Μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας

Φωτογραφία

Ή ΕΜΕΙΣ θα αγωνιστούμε για να ζήσουμε, ή ΑΥΤΟΙ θα μας πεθάνουν. Με απεργίες, καταλήψεις και συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες για να τους ανατρέψουμε.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς

Η βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στη δημόσια υγεία, με τις δραματικές περικοπές των δημόσιων δαπανών και την κατάρρευση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΟΠΠΥ, έχει περάσει πλέον το σημείο 0.

Η εικόνα μοιάζει με τη θεραπεία σοκ που διάλυσε τα συστήματα υγείας στην Ανατολική Ευρώπη μετά το 1989 και έριξε δραματικά το μέσο όρο ζωής σε μια σειρά  χώρες. Η διάλυση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίησή του θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και ο εφιάλτης της ανθρωπιστικής κρίσης θα απλωθεί και θα εγκατασταθεί μόνιμα στην κοινωνία… αν δεν τους σταματήσουμε τώρα.

Καταστροφικός καπιταλισμός

Οι δημόσιες δαπάνες από 6% του ΑΕΠ (μέσος όρος 6,4% στον ΟΟΣΑ) στην τριετία 2009-2012 κατρακύλησαν στο 4,5% του ΑΕΠ, με μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 32,1%.

Ο ΕΟΠΠΥ επιχορηγήθηκε για το 2012 με το 0,6% του ΑΕΠ για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, όταν μόνο το ΙΚΑ με τους μισούς ασφαλισμένους έπαιρνε το 1,4% του ΑΕΠ. Οι περιορισμοί σε βασικές εξετάσεις και φάρμακα είναι φοβερές, αλλά παρ’ όλα αυτά το έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ αναμένεται από 2,5 δισ., που είναι σήμερα, να φτάσει τα 4,35 δισ. στο τέλος του 2012.

Η αιτία βέβαια δεν είναι άλλη από τα μνημόνια που επέβαλαν κούρεμα 12,5 δισ. στα αποθεματικά των ταμείων και 1,3 δισ. περικοπές των δαπανών για την υγεία στη διετία 2013-2014. Η τρόικα εσωτερικού επιδιώκει να προχωρήσει τάχιστα σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινών, τμημάτων και νοσοκομείων, σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των υλικών και των αναλώσιμων, σε αύξηση της συμμετοχής στα νοσήλεια  έως και 50%.

Η επίθεση στο ΕΣΥ και την κοινωνία είναι συνδεδεμένη με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών.

Δραματική μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών και ουσιαστικά παύση πληρωμών για την εφημεριακή εργασία, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, φοβερή εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Όμως στην κρίση δεν πληρώνουν όλοι… Οι φαρμακοβιομήχανοι δεν εφαρμόζουν το νόμο για μείωση 40% στα γενόσημα, προχωρούν σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις έως και 400% των φαρμάκων, συγκροτούν καρτέλ για να έχουν την ίδια τιμή τα γενόσημα της ίδιας ουσίας.

Προγραμματίζουν την εφαρμογή ΣΔΙΤ με την ενοικίαση κλινών του ΕΣΥ και τον ιατρικό τουρισμό και την ανάθεση των εργαστηριακών εξετάσεων του ΕΣΥ στα μονοπώλια της Βιοιατρικής, της Euromedica κ.ά.

Τα μαξιλάρια της κυβερνητικής πολιτικής είναι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και οι συντεχνίες που βάζουν φρένο στην ανατρεπτική οργή της κοινωνίας και των εργαζομένων στους χώρους της υγείας. Οι γραφειοκρατίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στις ομοσπονδίες και τα σωματεία προσπαθούν να εκτονώσουν τη διάθεση για συντονισμένους αγώνες, με κάλεσμα για αποσπασματικές κινητοποιήσεις και στήνοντας γραφειοκρατικές επιτροπές υγείας για τα μάτια του κόσμου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας συναινεί στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε γιατρούς και φάρμακα βάση εισοδηματικών κριτηρίων, δηλ. παροχές υγείας σε όποιον μπορεί και από την άλλη στήνει μαζί με την εκκλησία Ιατρεία Αλληλεγγύης για τους φτωχούς.

Ναι, μπορούμε!

Οι εμπειρίες των γενικών απεργιών, της περικύκλωσης της βουλής, των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, μαζί με τις εμπειρίες των αγώνων των υγειονομικών (κατάληψη υπουργείου Υγείας, επισχέσεις εργασίας, καθημερινές συγκεντρώσεις-συνελεύσεις, καταλήψεις διοικήσεων, αποκλεισμοί ταμείων κλπ) και του κοινού αγώνα σε διάφορες περιοχές (Πατήσια, Ιεράπετρα, Κάρυστος, Αγ. Βαρβάρα Κιλκίς, Άγ. Νικόλαος, Γουμένισσα, Κύμη, Δράμα κλπ) μπορεί και πρέπει να επαναληφτεί, να γενικευτεί, να κλιμακωθεί.

Τα όχι και λίγα που έχουν συμβεί από την αρχή του φθινοπώρου προϊδεάζουν για μια καυτή συνέχεια. Είχαμε την 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι», τις στάσεις εργασίας στα Κέντρα Πρόληψης, τις επισχέσεις εργασίας και δυναμικές παραστάσεις στις διοικήσεις σε ΑΧΕΠΑ, Ερυθρό, Σισμανόγλειο (όλου του προσωπικού), τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων στο 7ο ΙΚΑ Πατησίων μαζί με κατοίκους στη διοίκηση του Αγ. Όλγα.

Ήδη το σωματείο εργαζομένων στον Άγ. Νικόλαο καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων για τη διάσωση του νοσοκομείου, την Τρίτη 18/9, στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου. Είναι κάτω από αυτές τις πιέσεις που αναγκάζονται οι ομοσπονδίες να βγουν από τη διστακτικότητά τους κι έτσι η ΟΕΝΓΕ καλεί σε επισχέσεις διαρκείας από 17/9 και η ΠΟΕΔΗΝ  σε ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και σε σύσκεψη με άλλες ομοσπονδίες (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΠΥ κ.ά.), με κοινό απεργιακό κάλεσμα για συγκέντρωση στο ΥΥΚΑ στις 27/9 και πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το Σάββατο 6/10.

Αιτήματα και δράσεις ανατροπής

Ο αγώνας πρέπει να είναι συνολικός ενάντια στο Μνημόνιο 3. Γι’ αυτό πρέπει στην προμετωπίδα του το κίνημα στην υγεία να βάλει κεντρικό σύνθημα: Να φύγει η κυβέρνηση που διαλύει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η γενική πολιτική απεργία  είναι η μορφή πάλης που πρέπει να παλέψουμε στους χώρους δουλειάς σε συνδυασμό με μαχητικές μορφές πάλης με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, συντονιστικά γενικών συνελεύσεων και συμπαράσταση από κατοίκους και σωματεία.

Ειδικότερα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση δραστήριων Επιτροπών για τη διάσωση της Δημόσιας Υγείας, που εμπλέκουν σε πρωτοβουλίες βάσης με χαρακτηριστικά ανυπακοής, αλληλεγγύης και ανατροπής –και όχι με αποσπασματικές  και γραφειοκρατικές κινήσεις– τους κατοίκους των γειτονιών και των πόλεων μαζί με τους εργαζόμενους σε κοινές δράσεις με συνέχεια και αποτελέσματα (περιοδείες σε χώρους δουλειάς, εξορμήσεις στις γειτονιές και ανοιχτές εκδηλώσεις, καταλήψεις ταμείων, παραστάσεις στις διοικήσεις κ.ά.).

Διεκδικούμε:

• Ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Κανένας χωρίς φάρμακα και περίθαλψη.
• Όχι στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα. Κανένα κλειστό κρεβάτι στο ΕΣΥ.
• Ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό-Ούτε ένας στην εφεδρεία. Στελέχωση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων. Διαγραφή χρέους, καμιά θυσία για το ευρώ, φορολογία των πλουσίων. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία