Μάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική

Τη σκληρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων προσπαθούν να επιβάλουν οι μεγαλοεργοδότες και στον κλάδο της ταχυμεταφοράς, ταχυδρόμησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στο κατάστημα franchise της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το δώσει ξανά στην εταιρία. Η Γενική Ταχυδρομική, μια από τις τρεις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο, πρότεινε στους εργαζόμενους να συνεχίσουν την εργασία τους στο κατάστημα για λογαριασμό της, υπογράφοντας εν λευκώ και χωρίς να τους αναγνωρίζεται καμιά προϋπηρεσία και αφού πρώτα παραιτηθούν οικιοθελώς, χωρίς να πάρουν αποζημίωση και χωρίς τα δεδουλευμένα τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές (ΣΕΤΤΕΑ) και το επιχειρησιακό σωματείο (ΣΕΓΕΤΑ), πραγματοποίησαν την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 4ωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους από τη μητρική εταιρία, με τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει.

Οι εργοδότες προτίμησαν να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή. Ο ιδιοκτήτης του franchise προχώρησε σε λοκ-άουτ, επιδιώκοντας να πάρει τα εμπορεύματα. Όταν οι εργαζόμενοι απάντησαν δυναμικά και δεν του το επέτρεψαν, μαζί με τη Γενική Ταχυδρομική επικαλέστηκε παράνομη κατάληψη του χώρου και οδήγησαν στο αυτόφωρο εργαζόμενους από το κατάστημα και μέλη της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ. Η άμεση κινητοποίηση συμπαραστατών από σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της γειτονιάς, οδήγησε στην απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Πλάι στους εργαζόμενους βρέθηκαν μέλη της Επιτροπής αγώνα εργαζομένων Αορίστου Χρόνου του Δήμου Αιγάλεω, οι πρόεδροι των συλλόγων εργαζομένων του Δήμου και του συλλόγου δασκάλων, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το «Σινιάλο» και η Τ.Ο. ΔΕΑ Αιγάλεω.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και η μαζική συμπαράσταση οδήγησαν την εργοδοσία σε μια πρώτη υποχώρηση και την ανάγκασαν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν η εταιρία δεν δεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων, αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία