Φύλλο Νο 352 (20 Γενάρη 2016)

Η αντιμεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έχει ιστορικό χαρακτήρα. Ο νόμος Κατρούγκαλου επιβάλλει τις διατάξεις του αντιδραστικού μνημονιακού νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, αφαιρώντας απλώς όποιες «μεταβατικότητες» προβλέπονταν για να χρυσώνεται το πικρό χάπι προς

Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και το προβάδισμα 11 μονάδων του Μεϊμαράκη από τον πρώτο γύρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 52,7%. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η εκλογή πυροδότησε συζητήσεις και διεργασίες σε όλο το πολιτικό σκηνικό.

Υπάρχει ένα δεδομένο στην ελληνική μνημονιακή ιστορία που έχει τη σημασία του: οι δύο τελευταίοι μνημονιακοί πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατέφυγαν στο «στρατήγημα» να θέσουν ζήτημα αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ»;
Το νομοσχέδιο του υπουργείου «Άμυνας» με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Όπως συμβαίνει με κάθε σχεδόν νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ριζοσπαστική τομή», γιατί λέει ρυθμίζει τις μεταθέσεις οπλιτών με δίκαιο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, στο άρθρο 1 διαβάζει κανείς: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κατά Κλάδο Διεύθυνσης των ΕΔ, αποφασίζει και υλοποιεί τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και διαθέσεις του προσωπικού των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου. Η παραπάνω αρμοδιότητα δύναται να μεταβιβάζεται στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασής της». Διατύπωση που μάλλον στη διατήρηση του ρουσφετιού και του «βύσματος» παραπέμπει. Με άλλη διάταξη, τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν να στελεχωθούν με γιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους, εντείνοντας την εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων και βάζοντας το στρατό να καλύπτει τα κενά του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και η εναλλακτική θητεία συνεχίζει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, κόντρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στα θέματα οικονομικής πολιτικής πάλι, υπάρχει πλήρη ταύτιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Κίνδυνος για
τα χειρουργεία:
Σε δραματική κατάσταση οδηγείται το Νοσοκομείο Σάμου, όπως και πολλά άλλα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι μόνο, λόγω της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας ελέω μνημονίων. Επί της ουσίας τίθεται αδύνατο να λειτουργήσουν τα χειρουργεία, καθώς το νοσοκομείο δεν έχει πλέον δυνατότητα αποστείρωσης εργαλείων και υλικά απαραίτητα για να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις.
Αιτία αυτής της αδυναμίας είναι η βλάβη που έχει υποστεί ο μοναδικός κλίβανος του νησιού, αυτός του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο οποίος λειτουργεί από το 1989 υποστηρίζοντας όλα τα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου (κλινικές, εξωτερικά ιατρεία και μονάδες). Ακόμη κι αν προσωρινά επιδιορθωθεί ο κλίβανος, είναι επικίνδυνος για όσους τον χειρίζονται και θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί όπως και ο εφεδρικός (που λειτουργεί από το 1991). Παρά τη σχετική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου πριν από 1,5 χρόνο, καμιά ενέργεια δεν έγινε ώστε να φτιαχτεί καινούργιος κλίβανος.
Η οικονομική αφυδάτωση της δημόσιας υγείας έχει θλιβερά αποτελέσματα και πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η αποστείρωση των υλικών δεν είναι άλλωστε το μοναδικό πρόβλημα του νοσοκομείου. Σημαντικές βλάβες υπάρχουν και στις κτιριακές υποδομές (εισροή υδάτων από την οροφή, κατεστραμμένες ψευδοροφές και πατώματα), προβλήματα τα οποία δεν επιλύονται καθώς διοίκηση και κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά τη μνημονιακή πρακτική των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 8 Γενάρη και μετά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Το χορό άνοιξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) την Παρασκευή 8 Γενάρη με 24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Την ίδια μέρα εκδικαζόταν στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΣΥΠΑ, των περιφερειών, των δικηγορικών συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων και συνδικαλιστικών ενώσεων, κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης. Τη σκυτάλη από τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια πήραν οι σιδηροδρομικοί.

Έφτιαξε φοιτητική παράταξη η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:
Και το όνομα αυτής «Μπλόκο σχημάτων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Προκαλεί εντύπωση ότι στη διακήρυξή τους δεν αναφέρεται πουθενά το τρίτο μνημόνιο και οι επιπτώσεις του τόσο για το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και συνολικότερα για τη νεολαία. Αντ’ αυτού, αρκείται σε αοριστολογίες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, μιλώντας για «αέρα δημοκρατικής αλλαγής» σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου… Η -αναμενόμενη- σιωπή της νέας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το «θηρίο στο δωμάτιο», το τρίτο μνημόνιο, είναι μια έμμεση πλην σαφής απολογητική στάση προς τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και το τρίτο μνημόνιο.

Oταν η Ελλάδα έπεσε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, διάφοροι «γκουρού» της οικονομικής, της πολιτικής και της δημοσιογραφικής ζωής έσπευδαν να τονίσουν ότι «η κρίση είναι ευκαιρία». Όντως. Η κρίση ήταν και είναι ευκαιρία για τους πιο δυνατούς παίκτες, τους πιο αδηφάγους μεγαλοκαρχαρίες του ελληνικού κεφαλαίου, προκειμένου να κυριαρχήσουν στην εγχώρια αγορά, συντρίβοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξουθενώνοντας το υπαλληλικό και εργατικό τους δυναμικό και αποκομίζοντας τρελά κέρδη. Πρόσφατοι απολογισμοί και αναλύσεις σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και έντυπα του οικονομικού Τύπου πιστοποιούν του λόγου το αληθές.

Μετά τις συλλήψεις αλληλέγγυων, τώρα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο θέλει να καταρτίσει και μητρώο εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα. Μήπως το λένε αυτό –με άλλα λόγια– φακέλωμα; Να είναι βέβαιοι ότι παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, οι αλληλέγγυοι δεν τρομοκρατούνται. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!

Αίγυπτος:
Αιγυπτιακό δικαστήριο απέρριψε τη δεύτερη έφεση τριών κρατουμένων μελών των Επαναστατών Σοσιαλιστών, παρά την κατακραυγή διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν εξαπολύσει νέο κύμα τρομοκρατίας: συλλήψεις διαχειριστών σελίδων στο Facebook, συλλήψεις ακτιβιστών, με ξεχωριστή την περίπτωση του συνδικαλιστική γιατρού Ταχέρ Μοχτάρ για τον οποίο είναι σε εξέλιξη διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης. Οι διώξεις γίνονται ενόψει και της επετείου της επανάστασης στις 25 Γενάρη, που όσο κι αν έχει εδραιωθεί η αντεπανάσταση, εξακολουθεί να προκαλεί wwwwφόβο στο καθεστώς...

Το πορτογαλικό πείραμα σταδιακής αντιστροφής της λιτότητας, χωρίς αμφισβήτηση του κυρίαρχου πλαισίου από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών με τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, έχει δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής τα οποία αξίζει να παρακολουθούμε.

Η πολύνεκρη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε τουριστικό σημείο στην Ιστανμπούλ έφερε και πάλι στο προσκήνιο την αστάθεια στην οποία έχει βυθιστεί το γειτονικό κράτος.