Φύλλο Νο 280 (12 Δεκέμβρη 2012)

Και να σου ξαφνικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξανά στα πρόθυρα της εξουσίας στην Ιταλία, με αποτέλεσμα ζαλάδες για τους Μερκολάντ. Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη κάποιου «εθνικοανεξαρτησιακού» κινήματος ενάντια στη «γερμανοποίηση». Πρόκειται για απόδειξη της αδυναμίας των μνημονιακών τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, να κυβερνήσουν. Πρόκειται, επίσης, για ανάδειξη της σχετικά ανεξάρτητης δυναμικής της κυρίαρχης τάξης κάθε χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι είχε ταχθεί, εμμέσως, αλλά σαφώς, υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα, αν οι συγκυρίες το καταστήσουν απαραίτητο. Και ότι η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα, με εξίσου μεγάλη οικονομική δύναμη (4η στην ΕΕ)…

Η τρόικα, παρά τις εσωτερικές τριβές της αντιλαμβάνεται τον εαυτό της με δύο τρόπους: Πρώτον, ως το εργαλείο της αναζωογόνησης του ελληνικού και άλλων καπιταλισμών της Ευρώπης μέσα από το τσάκισμα του εργατικού κόστους, δηλ. των μισθών και των άλλων οικονομικών και θεσμικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Δεύτερον ως το θεματοφύλακα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των συμφερόντων των δανειστών, το συμφέρον των οποίων μπαίνει πάνω από όλα.

Η κυβέρνηση προστασίας των πλουσίων γνωρίζοντας από τώρα ότι τα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα δεν θα «φτάσουν», αφού οι στόχοι που μπήκαν δεν θα υλοποιηθούν, συνεχίζει τη διαρκή επίθεση στον κόσμο των εργαζομένων.

Αμέσως μετά τη 48ωρη Γενική Απεργία στις 6-7 Νοέμβρη, οπότε μετά βίας ψηφίστηκε το τρίτο μνημονιακό τερατούργημα, ξέσπασε ένα εντυπωσιακό νέο κύμα απεργιών και καταλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Στις περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Δεκέμβρη, ημερομηνία που είχε ορίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), αλλά και το προηγούμενο διήμερο, το μήνυμα που βγήκε ήταν: Αγώνας μέχρι την ανατροπή.

Νέα σφαγή ξέσπασε αντί «χριστουγεννιάτικου μποναμά» στα ΜΜΕ. Με την ψήφιση του Μνημόνιου 3 λύθηκαν τελείως τα χέρια όλων των εργοδοτών. Έτσι οι Μιντιάρχες ξεκίνησαν αμέσως καινούργια επίθεση στους εργαζόμενους/ες όλων των κλάδων.

Τρίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό της Γ΄ Διεύθυνσης στο Αιγάλεω πραγματοποίησαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών των δήμων Περιστερίου και Αιγάλεω, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς συγχωνεύσεις σχολείων των δύο περιοχών.

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα ξενοδοχείων «Αστέρας Βουλιαγμένης».

Με αποχή από την εργασία τους και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Wind» για τις απολύσεις που πραγματοποίησε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών κυρίως, αλλά και σε άλλα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας, με κατάληψη των κεντρικών γραφείων της διοίκησης του ΙΚΑ στην Πειραιώς, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο κλάδο ασφάλισης της χώρας, ενώ την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν και 24ωρη απεργία.

Νέος αναβρασμός έχει ξεσπάσει στη Δημόσια Τηλεόραση μετά την απόφαση των Στουρνάρα-Κεδίκογλου να παραχωρήσουν μεγάλος μέρος των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ΑΕ επί της Κατεχάκη στο υπουργείο Προ.Πο., με σκοπό –όπως ισχυρίζονται– να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης μεταναστών.

Διαβάσαμε στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής ένα άρθρο του καθηγητή οικονομίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εκθειάζει τη διαπραγματευτική τακτική της κυπριακής κυβέρνησης (ΑΚΕΛ) για την είσοδο της χώρας σε μνημόνιο.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα ποιοτικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου ριζοσπαστικού αριστερού σχηματισμού, ο οποίος θα δυναμώσει την πάλη των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων ενάντια στις καπιταλιστικές πολιτικές και θα ανοίξει τον δρόμο όχι μόνο για την κυβέρνηση της Αριστεράς και την μεταμνημονιακή εποχή - πράγμα απολύτως αναγκαίο- αλλά και για την λαϊκή- εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις 29-30/11 και 1/12 του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις. Επειδή, ταυτόχρονα, αυτό που έγινε στο ΣΕΦ ήταν πολύ σημαντικό, το εσωτερικό κλίμα, ιδεολογικά και πολιτικά, έχει φορτώσει.

Ο καθένας θα κριθεί τελικά μπροστά στις μάχες και στα μεγάλα πολιτικά διλήμματα που έρχονται, όπου και θα διαμορφωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι «τάσεις» που φυσιολογικά ενυπάρχουν σε ένα τόσο πλατύ και πρωτότυπο εγχείρημα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε στο ΣΕΦ το τριήμερο 30/11-2/12, ξεδίπλωσε όλες τις κατακτήσεις, τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες, τις λανθασμένες επιλογές και τις καθυστερήσεις του εγχειρήματος.

Η ηγεσία του ΚΚΕ, επιλέγοντας να μην ολοκληρώσει την κατάληψη της εξουσίας, στην πραγματικότητα δεν επέλεξε την «ομαλότητα», αλλά τη συντριβή.

Όπως φάνηκε από τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση, εκατομμύρια Αιγύπτιοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να παραδώσουν παθητικά την εξουσία σε οποιονδήποτε, ούτε καν «στο όνομα της επανάστασης». Επιβεβαιώνεται και πάλι η «διάρκεια» της αιγυπτιακής επανάστασης, όχι μόνο χρονικά, αλλά κυρίως πολιτικά.

«Τώρα έχουμε κράτος», αναφώνησε πανηγυρικά ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την αναγνώριση «Παλαιστινιακού κράτους-παρατηρητή» από τον ΟΗΕ. Το τι «κράτος» θα είναι αυτό φάνηκε αμέσως.

Δεκέμβρης 2012. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Αλέξη από τον ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια και το ξέσπασμα της εξέγερσης της νεολαίας, το Δεκέμβρη του 2008. Τέσσερα χρόνια μετά οι μνήμες δεν έχουν σβήσει.

Οποιαδήποτε ταύτιση δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς με πρωτοβουλίες θεσμικής διαφύλαξης του αστικού κοινοβουλευτισμού σαν του Βενιζέλου, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι την ένταξή τους στο κάδρο του συστήματος.

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών οργανώνουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη, στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη).