Μαζική αντίσταση στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Φωτογραφία

Να μην περάσει!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη

Μήνυμα αντίστασης στο βάρβαρο σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών για τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στέλνουν μέρα με τη μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι συμμετέχοντας σε μια σειρά κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων, κλαδικών και κεντρικών, που διοργανώνουν συνδικάτα και επιστημονικοί φορείς. Μήνυμα αντίστασης στη βαρβαρότητα, μήνυμα ανυπακοής στα μνημόνια.
Η αρχή
Γενική έναρξη των κινητοποιήσεων είχαμε την Παρασκευή 8 Γενάρη με συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας και η οποία παρότι δεν συνοδεύτηκε από απεργία είχε μαζική συμμετοχή.
Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση ήταν αυτή της Πέμπτης 14 Γενάρη, που χιλιάδες δικηγόροι και μηχανικοί από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν στην Αθήνα. Το δεύτερο μεγαλύτερο συλλαλητήριο ήταν αυτό που έκανε η ΑΔΕΔΥ και συμμετείχε την τελευταία στιγμή και η ΓΣΕΕ το Σάββατο 16 Γενάρη. Με αφετηρία την Ομόνοια, χιλιάδες διαδηλωτές κατέληξαν με πορεία στη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους μαθητευόμενους μάγους του Μαξίμου ότι η επιχειρούμενη κατεδάφιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν θα περάσει: «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Αυτή ήταν του Τσίπρα η συμφωνία, να σωθούν οι τράπεζες, να κλείσουν τα Ταμεία». Το «παρών» στο κάλεσμα των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ έδωσαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα πενταμηνιτών, φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας υπό βροχή πραγματοποίησαν την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Πρωτοβουλίας Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τελευταίο συλλαλητήριο αυτό των συνταξιούχων την Τρίτη 19 Γενάρη.
Απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ που αναμένεται να συνεχιστούν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Την Τετάρτη 20 Γενάρη θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων στις 4.30 στο υπουργείο Εργασίας. Σε αυτή τη συγκέντρωση συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο ΙΣΑ καλεί τη Δευτέρα 25 Γενάρη τους γιατρούς μέλη του σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11.30 π.μ. και πορεία προς τη Βουλή. Μάλιστα καλεί να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και τους υπόλοιπους υγειονομικούς φορείς καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Ιωάννινα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με επιστημονικούς φορείς και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ξεκινάνε και τα μπλόκα των αγροτών.
Σαρανταοκτάωρη απεργία έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις και για το Ασφαλιστικό, ενώ στάσεις εργασίας για τους ίδιους λόγους θα πραγματοποιήσουν οι σιδηροδρομικοί ως τις 21 Γενάρη.
Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, συγκέντρωση πραγματοποιούν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, επίσης την Πέμπτη 21 Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας, στη μία το μεσημέρι (με κήρυξη δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας 12:00-14:00 ή 14:00-16:00 για την απογευματινή βάρδια). Νωρίτερα, στις 11.30 την ίδια μέρα, οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση. Την ίδια ώρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησε με πρωτοβάθμια σωματεία της στην Αθήνα (αντίστοιχες έγιναν και γίνονται και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας) αποφάσισε να πραγματοποιήσει μοτοπορεία, μέσα σε μια σειρά δράσεων ενάντια στη διάλυση του Ασφαλιστικού.
Ως την Παρασκευή 22 Γενάρη συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων και όλων των διπλωματούχων μηχανικών από τη συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κ.λπ.) που ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Γενάρη με απόφαση του ΤΕΕ.
Το Σάββατο 30 Γενάρη, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ καλούν σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προκύψει από το σχεδιασμό κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ.
Όλα τα ρυάκια αντίστασης χρειάζεται να ενωθούν σε έναν χείμαρρο που θα πνίξει τα σχέδια κυβέρνησης και δανειστών για το Ασφαλιστικό. Η μάχη είναι κοινή. Το νομοσχέδιο, που θα χειροτερέψει μέσα στη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, χτυπάει όλους όσους ζουν από τη δουλειά, πλην βεβαίως των μεγάλων εργοδοτών, δηλαδή των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεκδοτών, των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων.
Οι εργάτες στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι δικηγόροι, οι οδοντίατροι, οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί, οι συμβολαιογράφοι, είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, ανατρέποντας τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό και ανοίγοντας δρόμο για την κατεδάφιση των μνημονίων. Απαραίτητο όπλο μας σε αυτήν τη μάχη θα είναι ο συντονισμός.
Η κινητοποίηση της 16ης Γενάρη έδειξε ότι μπορούν να γίνουν βήματα συντονισμένα που θα δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο κίνημα. Παρά τη στάση του ΠΑΜΕ, που στην ΑΔΕΔΥ ψήφισε το σχέδιο δράσης αλλά δεν ήρθε ποτέ στο συλλαλητήριο και κάλεσε σε νέο συλλαλητήριο το Σάββατο 23 Γενάρη. Ίσως ωρίμασε η ανάγκη, ίσως ωρίμασαν οι συνθήκες οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς να καλέσουν σε συλλαλητήριο την ίδια μέρα για να δείξουν ότι πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές που μπορεί να βλέπει η ηγεσία του ΚΚΕ υπάρχει η ενωτική δράση που βλέπει ως ανάγκη η βάση του ΚΚΕ και που κυρίως έχει ανάγκη το εργατικό κίνημα.
Πολύ καλό παράδειγμα συντονισμού αποτελεί η προσπάθεια σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας με κέντρο τις περιοχές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου στην οποία συμμετέχουν μια σειρά σωματείων και συλλόγων δασκάλων, καθηγητών, νοσοκομείων της περιοχής που συμμετέχουν με αποφάσεις των σωματείων τους, δημοτικών παρατάξεων κ.λπ. Ο συντονισμός αυτός πραγματοποιεί εκδήλωση για το Ασφαλιστικό την Τρίτη 26 Γενάρη, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει εξορμήσεις στις περιοχές αυτές και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες.
Στους χώρους χρειάζεται να συνεχιστούν οι συνελεύσεις, οι δράσεις, οι εκδηλώσεις. Ο κόσμος, ξεπερνώντας έστω και δειλά το σοκ από τη στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να θέλει να ακούσει πιο καλά τις προτάσεις ιδιαίτερα των παρατάξεων της Αριστεράς, καθώς ξέρουν, ειδικά στο Δημόσιο, ότι η εκλογή Μητσοτάκη σημαίνει μόνο σκληρότερη στάση εναντίον τους και πιο πιστή εφαρμογή των μνημονίων από την παρούσα κυβέρνηση ή από την όποια κυβέρνηση «νενέδων» του μνημονίου προκύψει από την παρούσα Βουλή. Αυτό φέρνει και περισσότερο κόσμο στις συνελεύσεις που θέλει να μάθει τι μέλλον τον περιμένει και κάνει πιο ενδιαφέρουσα και πιο πολιτική τη συζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μαζική γενική συνέλευση που έγινε στο ΥΠΑΑΤ την Τετάρτη 13 Γενάρη.
Στο πλαίσιο αυτό, και εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιεί ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου, την Κυριακή 24 Γενάρη, μπορεί να είναι καταλυτικές στο να χτιστούν στην επιχειρηματολογία και κυρίως στο να μαζικοποιήσουν τις δράσεις αντίστασης. Μια μαζικοποίηση απολύτως αναγκαία ώστε και η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να αποσύρει ή να υποχρεωθεί να καθυστερήσει στην ψήφιση του βάρβαρου αντιασφαλιστικού νόμου, και να δοθεί ο χρόνος ώστε οι δύο συνομοσπονδίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να αποφασίσουν την αποτελεσματική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις 4 Φλεβάρη.

 

Ασφαλιστικό -«φονιάς» δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στον Τύπο

Μπροστά στο οριστικό τέλος μιας σειράς εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και στο τέλος των σωματείων τους βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση, με την πρόταση της κυβέρνησης για την αντιμεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
Το κύριο σημείο είναι η προσπάθεια να ενταχθεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ, τα Ταμεία όπου είναι ασφαλισμένοι οι δημοσιογράφοι, στο διαβόητο Ενιαίο Ταμείο. Και τα δύο Ταμεία είχαν σειρά από κατακτήσεις και παροχές που θα χαθούν από την ενοποίηση, αλλά οι «απώλειες» δεν σταματούν εκεί. Η μεταφορά τους στον νέο ενιαίο φορέα επιχειρείται να γίνει με τη μετατροπή των μισθωτών στον Τύπο σε... αυτοαπασχολούμενους! 
Έτσι, οι δημοσιογράφοι θα μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκια», και ο μεσαίωνας που με πρόσχημα την κρίση έχουν επιβάλει στο χώρο οι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοκαναλάρχες θα εδραιωθεί παντού. Θύματα αυτής της εξέλιξης θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και η ενημέρωση, καθώς για να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα της προκοπής θα υποχρεώνονται να «παπαγαλίζουν» τις ειδήσεις όπως θα θέλει να παρουσιάζονται ο κάθε εκδότης, καναλάρχης κ.λπ. Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους μεγαλοεκδότες για να πάρει τη στήριξή τους. Καταργεί το αγγελιόσημο από το οποίο πληρώνονταν οι ασφαλιστικές εισφορές των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών, αλλά οι εργοδότες θα εξακολουθούν να πληρώνουν πολύ μικρότερες...
Τι χάνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ; Κατ’ αρχάς δύο μισθούς το χρόνο, γιατί ως αυτοαπασχολούμενοι δεν θα δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα. Επίσης δικαιώματα όπως αυτό της αποζημίωσης απόλυσης αλλά και την προστασία από ομαδικές απολύσεις, που ουκ ολίγες έχουν υπάρξει στα χρόνια του μνημονίου. Χάνεται το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης, το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης της εργοδοσίας, το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ωρολογιακή βόμβα και για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, καθώς χάνεται κάθε έννοια συλλογικότητας στον κλάδο αλλά και τα κύρια επίδικα που θα μπορεί να διεκδικήσει ένα σωματείο.

 

Αγρότες στα μπλόκα για Ασφαλιστικό - φορολογία

Του Βασίλη Λυμπέρη*

Από τις 20 Γενάρη (στη Ροδόπη θα «υποδεχτούν» με κινητοποιήσεις οι αγρότες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου) συντονίζονται τα τρακτέρ των αγροτών σε όλη την Ελλάδα και βγαίνουν σε πλατείες και δρόμους, από τον Προμαχώνα ως την Κρήτη, από τη Λακωνία και την Τρίπολη ως τα Τέμπη και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα «εγκαινιάσουν» την Agrotica, στις 28/1, οι αγρότες απ’ έξω.
Η κυβέρνηση της υποτιθέμενης Αριστεράς κατάφερε να συνενώσει και να φουντώσει το κίνημα εναντίον της. Κάτι είναι κι αυτό...
Με δεδομένο ότι η κατάσταση των αγροτών δεν παίρνει άλλη επιδείνωση και ότι το παραμικρό πλήγμα επιφέρει, αναγκαστικά, την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας, οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα είναι πραγματικά αποφασιστικές και δεν θα γίνουν «για την τιμή των όπλων». 
Επιπλέον, φαίνεται πως γίνεται συνείδηση από τον κόσμο της μικρομεσαίας αγροτιάς ότι ο συντονισμός στην πράξη και τη δράση με τους άλλους κλάδους (επιστήμονες και εργαζόμενους) είναι απαραίτητος και εφικτός. Με στόχο τη νίκη!
Ενδεικτικό της έντασης και της αποφασιστικότητας των κινητοποιήσεων είναι ότι όλες οι συλλογικότητες των αγροτών, τόσο του ΠΑΜΕ (ΠΑΣΥ) όσο και των υπολοίπων, βρίσκονται σε κοινή γραμμή. Οι αγώνες οργανώνονται από όλους: Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, Σύλλογοι Νέων Αγροτών, Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν ήδη εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και το νομό Χαλκιδικής.
Με πρωτοβουλία του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης κλήθηκαν οι αγρότες του νομού στον κόμβο της πόλης, στο σταθμό, στις 17 Γενάρη, για την οργάνωση του παμεσσηνιακού μπλόκου.
Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η ανταπόκριση των συναδέλφων αγροτών ήταν μαζική και απ’ όλες τις περιοχές του νομού.
Όλοι δηλώσαμε την απόφαση να συνεχίσουμε τον αγώνα, αυτήν τη φορά μέχρι να νικήσουμε.
Χαρακτηριστικά, ειπώθηκε από πολλούς πως η κυβέρνηση με τους μνημονιακούς της συμμάχους κήρυξαν τον πόλεμο και πως πρέπει, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε καλλιεργώντας τα χωράφια μας, να αντισταθούμε ορθώνοντας τείχος, μαζί με τους εργάτες, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς κι όλους όσους πλήττονται, και αν απαντήσουμε όπως στον πόλεμο, μέχρι να δικαιωθούμε!
Ορίστηκε η συντονιστική επιτροπή μπλόκων του νομού και πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις:
α) Συντονισμός με τις άλλες συντονιστικές επιτροπές όλης της χώρας, για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.
β) Από την επομένη τα τρακτέρ να βρίσκονται στις πλατείες και τους δρόμους στα κεφαλοχώρια του νομού και παράλληλα να γίνουν έκτακτες συνελεύσεις στους συλλόγους και στους συνεταιρισμούς, για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση.
Με το σύνθημα «Σήμερα με τα πόδια, αύριο με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», κλείσαμε τον κόμβο για μία ώρα.
Αποφασίστηκε τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής να δώσουν το παρών, αρχίζοντας από την Κυπαρισσία, την Τετάρτη 20/1 στις 7 μ.μ., στις συνελεύσεις των συλλόγων και συνεταιρισμών που είναι δυνατόν.

* Μέλος συντονιστικής επιτροπής Μεσσηνίας

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία