Φύλλο Νο 349 (2 Δεκέμβρη 2015)

Το Παρίσι, η πόλη-σύμβολο του Διαφωτισμού, στις μέρες που πέρασαν έστειλε σκληρά μηνύματα για το μέλλον της ΕΕ αλλά και του κόσμου.

Το φιάσκο με την αναβολή των εκλογών της 22ας Νοέμβρη αποκάλυψε με ηχηρό τρόπο τη διαλυτική κρίση της Νέας Δημοκρατίας και τις ανοιχτές πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της. Η Δεξιά, αδυνατώντας να υπερβεί τα αδιέξοδά της, βαδίζει ακόμα και σε διάσπαση, παρά τους όρκους πίστης των στελεχών της στην «ενότητα της παράταξης».

Ο πρωθυπουργός ανοίγει ζήτημα «εθνικής συνεννόησης», συγκαλείται με αίτημά του συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αποκαθίστανται οι σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυβερνητικά στελέχη στήνουν «γέφυρες συνεννόησης» με τον Βασίλη Λεβέντη, ο μεγάλος συστημικός Τύπος αφιερώνει σελίδες επί σελίδων και άρθρα επί άρθρων για την αναπότρεπτη πορεία προς την κυβερνητική διεύρυνση με κατάληξη «οικουμενική» κυβέρνηση μνημονιακής σωτηρίας. Και όλα αυτά δύο μόλις μήνες μετά τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Πίσω ή μέσα από όλα αυτά, το κοινό μυστικό είναι ότι διαμορφώνονται ξανά συνθήκες μείζονος πολιτικής αστάθειας. Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στην πράξη ένα τυμπανιαίο πολιτικό πτώμα. Την «ανέτρεψε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες!

Μήνας φωτιά αναδεικνύεται για την κυβέρνηση ο Δεκέμβρης, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες καλείται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, 13 προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και ίσως το ασφαλιστικό-έκτρωμα ή μέρος αυτού, εφόσον οι κυβερνητικές ελπίδες για κάποια «σαλαμοποίηση» των ασφαλιστικών διατάξεων βρήκαν στον τοίχο του κουαρτέτου.

Η  ώρα μηδέν για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους πλησιάζει. Η κυβέρνηση, φοβισμένη από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και ειδικά από την πρώτη πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη, αναζητά εναγωνίως συνενόχους για να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει για την κοινωνική ασφάλιση το Μνημόνιο 3.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ:
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κλιμακώνει τον κύκλο των κινητοποιήσεων, που εξελίσσονται εδώ και ένα μήνα σε όλο τον νομό με επαρχιακά συλλαλητήρια. Έτσι, την Πέμπτη 3/12, οπότε ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς, «ώστε να δώσουμε μαζική, μαχητική και ενωτική απάντηση, διεκδικώντας τα αιτήματα επιβίωσης, όπως αυτά αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή 6/12 στις 12 μμ, στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων. Ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα αφαίμαξη για το αγροτικό εισόδημα: την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 (32 εκατομμύρια ευρώ), την προκαταβολή φόρου (79 εκατομμύρια ευρώ), την αύξηση κατά 12% των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και την κατάργηση της επιστροφής φόρου από το πετρέλαιο.

Η «χώρα χρειάζεται ανάπτυξη», «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή», «να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές», «θα πρέπει να κάνει το δημόσιο παραγωγικές επενδύσεις για να βγούμε από την κρίση», «να προστατευθούν αναπτυσσόμενοι παραγωγικοί κλάδοι». Όλα αυτά είναι φράσεις και προτάσεις που επαναλαμβάνονται συχνά από αριστερούς αγωνιστές που τόλμησαν να πάνε κόντρα σε όλα τα μνημόνια (και στο τρίτο και χειρότερο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και που μάχονται ειλικρινά τις πολιτικές ισοπέδωσης των συντάξεων και του εργατικού εισοδήματος.

Συναυλία
συμπαράστασης: Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών συνεχίζεται. Αυτή τη φορά όχι με μια απεργιακή κινητοποίηση, αλλά με τραγούδια από δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές. Τον Γιάννη Κούτρα και τον Γιώργο Μεράντζα. Τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) διοργανώνουν ανοιχτή συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (είσοδος από την πύλη Ε2 του Κεντρικού Λιμανιού).
Η μαζική συμμετοχή μας στη συναυλία είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών για το ξεπούλημα των λιμανιών. Να είμαστε όλοι εκεί.

H  εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 αποτέλεσε τομή για τους νεολαιίστικους αγώνες. Τότε βγήκαν στην επιφάνεια με τον πιο σκληρό, αυθόρμητο και μαχητικό τρόπο όλα τα προβλήματα της σύγχρονης νεολαίας, έχοντας στο υπόβαθρο την καπιταλιστική κρίση που ήταν στις αρχές της.

Πάτρα:
Με αρκετές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων στηρίχθηκε η κινητοποίηση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στη μάχη που δίνουν απέναντι στους πλειστηριασμούς. Την Τρίτη 24/11 έγινε πορεία από όλους τους αλληλέγγυους.
Με πρωτοβουλία της Αριστερής Ενότητας, με παρεμβάσεις, πανό και ψηφίσματα σε ΔΣ, οργανώθηκε το Σάββατο 28/11 πορεία ενάντια στην έκδοση στην Ιταλία των 5 συλληφθέντων φοιτητών. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από έξι σχολές και η πορεία κατέληξε στο ιταλικό προξενείο.

Είναι 27 Οκτώβρη 2005. Μια παρέα παιδιών παίζει μπάλα σε μια αλάνα στο Clichy-sous-Bois. Και έχουν ένα «ατύχημα». Δεν σκίζουν τα παπούτσια τους, δεν ματώνουν τα γόνατά τους, το παιχνίδι δεν διακόπτεται από τον διαιτητή. Το παιχνίδι διακόπτεται από την αστυνομία. Είναι μια περίοδος που έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην περιοχή. Τα παιδιά δεν έχουν χαρτιά μαζί τους. Ούτε κι εμείς κουβαλούσαμε ταυτότητα όταν παίζαμε μπάλα στα δεκαπέντε μας. Θέλουν λοιπόν να αποφύγουν τον έλεγχο. Θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους και όχι να πάνε στο τμήμα. Το βάζουν στα πόδια και η αστυνομία τα κυνηγάει. Βρίσκουν καταφύγιο σε έναν υποσταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τρία από αυτά παθαίνουν ηλεκτροπληξία. Ο Muhittin Altun (17) επιβιώνει. Οι Zyed Benna (17) και Bouna Traoré (15) δεν είναι τόσο τυχεροί. Όταν πέφτει η νύχτα, η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων.

Είναι γεγονός! Οι τράπεζες πουλήθηκαν «αντί πινακίου φακής» με βάση ένα μοντέλο ευρείας ιδιωτικοποίησης και αντικατάστασης της μετοχικής πλειοψηφίας του ΤΧΣ. Σε τι όμως εξυπηρετεί ο απόλυτα ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές; Η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο υποχώρησε από το 56% στο 20% περίπου. Ο νέος, έντονα ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών δεν μπορεί παρά να είναι ένα σήμα στην οικονομία, και την κοινωνία την ίδια, για το ποιος είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Για τη Χρυσή Αυγή η πολιτική συγκυρία κρύβει ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους. Αφενός η μνημονιακή ισοπέδωση των υπολειμμάτων κοινωνικού κράτους και η φοροκαταιγίδα από τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συντηρεί το εύφορο έδαφος άσκησης ρητορείας από τους νεοναζί ενάντια στα «εθνοκτόνα μνημόνια» και την προδοσία των πολιτικών.

Το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ( Ερμού 134-136), το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών κάνει πάρτι. Ελάτε να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και κυρίως να διασκεδάσουμε παρέα! Συνεχίζουμε κι επεκτείνουμε την αλληλεγγύη. Στην προσπάθειά μας για ίσα δικαιώματα η υποστήριξη και η ενίσχυσή σας είναι πολύτιμες. Είσοδος ενίσχυσης 3 ευρώ, με κρασί ή μπίρα. Σας περιμένουμε!

Ισλαμοφοβία:
Ένοπλοι λευκοί εξτρεμιστές ξεκίνησαν «περιπολίες» έξω από τζαμί στο Τέξας για να στείλουν μήνυμα ενάντια στην άφιξη Σύρων προσφύγων που, λένε, θα «ισλαμοποιήσουν τις ΗΠΑ»: «Θέλουμε να κάνουμε επίδειξη δύναμης» δήλωσαν. Η είδηση είναι ενδεικτική των συνεπειών του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας και είναι πολύ ανησυχητική. Αλλά σοκαριστική είναι και η ψύχραιμη παρουσίαση της είδησης ότι «ένοπλοι διαδηλωτές κάνουν συγκέντρωση έξω από τζαμί» και η απάθεια των Αρχών. Φανταστείτε να συγκεντρώνονταν 15 «σκουρόχρωμοι» με όπλα έξω από εκκλησία δηλώνοντας ότι «κάνουν επίδειξη δύναμης», ποια θα ήταν η δημοσιογραφική κάλυψη και ποια η αντίδραση των Αρχών...

Τελικά ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καβάκο Σίλβα, αφού απέτυχε στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της Δεξιάς, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα.