Νέα από τους εργατικούς χώρους

Συναυλία
συμπαράστασης: Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών συνεχίζεται. Αυτή τη φορά όχι με μια απεργιακή κινητοποίηση, αλλά με τραγούδια από δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές. Τον Γιάννη Κούτρα και τον Γιώργο Μεράντζα. Τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) διοργανώνουν ανοιχτή συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (είσοδος από την πύλη Ε2 του Κεντρικού Λιμανιού).
Η μαζική συμμετοχή μας στη συναυλία είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών για το ξεπούλημα των λιμανιών. Να είμαστε όλοι εκεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Απεργία στα νοσοκομεία

Μία μέρα πριν από τη Γενική Απεργία της Πέμπτης 3 Δεκέμβρη, η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) πραγματοποιεί, την Τετάρτη 4/12, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Η απεργία είχε καταρχήν πανυγειονομικό χαρακτήρα, καθώς την ίδια μέρα καλούσε σε 24ωρη απεργία και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Τελικά συμμετέχει μόνο η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς η ΟΕΝΓΕ μετέφερε την απεργία την επόμενη μέρα στην πανεργατική.
Προφανώς η κήρυξη μιας απεργίας σε έναν κλάδο είναι η σημαντικότερη στιγμή δραστηριοποίησης για τα σωματεία και τους αγωνιστές που συμμετέχουν σ’ αυτή. Ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία που κινδυνεύουν με διάλυση από τις μνημονιακές πολιτικές της υποχρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με την ένεση που ανακοίνωσε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για 200 εκατ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, τα χρήματα που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα νοσοκομεία είναι 1.224 δισ. ευρώ από τα 1.488 δισ. ευρώ που ήταν το 2015 μετά και την αύξηση των πιστώσεων κατά 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επειγόντως για να ξεπεραστεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα των κόκκινων κωδικών.
Τα μνημονιακά μέτρα που έρχονται για το ασφαλιστικό, και που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο της Υγείας, θα επιδεινώσουν την κατάσταση αν εφαρμοστούν. Όχι μόνο θα συνεχιστεί η κατάντια της έλλειψης προσωπικού, αλλά θα κινδυνεύουμε να μας περιθάλπουν νοσηλεύτριες και νοσηλευτές άνω των 60 χρόνων που, λόγω και της εντατικοποίησης της δουλειάς, κι αυτοί νοσηλεία θα χρειάζονται.
Οι 900 θέσεις μόνιμου προσωπικού, που προκηρύχθηκαν το 2015, θα φτάσουν στα νοσοκομεία στην καλύτερη περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η μοναδική προκήρυξη θέσεων στην Υγεία για το 2016 είναι οι 2.400 θέσεις που έχουν εξαγγελθεί και, σύμφωνα με τις  αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Πολάκη, αυτή θα βγει στον «αέρα» τον Μάρτη του 2016. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην καλύτερη περίπτωση οι εργαζόμενοι αυτοί θα φτάσουν στα νοσοκομεία είτε στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 και δεκάδες εργαζόμενοι θα κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα ρεπό τους.
Αν συνυπολογίσουμε την αξιολόγηση που έρχεται, όπως και το νέο μισθολόγιο, οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έχουν χίλιους και πλέον λόγους να απεργήσουν. Όμως στον κλάδο καμιά παράταξη αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρει σοβαρή πρωτοβουλία δραστηριοποίησης των εργαζομένων και δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.
Η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο ήταν σωστή στη λογική (συντονισμός με άλλες ομοσπονδίες για το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς), αλλά όσο δεν ξεκαθαρίζει ότι επειδή είναι ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα είναι και εναντίον της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει, οι προτάσεις του θα πέφτουν στο κενό. Δεν θα βρίσκουν ανταπόκριση στις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του κλάδου και θα επιτρέπουν στους γραφειοκράτες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να αποδυναμώνουν το εργατικό κίνημα, όπως σε αυτή την απεργία, όπου βάζουν λεωφορεία για την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη και δεν κάνουν τίποτα για την επόμενη μέρα που είναι η πανεργατική.

 

 

70 απολύσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση έγινε απέναντι από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου.
Η κοινοπραξία που εκτελεί τα έργα για το Μετρό Θεσσαλονίκης είχε ειδοποιήσει την προηγούμενη μέρα τους 70 περίπου εργαζόμενους του αρχαιολογικού τμήματος ότι απολύονται και με νομικίστικα τερτίπια τους λέει μάλιστα ότι δεν θα πάρουν και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Κι όλα αυτά ενώ είχε υπάρξει δέσμευση του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης, Σπίρτζη, ότι δεν θα απολυθεί κανείς. Φαίνεται ότι η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις δεσμεύσεις που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα, όπως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που έγινε ΝΑΙ. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους έφραξαν το δρόμο τα ΜΑΤ.
Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι, δικαίως μιλάνε για κοροϊδία και εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας. Οι απολύσεις τους αν περάσουν θα αφήσουν χωρίς μισθό 70 περίπου οικογένειες καθώς λόγω της αυξημένης ανεργίας, σχεδόν όλοι όσοι απολύονται δεν έχουν άλλον εργαζόμενο στο σπίτι τους. 

 

Κατάληψη στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας

Υπο κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα βρίσκεται το κτίριο του ΟΑΕΔ Κέρκυρας. Η κατάληψη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, πραγματοποιείται από τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας. Η αγανάκτησή τους ξεχείλισε καθώς σε μια περίοδο που το δικαίωμα στη στέγη για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους τίθεται σε αμφισβήτηση, οι ίδιοι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια που δικαιούνται εδώ και 4 χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι κατοικίες έπρεπε να παραδοθούν το Νοέμβρη του 2011!!!
Οι δικαιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν την κατάληψη, αν δεν τους δοθεί απάντηση από την κυβέρνηση όχι μόνο για την εξέλιξη των διεργασιών αλλά και την ακριβή ημερομηνία παράδοσης των σπιτιών τους. Είναι ένα έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί για να δώσει ανάσα στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών. 
Οι ίδιοι οι δικαιούχοι ζητάνε τη συμπαράσταση συλλόγων, σωματείων και όλων μας. Όλων όσων γνωρίζουν και καταλαβαίνουν πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας τους. Πόσο εγκληματικό είναι αυτό που γίνεται την τελευταία πενταετία με τις εργατικές κατοικίες στην Κέρκυρα. Οι δικαιούχοι θα σταματήσουν για δύο μέρες την κατάληψη, από Τετάρτη 2/12 ως και την Παρασκευή 4/12 για να εξυπηρετηθούν οι άνεργοι συμπολίτες τους από τον ΟΑΕΔ και θα επανέλθουν δυναμικά και με νέες κινητοποιήσεις, από τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη.

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία