Μαθητές στο πλευρό των απεργών καθηγητών

Φωτογραφία

Όντας σε μια περίοδο κοινωνικοπολιτικής σύγχυσης, μια εβδομάδα γεμάτη από συνελεύσεις και κινητοποιήσεις καθηγητών δείχνει να ταρακούνησε την τύρβη της κοινωνίας μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Στρίγγλος, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής

Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα οι καθηγητές κατέκλεισαν το κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια της πανεκπαιδευτικής απεργίας από την οποία φυσικά δεν έλειπαν μαθητές, φοιτητές, αλλά και άλλοι αλληλέγγυοι εργαζόμενοι που έσπευσαν να διαδηλώσουν για ένα καλύτερο σχολείο, για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση, λοιπόν, έβαλε σε σκέψη πολλούς από εμάς τους μαθητές. «Γιατί το σχολείο μου είναι κλειστό;» αναρωτήθηκαν πολλοί.

Συχνά στο παρελθόν είχαμε συνηθίσει σε όχι και τόσο επιτυχημένες απεργίες, όπου συνήθως οι απεργοί δεν ξεπερνούσαν τους 5-10 στο σχολείο μας και περνούσαν απαρατήρητες. Αυτός ο αγώνας όμως υποστηριζόταν από το 100% των καθηγητών μας, γεγονός που μας έκανε να εξετάσουμε τα αιτήματα των καθηγητών προσεκτικά και να διαπιστώσουμε πως πολλοί απ’ τους λόγους που τους οδήγησαν στην έναρξη του απεργιακού τους αγώνα πλήττουν κι εμάς τους μαθητές.

Απ’ την πρώτη μέρα, λοιπόν, οργανωθήκαμε και συμμετείχαμε στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι καθηγητές στο Σύνταγμα, όπου μαζί με μαθητές από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα δώσαμε παλμό στην πορεία.

Η Τρίτη υπήρξε μια σημαντική μέρα για εμάς, καθώς για δεύτερη μέρα οι καθηγητές συμμετείχαν καθολικά στην απεργία και μας έδωσαν το χρόνο να πραγματοποιήσουμε μια μαθητική συνέλευση και να συζητήσουμε γύρω απ’ τα ζητήματα που προκύπτουν απ’ το νέο σύστημα, αλλά και τον απώτερο σκοπό αυτού που, όπως φαίνεται, είναι η δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών.

Μέσα απ’ τη συνέλευση αποφασίσαμε ότι την Τετάρτη, μέρα Πανεκπαιδευτικής και Πανεργατικής Απεργίας, θα συμμετείχαμε ως 4ο ΓΕΛ Νέου Ηρακλείου. Φτιάξαμε δικά μας πανό μέσα απ’ τα οποία δείχναμε την υποστήριξή μας στους απεργούς και συμμετείχαμε στην πορεία πίσω από τη Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής μαζί με τους καθηγητές της περιοχής μας.

Την Πέμπτη πήραμε την πρωτοβουλία να θέσουμε το σχολείο υπό κατάληψη και κατόπιν ψηφίσματος πραγματοποιήσαμε μια δεύτερη μαθητική συνέλευση μέσα από την οποία συντάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματα της κατάληψης, το οποίο τυπώθηκε και μοιράστηκε με σκοπό να ενημερώσει γονείς και καθηγητές για τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Την Παρασκευή το σχολείο μας παρέμεινε κλειστό και αποφασίσαμε να παρευρεθούμε στη συνέλευση που έκανε η τοπική μας ΕΛΜΕ στα Πευκάκια, με σκοπό να δηλώσουμε με την παρουσία μας την υποστήριξή μας σε αυτόν το δίκαιο αγώνα.

Ακόμα, θέλοντας να δείξουμε έμπρακτα αυτή μας την αλληλεγγύη, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σαν μαθητές ένα συμβολικό ποσό για το απεργιακό ταμείο της τοπικής ΕΛΜΕ, το οποίο παραδόθηκε μετά το χαιρετισμό μας στη συνέλευση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο σχολείο μας, όπου συμμετείχαν ο σύλλογος καθηγητών, ένας εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, γονείς και μαθητές του σχολείου και έγινε ενημέρωση της κατάστασης και λύθηκαν όλες οι απορίες που δημιούργησε το κλειστό σχολείο.

Για τη νέα εβδομάδα σχεδιάζουμε νέες δράσεις, όπως πορεία στο υπουργείο Παιδείας μαζί με άλλα σχολεία και καθηγητές και μοίρασμα ενός ενημερωτικού φυλλαδίου. Όπως λέει και το πανό που φτιάξαμε: «Μαθητές-καθηγητές στην Απεργία, μόνο νικητές θα μπούμε στα σχολεία»!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία