Μήνας προειδοποιητικής στάσης πληρωμών ο Απρίλης: Δεν πληρώνουμε εφορίες, ΔΕΗ και τράπεζες

Η τρικομματική κυβέρνηση, με μια σειρά χαράτσια, φόρους και αυξημένα τιμολόγια κοινωνικών αγαθών, έχει οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού κυριολεκτικά στα όρια της εξαθλίωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, δυναμώνουν και οι αντιστάσεις μπροστά στον κίνδυνο της μαζικής φτωχοποίησης. Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο συντονισμό «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» φιλοδοξούν να μετατρέψουν τον Απρίλη σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Συνομιλήσαμε για όλα αυτά με τη Μαρία Μπικάκη, μέλος της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια», που συμμετέχει στο συντονισμό «3 Δεν».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Αντωνίου
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στο Rproject.gr

 

Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι θα διατηρήσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Σαμαρά για κατάργησή του. Τι θα σημάνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα;

Σημαίνει μεγαλύτερη αφαίμαξη και θα οδηγήσει περισσότερους σε φτώχεια και εξαθλίωση. Για όσους άνεργους και άπορους υπήρχε τουλάχιστον ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, θέλουν και αυτό να τους λείψει. Κυβέρνηση και τρόικα είναι αδίστακτοι: βάζουν δυσβάσταχτους φόρους ακόμα και στη φτωχική κατοικία και απειλούν με κατασχέσεις όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ στην εφορία. Στοχεύουν να αρπάξουν τα σπίτια μέσω των κατασχέσεων για χρέη σε εφορία και τράπεζες, ώστε να αποκτήσουν νέο τομέα κερδοφορίας οι εταιρείες που στήνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πέρα από το χαράτσι της ΔΕΗ, ραβασάκια της εφορίας καταφθάνουν συνεχώς στα νοικοκυριά και μικρο-οφειλέτες απειλούνται ακόμη και με κατασχέσεις των πενιχρών εισοδημάτων τους. Γιατί επιμένουν να αναζητούν «έσοδα» από μια εξαθλιωμένη κοινωνία;
Προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα από τα λαϊκά στρώματα και για να τα μεταφέρουν, στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, στις τράπεζες και στους τοκογλύφους δανειστές και για να συνεχίσουν να ισχυροποιούν τη θέση τους οι κεφαλαιοκράτες. Νομοθετούν νέες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και μάλιστα ο Σαμαράς δήλωσε στην Κομισιόν στις 12/3 ότι σκοπεύει να πάει το φόρο για τις επιχειρήσεις στο 15%. Πρόκειται για μια ταξική πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο και εφαρμόζεται από την τρικομματική κυβέρνηση.

Απέναντι στα απανωτά χαράτσια του κράτους, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αξιοσημείωτη δράση των κινημάτων «Δεν Πληρώνω». Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο συντονισμός όλων αυτών των δράσεων και σε τι στοχεύουν;

Έχουν γίνει πολλά το προηγούμενο διάστημα, αλλά όχι όσα είναι ανάγκη να γίνουν για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και όσους την υποστηρίζουν. Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει ωριμάσει ένα συντονισμός συλλογικοτήτων 25 γειτονιών της Αττικής, που έχουν διαφορετικές μορφές και ταχύτητες, αλλά ξεδιπλώνουν κοινές δράσεις, με θέματα αιχμής τη φοροληστεία και τις αυξήσεις της ΔΕΗ. Με συγκεντρώσεις στις εφορίες, στη ΔΕΗ, στο υπουργείο Οικονομικών, κοινές μέρες δράσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Στις γειτονιές προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, να ξεπεράσει το φόβο και να μετατρέψει την αδυναμία πληρωμής σε συλλογική, κινηματική, οργανωμένη ανυπακοή. Οι περισσότερες συλλογικότητες συνεδριάζουν τακτικά και ανοικτά, και προσπαθούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην επούλωση των συνεπειών, συνδέοντας π.χ. το κομμένο ρεύμα και στηρίζοντας τους κατοίκους, αλλά και ξεδιπλώνοντας μαχητικές δράσεις για την ανατροπή της κατάστασης.

Έχετε πάρει μια πρωτοβουλία για την ανακήρυξη του Απρίλη 2013 σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Θέλεις να μας πεις τι σημαίνει αυτό και τι σχεδιάζετε;

Θέλουμε ο Απρίλης να ανακηρυχτεί από όσο το δυνατόν περισσότερες συλλογικότητες ως μήνας Λαϊκής Στάσης Πληρωμών απέναντι σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ. Να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα και στη φοροληστεία. Να γίνει μορφή διαμαρτυρίας και αντίδρασης και όσων έχουν αδυναμία πληρωμής και όσων διαφωνούν με αυτή την πολιτική. Για να προχωρήσει αυτό, σχεδιάζουμε τη διάδοση της προκήρυξης και της αφίσας μας, να φτάσει σε όλους τους φορείς και τα σωματεία το κάλεσμα μας, ώστε να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Να έχουμε παρουσία στις παρελάσεις της 25ης Μάρτη, κοινή μέρα δράσης στις εφορίες την Πέμπτη 28/3, κοινή συνάντηση όλων των φορέων την Κυριακή 31/3 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για την ανακήρυξη του Απρίλη σε μήνα Λαϊκής Στάσης Πληρωμών και μια κοινή διαδήλωση τον ερχόμενο μήνα.

Η μαζική, συλλογική, οργανωμένη ανυπακοή τον Απρίλη με τη Λαϊκή Στάση Πληρωμών, σε συνδυασμό με τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες και τα τοπικά κινήματα αντίστασης, μπορούν να κάνουν το φόβο να αλλάξει στρατόπεδο. Μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για να ανατρέψουμε κυβερνήσεις, τρόικα και όλους όσοι μας εκμεταλλεύονται.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία