέβησαν τη δεοντολογία. Να θυμίσουμε ότι η εκπομπή των συναδέλφων, από την εποχή της Κερατέας και της απεργίας στη Χαλυβουργική, είχε μπει στη μύτη των κυβερνώντων, είχε περικοπεί στη μισή διάρκεια και είχε «εξοριστεί» στις 6 το πρωί.
Στο «ψυγείο» τοποθετήθηκε ακαριαία ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Χρήστος Δάντσης, επειδή τόλμησε να πει ότι η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με αστυνομοκρατούμενη πόλη, πράγμα εντελώς αληθινό, κατά την ημέρα γιορτής του Αγίου Δημητρίου (26/10) Θεσσαλονικείς. Επίσης στην ΕΤ3, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε σοβαρότατη καταγγελία με ανακοίνωση τους προς τον Τύπο για τον τρόπο που μεταδόθηκε από το κανάλι τους ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μεροληπτική στάση του δελτίου υπέρ των εταιριών κατασκευής του λατομείου χρυσού (Μπόμπολας και Καναδικά συμφέροντα). Όπως αναφέρουν, οι ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων αναφέρονται ως «διαδηλωτές», ενώ οι υποστηρικτές των μεταλλείων αναφέρονται ως «κάτοικοι». Ακόμα, οι 2.500 ενάντιοι στη λειτουργία των μεταλλείων έγιναν 800 και οι 300 υποστηρικτές έγιναν 1.000…
Στις 24/10, στο δημοτικό ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά τιμωρήθηκε (με «κόψιμο» και μετά απόλυση), επειδή τόλμησε να επισημάνει στην εκπομπή της πως οι εργαζόμενοι δεν υιοθετούν το περιεχόμενο ανακοίνωσης με την οποία η διοίκηση ισχυριζόταν ότι η «ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον 9,84», επειδή δεν έδωσε άδεια να εξαιρεθεί ο σταθμός από την πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων για να μεταδοθεί αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας. Ο διευθυντής Τ.Καμπύλης δεν ανέχτηκε αυτό το σχόλιο και με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) την απέλυσε.

Δεοντολογία
Στη δημόσια τηλεόραση το ρόλο του λογοκριτή παίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος, με πρόσχημα τη δεοντολογία. Τα μαθήματα όμως δεοντολογίας από τον κ. Λιάτσο, μέχρι πρότινος παρουσιαστή του «ψυχαγωγικού δελτίου» στο Star (που δίδαξε δεοντολογία με την Πετρούλα), δεν γίνονται αποδεκτά από τους εργαζόμενους/ες στα ΜΜΕ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αποτυχημένη προσπάθεια να καλυφθεί η ωμή κυβερνητική παρέμβαση σε κάθε εκπομπή που ενοχλεί, όταν λέει αλήθειες που δεν συμφωνούν με τις αντιδραστικές επιλογές της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Αντίσταση
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απάντησαν οι εργαζόμενοι/ες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση στις επιθέσεις αυτές. Την περασμένη Παρασκευή 9/11, με νέα Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν με στάσεις εργασίας, μέχρι την αποκατάσταση όλων των προαναφερθέντων συναδέλφων και τη διεκδίκηση των άλλων αιτημάτων του κλάδου μας.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Κυρίαρχο αίτημα στον αγώνα μας είναι να αντικρούουμε κάθε άμεση ή έμμεση επιχείρηση λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Παραμένουμε σταθεροί σε μια ακηδεμόνευτη ΕΡΤ. Επιμένουμε στην άμεση ανάκληση της “δίωξης” των παρουσιαστών της εκπομπής “Πρωινή Ενημέρωση”. Θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη να “παγώσει” η πρωινή ενημέρωση, κάτι που εξυπηρετεί τους ιδιώτες καναλάρχες. Υπερασπιζόμαστε την ελευθεροτυπία σε κάθε ΜΜΕ. Ζητούμε την εργασιακή αποκατάσταση της συναδέλφου του “Αθήνα 9.84” Λαμπρινής Θωμά, η οποία “τιμωρήθηκε”, γιατί τόλμησε να εκφράσει τη γνώμη της για την ατζέντα του δελτίου ειδήσεων...». (Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης στο dimosiografoiert.blogspot.gr).
Η τρομοκρατία όσων τολμούν ακόμα να αντιστέκονται, κάνοντας απλώς σωστά τη δουλειά τους –που είναι η ενημέρωση της κοινωνίας– δεν πρέπει να περάσει. Γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια «μνημονιακή δικτατορία», η οποία όχι μόνο θα υμνολογεί την αναγκαιότητα των δολοφονικών για την κοινωνία οικονομικών μέτρων, αλλά και θα συγκαλύπτει τον διογκούμενο αυταρχισμό, την όλο και πιο απροκάλυπτη αστυνομική αυθαιρεσία, την ανοχή στα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, ακόμα και τα βασανιστήρια…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία