Νέες παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές των εκπαιδευτικών

Ο ι εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό επηρέαζαν πάντα τη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Και αυτή τη φορά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νίκος Αναστασιάδης

Μετά την ένταξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο, το κόμμα έπαψε να είναι ο φορέας που έκφραζε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, με τη ρήξη και την ανατροπή του μνημονιακού πλαισίου. Έτσι οι αγώνες πρέπει να βρουν άλλο όχημα να εκφραστούν κεντρικά πολιτικά.
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις αναπτύχθηκαν και έγιναν κυρίαρχη συνδικαλιστική παράταξη ακριβώς επειδή μπόρεσαν να συνδυάσουν τη στήριξη των αγώνων με την ελπίδα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Η πραγματικότητα όμως αυτή έχει πια ανατραπεί. Ως παράταξη συνδεμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πια να παίξει αυτό το ρόλο, αφού το κεντρικό πολιτικό εργαλείο της ανατροπής δεν υπάρχει πια, αλλά πρέπει να οικοδομηθεί.
Με αυτές τις σκέψεις, στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι και από τις 5 ΕΛΜΕ προχωρούμε στην προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου συνδικαλιστικού χώρου. Και λέμε «χώρου» γιατί θέλουμε να ενώσουμε όσες και όσους καθηγητές και καθηγήτριες κατανοούν ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχημάτων ταγμένων στην ανατροπή των μνημονίων και το σπάσιμο της λιτότητας, που όμως θα έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώσουν τις πλατύτερες δυνατές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από τις εκλογικές επιλογές που θα γίνουν σε κάθε ΕΛΜΕ (νέα σχήματα, διεύρυνση παλιών κτλ), ενόψει των εκλογών των ΕΛΜΕ στις 17 Δεκέμβρη χρειάζεται ένας χώρος συνδικαλιστικής συνεύρεσης και λειτουργίας που θα εξασφαλίζει τον κατά το δυνατόν καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στους αγωνιστές κάθε ΕΛΜΕ. 
Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε ένα κομμάτι παλιών και νέων συναδέλφων που δεν ικανοποιούνται από την υπάρχουσα συνδικαλιστική πραγματικότητα και θέλουν να επιχειρήσουν να την αλλάξουν δυναμικά. Η πρώτη συνάντηση του νέου εγχειρήματος θα γίνει την Πέμπτη 3/12 στις 19.00 στο κτίριο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) στη Θεσσαλονίκη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία