Μέτρα-φωτιά εντείνουν τα κυβερνητικά αδιέξοδα

Φωτογραφία

Μήνας φωτιά αναδεικνύεται για την κυβέρνηση ο Δεκέμβρης, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες καλείται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, 13 προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και ίσως το ασφαλιστικό-έκτρωμα ή μέρος αυτού, εφόσον οι κυβερνητικές ελπίδες για κάποια «σαλαμοποίηση» των ασφαλιστικών διατάξεων βρήκαν στον τοίχο του κουαρτέτου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Ακολουθούν στις αρχές του νέου χρόνου το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019, οι ανατροπές στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος) και η εξειδίκευση της φοροληστείας σε αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους (η κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα), με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους κάπου το Φλεβάρη-Μάρτη του 2016, σύμφωνα με τη νέα μετάθεση της σχετικής συζήτησης.
Χρέος
Όμως, παρά την ανελέητη επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη «ελάφρυνση» του χρέους, το ζήτημα αυτό παραπέμπεται στις καλένδες. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «ελάφρυνση μπορεί να συμφωνηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 και είναι πιθανό να συνδέεται με όρους, για να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και στη μετά-τρόικα εποχή». Μνημόνια επ’ άπειρο δηλαδή και γενικόλογες υποσχέσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. 
Ασφαλιστικό
Ειδικότερα, την άλλη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η τελική πρόταση για το ασφαλιστικό. Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η έγκρισή της από τη Βουλή στις 23/12, αφενός για να μετριαστούν οι κοινωνικές διαμαρτυρίες λόγω γιορτών, αφετέρου για να δοθεί σήμα «αποφασιστικότητας» προς το εγχώριο και το διεθνές σύστημα: «η δεύτερη φορά Αριστερά» θα ισοπεδώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα επιχειρήσει ό,τι δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση του άλλοτε δικομματισμού.
Με τις μέχρι στιγμής διαρροές φαίνεται ότι κυβέρνηση και δανειστές καταλήγουν σε μια βασική σύνταξη 384 ευρώ (στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, χωρίς να αποκλείεται να τεθούν και εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια γι’ αυτή), με το ποσοστό αναπλήρωσης («ανταποδοτικό» μέρος της σύνταξης) να κλειδώνει στο 57-60%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αφορά και τις τωρινές και τις μελλοντικές συντάξεις, άρα είναι δεδομένο το «ψαλίδι» στο ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επίσης η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, ένα επικουρικής και ένα εφάπαξ (με συρρίκνωση των ανάλογων παροχών) και η νέα αύξηση των εργατικών εισφορών, για να μη φορτωθεί το βάρος στους «αναξιοπαθούντες» εργοδότες. Οι «εταίροι» ούτε καν συζητούν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5%, όπως πρόκρινε το κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη, μειώσεις 30% στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων (αφορά 280.000 συνταξιούχους) φέρνει και η περικοπή της σχετικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ για το 2016. 
Προϋπολογισμός
Άλλωστε, στον –ακόμα έναν– προϋπολογισμό λιτότητας ύψους 5,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί στις 5/12, από τις συντάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κόβονται 538 εκατ. ευρώ και από τις εισφορές και λοιπές παροχές ακόμα 1,113 δισ. ευρώ. Από τις αλλαγές που «τρέχουν» στις συντάξεις του Δημοσίου προβλέπεται περικοπή δαπανών ακόμα 188 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ύψος των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετοι φόροι από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή από όσες προβλέπεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 187,8% έναντι 180,2% του φετινού ΑΕΠ.
Προαπαιτούμενα
Μετά τη ληστρική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», μέχρι τις 18-20 Δεκέμβρη ο Τσίπρας και οι συνεταίροι του δεσμεύονται να έχουν προχωρήσει σε ακόμα μια δέσμη κρίσιμων προαπαιτούμενων, η οποία κινείται στη γνωστή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση: ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς (η πώληση «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων στα «κοράκια» των distress funds ίσως μετατεθεί για αργότερα), ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύει από 1/1/2016, «ανεξαρτητοποίηση» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τον πολιτικό έλεγχο της –εκάστοτε– κυβέρνησης, εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και υιοθέτηση της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. 
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για «εθνική συνεννόηση» στα ανοιχτά ζητήματα και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και η ομιλία Τσακαλώτου από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση», έπειτα από μόλις δύο μήνες κυβερνητικής θητείας, ενισχύουν την εικόνα πρώιμης φθοράς της κυβέρνησης και παράτασης της πολιτικής αστάθειας. Η σκληρότητα του προγράμματος που καλείται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η ανάκαμψη των κοινωνικών αντιστάσεων, έχουν οδηγήσει το Μαξίμου να ψάχνει σωσίβιο ακόμα και στον Λεβέντη...

 

(σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη για του real.gr)

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία