Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον Χάρη Παπαναγιώτου, εργάτη με πεντάμηνη σύμβαση στο Δήμο Ζωγράφου. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Οι εργαζόμενοι με πεντάμηνα στους δήμους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας όπου απασχολούνται μέχρι σήμερα. Η τελευταία τους κινητοποίηση, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, ήταν και πάλι μαζική, με 1000 εργαζόμενους στους δήμους να συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εργασίας. Δυστυχώς η προσπάθεια του Συντονιστικού ΟΤΑ Αττικής (ΠΑΜΕ) να δείξει ότι οι μόνες επιτροπές που παλεύουν είναι αυτές που έχει δημιουργήσει το ίδιο σε κάποιους δήμους οδήγησε στη λάθος απόφαση να γίνουν δύο ξεχωριστές πορείες: η μία στη Βουλή και η άλλη στα γραφεία της ΚΕΔΕ. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής που έχουν δημιουργήσει, την Τρίτη 24 Νοέμβρη, είναι την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, που μια μέρα μετά προκηρύχθηκε και η γενική απεργία. 

Πόσοι είστε οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις πανελλαδικά και με τι δικαιώματα εργάζεστε;
Οι εργαζόμενοι που προσληφθήκαμε μέσω ΟΑΕΔ με πεντάμηνες συμβάσεις στους δήμους, αν δεν κάνω λάθος, είμαστε 32.000. Εργαζόμαστε με μισθούς πείνας. 495 ευρώ καθαρά είναι ο μισθός μας παρότι κάνουμε την ίδια δουλειά που κάνουν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στα πόστα όπου δουλεύουμε. Αν και μας παρέχεται ασφάλιση, τους πρώτους 4 μήνες δουλεύαμε χωρίς βιβλιάριο υγείας καθώς τόσοι είναι οι μήνες που πρέπει να περάσουν για να εκδοθεί. Και βέβαια, παρότι οι περισσότεροι είμαστε σε βαριές δουλειές και πολλοί σε τομείς όπως η καθαριότητα, δεν μας δίνονται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Στην αρχή μάς είχαν πει ότι δεν δικαιούμαστε άδεια. Τελικά, ύστερα από 3,5 μήνες, μας είπαν ότι δικαιούμαστε 1,5 μέρα το μήνα. Δηλαδή 8 μέρες άδεια συνολικά.
Τι θέσεις καλύπτετε; Αληθεύει ότι χωρίς εσάς πολλές υπηρεσίες των δήμων θα υπολειτουργούσαν;
Δουλεύουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς δουλειάς των δήμων. Στην καθαριότητα, μηχανικοί με εργοδηγούς, σε αποθήκες, υπάλληλοι γραφείων και γενικά διοικητικοί υπάλληλοι. Κυρίως πάντως μιλάμε για θέσεις εργατών, υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αν δεν υπήρχαμε εμείς, όντως δεν θα λειτουργούσαν οι δήμοι. Στον Δήμο Ζωγράφου προσληφθήκαμε 250 εργαζόμενοι, σχεδόν πάνω από το μισό δηλαδή του συνολικού αριθμού των μόνιμων υπαλλήλων. Όσο για το αν είμαστε χρήσιμοι, το δικό μου παράδειγμα αρκεί για να καταλάβετε. Στην αποθήκη του δήμου όπου δουλεύω, για να βγει η δουλειά δουλεύει ως εργάτης και ο ένας από τους δύο συναδέλφους που κανονικά δουλεύουν στα κομπιούτερ και αναγκάζεται ακόμη και ο προϊστάμενός μας που είναι και 60 χρονών να δουλεύει δύο ώρες τη μέρα ως εργάτης.
Τον τελευταίο καιρό βρίσκεστε σε κινητοποιήσεις. Τι διεκδικείτε;
Η μόνη διεκδίκηση είναι η μονιμοποίησή μας. Εντάξει, ζητάμε και να παραταθεί άλλο ένα πεντάμηνο η σύμβασή μας, κάναμε μάλιστα και αιτήσεις ανανέωσης, αλλά με όσα ισχύουν σήμερα κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια να φτιαχτούν επιτροπές και συντονιστικά σε όλους τους δήμους. Στου Ζωγράφου δεν είχαμε, και κάνουμε την πρώτη προσπάθεια να φτιαχτεί, την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, με στόχο να κατέβουμε στη γενική απεργία. Και η ομοσπονδία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πρέπει να έχει καλύτερα αντανακλαστικά και να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα μας, γιατί σε λίγο δεν θα μπορεί να είναι ομοσπονδία. Οι μισοί εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουμε με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Πιστεύεις ότι μπορείτε να κερδίσετε;
Δεν θα είναι εύκολο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Μνημόνιο 3, που σημαίνει ότι θέλει να μειώσει κι άλλο το μόνιμο προσωπικό στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο, και ο κόσμος είναι αμήχανος και δεν κινητοποιείται εύκολα. Υπάρχουν κι αυτοί που επιλέγουν να ψάξουν λύσεις μέσω προσωπικών σχέσεων. Πιστεύω ότι εκτός από τη δική μας δράση, η πολιτικοποίηση του αγώνα μας είναι ο δρόμος για να νικήσουμε, και σε αυτό η Αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Το να διατηρήσουμε τις θέσεις μας και πολύ περισσότερο να μονιμοποιηθούμε θα βγάλει κερδισμένη όλη την κοινωνία. 32.000 έξτρα μισθοί σημαίνει λιγότερα λουκέτα στα καταστήματα. Σημαίνει ότι μπορούν να ανοίξουν και άλλες θέσεις εργασίας συνολικά και στους δήμους, για κοινωνικές υπηρεσίες, για τη σίτιση απόρων κ.ά. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρωτοβουλίες από την Αριστερά ώστε ο αγώνας μας να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας ενάντια στην ανεργία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία