Τείχος προστασίας για τα θύματα της κρίσης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης για τα «κόκκινα δάνεια», της πιο σκληρής ρύθμισης -μαζί φυσικά με το Ασφαλιστικό- που έχει αναλάβει να προωθήσει, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Παρά τις γελοιότητες του Σταθάκη και των τραπεζιτών, που μιλούσαν για «κοινωνική ευαισθησία» στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά τις διαβεβαιώσεις και τα θορυβώδη αφιερώματα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για «προστασία της πρώτης κατοικίας», οι πλειστηριασμοί σπιτιών ξεκίνησαν.
Όσα δάνεια έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία ή αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «προστατεύονται» μέχρι τις 15 Φλεβάρη. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η διαδικασία πώλησης και αυτών των δανείων. Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου στα τέλη του 2015, οι τράπεζες μπορούν πλέον να μεταβιβάζουν όλα τα «κόκκινα δάνεια» σε funds και εισπρακτικές εταιρείες.
Με βάση την ίδια συμφωνία, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες δανείων ή στη διαχείρισή τους θα πρέπει να εδρεύουν στην ΕΕ και να ιδρύουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Η ΤτΕ θα δίνει άδεια στα funds, τα οποία με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα -έναντι μέρους του δανείου (15-20%)- να αγοράζουν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Έτσι, τα funds αυτά θα έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά στη συνέχεια η τράπεζα θα κυνηγά αυτόν/αυτήν που δεν πληρώνει. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν να μη χρειάζεται ούτε καν η άδεια της ΤτΕ για την πώληση των «κόκκινων δανείων» στους «γύπες».
Το κύριο «επίδικο» αφορά τα συνολικά 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η διαχείριση των οποίων θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων (ΜΜΕ, μεταφορές, κατασκευές, τουρισμός, ακτοπλοΐα κ.ά.) και σε εκκαθαρίσεις των λιγότερο ανταγωνιστικών «παιχτών». Παράλληλα, με τις πρόσφατες μνημονιακές διατάξεις και τις σχετικές τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είχε ήδη αρθεί η καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας. Και όλα αυτά με την υπογραφή μιας κυβέρνησης που αυτοαποκαλείται ακόμη αριστερή και που δεσμευόταν για «σεισάχθεια» χρεών των αδύναμων νοικοκυριών.
Χιλιάδες άνθρωποι που είδαν τα εισοδήματά τους να συντρίβονται στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας (μειώσεις μισθών και συντάξεων, υπερφορολόγηση, περιστολή κρατικών δαπανών για παροχές υγείας) αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν σε άλλες οικονομικές συνθήκες. Σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας και τις υψηλές τιμές βασικών αγαθών, τα χρέη προς τις τράπεζες, την Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν μετατραπεί σε αληθινή θηλιά για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Οι καταγγελίες των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά πέφτουν βροχή, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν τις διαδικασίες υπαγωγής τους στο «νόμο Κατσέλη». Βέβαια, περισσότερα από τα 2/3 των δανείων που ρυθμίζονται, σε πολύ μικρό διάστημα γίνονται ξανά «κόκκινα», ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται και νέες οφειλές.
Κάθε Τετάρτη, στα τοπικά ειρηνοδικεία όλης της χώρας, τα «κοράκια» πιάνουν δουλειά και κοιτούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Κάθε Τετάρτη όμως, κινήσεις και κεντρικές πρωτοβουλίες (Πλειστηριασμοί STOP, Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής) κατά των πλειστηριασμών, μέλη δημοτικών σχημάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, βρίσκονται επίσης εκεί, για να σώσουν λαϊκές κατοικίες από τα νύχια των αρπαχτικών.
Στις 13/1, παρόλο που βρισκόταν σε εξέλιξη η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων, στο Χαλάνδρι, τη Νίκαια, την Ανατολική Αττική κ.α., η εγρήγορση του κινήματος αντίστασης και η παρουσία κόσμου στα ειρηνοδικεία δεν άφησε περιθώρια για «δεύτερες σκέψεις» σε πιθανούς απεργοσπάστες, μια κάστα συμβολαιογράφων που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των τραπεζών. Στα Χανιά, ο Εμπορικός Σύλλογος δημιούργησε «ομάδα άμεσης επέμβασης».
Συγχρόνως, συλλογικότητες κατοίκων που ασχολούνται με το ζήτημα, έχουν προχωρήσει σε έκδοση πληροφοριακού υλικού, ενώ φτιάχνουν ομάδες νομικής προστασίας και αλληλεγγύης. Καλούν σε συσκέψεις συντονισμού και διοργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και προγραμματισμού δράσεων με εξορμήσεις έξω από τράπεζες, μαγαζιά κ.λπ., όπως πρόσφατα στον Βύρωνα και την Καισαριανή.
Σε αυτές τις πρωτοβουλίες συμμετέχουν ενεργά και πολλά μέλη της Αριστεράς (κυρίως της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -το ΠΑΜΕ επιλέγει και σε αυτό το ζήτημα την «αυτοαπομόνωση»), ενισχύοντας το μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική, πολιτικοποιώντας τα αιτήματα και προσπαθώντας να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις στη μάχη κατά της επιχείρησης αρπαγής του λαϊκού εισοδήματος, με άμεση προτεραιότητα την κύρια κατοικία των φτωχών εργαζομένων.
Μια μάχη που για να είναι νικηφόρα και όχι για την τιμή των όπλων, απαιτεί κεντρικό συντονισμό των πολλών επιμέρους πρωτοβουλιών, ποικίλες και πρωτότυπες μορφές αντίστασης και ανυπακοής, την ενωτική δράση δανειοληπτών, κατοίκων, μαζικών φορέων, συνδικάτων, αγωνιστικών δήμων, και την ενεργητική στήριξη των δυνάμεων της Αριστεράς. Ένα πλατύ και δυναμικό κοινωνικό τείχος, που θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα θύματα της κρίσης και θα αποκρούσει τα αρπακτικά σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου και τον ληστρικό κυνισμό του κράτους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Αναστολή πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών προς τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και ΔΕΚΟ.
• Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του Κώδικα Δεοντολογίας και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που διευκολύνουν την αρπαγή της πρώτης κατοικίας.
• Καθολική προστασία της κύριας κατοικίας.
• Απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
• Διαγραφή χρεών των ανέργων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Να πληρώσουν οι πλούσιοι.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και λειτουργία τους κάτω από δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.