Μαύρο στους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής

Φωτογραφία

Η άνετη διαβούλευση Κασιδιάρη - Μπαλτάκου απέδειξε τις υπόγειες διαδρομές σύμπραξης των δήθεν αντισυστημικών με την κυβέρνηση των μνημονίων και της εξαθλίωσης. Φάνηκε για μία ακόμα φορά πόσο εύστοχο είναι το σύνθημα «Κυβέρνηση, ναζί δουλεύουνε μαζί», πόσο στενές είναι οι σχέσεις του φασιστικού μορφώματος με την ακροδεξιά κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» των Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη

Παρότι ο Μπαλτάκος ήταν στενός συνεργάτης του Σαμαρά και κεντρικότατο κυβερνητικό στέλεχος, έγινε συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να παρουσιαστεί το γεγονός ως ατόπημα του «αντικομμουνιστή από γεννησιμιού του» Μπαλτάκου. Έτσι το όλο θέμα κουκουλώθηκε με την αποπομπή του γενικού γραμματέα από την κυβέρνηση, και ο Σαμαράς που «έπεσε από τα σύννεφα» βγήκε λάδι. Οι χρυσαυγίτες εκβιάζουν την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλα βίντεο με πιο αποκαλυπτικά στοιχεία, προϊδεάζοντάς μας έτσι για τα επίπεδα που μπορεί να φτάσει η κυβερνητική ανοχή για παρεκκλίσεις των ναζί από τα συμφωνημένα.

Δίκες
Οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, που συνεχώς διαμαρτύρονται ότι «διώκονται για τις ιδέες τους», αποδεικνύεται συνεχώς ότι διώκονται γιατί είναι μαχαιροβγάλτες και εγκληματίες. Η δίκη των Αποστολόπουλου - Χατζηπαυλίδη για τη δολοφονική επίθεση σε μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, που αναμένεται να τελειώσει στις 30 Απριλίου, φέρνει για μία ακόμα φορά στο φως στοιχεία για τη δράση των χρυσαυγιτών. Οι κατηγορούμενοι έστησαν ενέδρα και τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαίρι το μαθητή, γιατί είχε μιλήσει άσχημα για τη Χρυσή Αυγή σε συμμαθήτριά του που διατηρεί σχέση με τον Αποστολόπουλο. Τα μηνύματα από τα κινητά των τριών εμπλεκομένων (των δύο κατηγορουμένων και της κοπέλας) έδειξαν αφενός ότι και οι τρεις είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και αφετέρου ότι έκαναν καιρό συνεννοήσεις για την επίθεση, την οποία είχαν επιχειρήσει άλλες δύο φορές χωρίς επιτυχία. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά επιθέσεων αλλά και δολοφονιών με δράστες μέλη της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά για εγκληματική δράση που είναι δεμένη με τη λογική και τις πρακτικές της ναζιστικής συμμορίας.

Οι δράστες των εγκληματικών αυτών ενεργειών, όπως οι δολοφόνοι του Σαχζάντ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα ή οι Αποστολόπουλος - Χατζηπαυλίδης, αναμένεται φυσικά να τιμωρηθούν. Όπως και τα στελέχη και ο αρχηγός της συμμορίας που ήδη βρίσκονται προφυλακισμένοι και αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μεγάλων ποινών. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν χρειάζεται αντιφασιστική πάλη; Δεν είχαμε ποτέ τέτοιες αυταπάτες, και δεν πρέπει κομμάτια της Αριστεράς να υιοθετούν αυτήν τη λογική. Όσες καταδίκες χρυσαυγιτών κι αν υπάρξουν, γεγονός παραμένει ότι ο φασισμός αποτελεί στήριγμα του συστήματος, ειδικά σε περιόδους που το σύστημα απειλείται με κατάρρευση. Οι υπόγειες διαβουλεύσεις δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, ούτε οι προσπάθειες για τη δημιουργία της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» που θα μπορεί να είναι και επίσημα σύμμαχος της κυβέρνησης. Εξάλλου και η ίδια η κυβέρνηση υιοθετεί ακροδεξιές θέσεις και πρακτικές - στρατόπεδα συγκέντρωσης, παράνομες επαναπροωθήσεις, επιχειρήσεις-σκούπα, αποκλεισμό ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να γίνει απλά και μόνο βγάζοντας ένα ναζιστικό μόρφωμα εκτός νόμου, ούτε καταδικάζοντας τα στελέχη και τα μέλη του για τα εγκλήματά τους. Οι φασιστικές ιδέες ξεριζώνονται μια και καλή από την ίδια την κοινωνία, μέσα από την αντιφασιστική πάλη μέσα στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους, μέσα από τους κοινούς αγώνες για παιδεία, υγεία, ελευθερία, μέσα από την πάλη για μια καλύτερη ζωή.

Βρόμικο παιχνίδι
Οι χρυσαυγίτες, που μετά τη δολοφονία του Φύσσα είχαν περιορίσει πάρα πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις τους, τολμούν τώρα να κάνουν πορείες και εξορμήσεις στις γειτονιές εν όψει των εκλογών. Από τη μία λειτουργούν ως γνήσιοι παρακρατικοί και μπράβοι του συστήματος, από την άλλη εμφανίζονται στις γειτονιές και απευθύνονται στον λαϊκό κόσμο στον οποίο δεν είναι δίπλα, όπως προσπαθούν να πείσουν, αλλά απέναντι. Αυτοί που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση, που μέσα στη Βουλή κόπτονται μόνο για τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, που ξεπλένονται από τα μεγάλα ΜΜΕ ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν το βρόμικο παιχνίδι τους, παρουσιάζονται ως «λύση» στην αγανάκτηση του κόσμου. Και καταφέρνουν να πείσουν μια μερίδα του κόσμου, που δεν είναι φασίστες, ότι η ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι ψήφος διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα που τους έχει απογοητεύσει.

Βασικό καθήκον των αντιφασιστών είναι να καταστήσουν σαφές σε όλο τον κόσμο ποιος είναι ο ρόλος της Χρυσής Αυγής. Πότε υπερασπίστηκαν τα εργατικά συμφέροντα που καταπατώνται άγρια από τις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων; Πότε μίλησαν για τους κομμένους μισθούς, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, για τα λουκέτα στα μαγαζιά, για τα σχολεία και τα νοσοκομεία που κλείνουν; Η απάντηση είναι ποτέ. Στα απελπιστικά προβλήματα του κόσμου δεν μπορεί να δώσει λύση ο φασισμός, αντίθετα αποτελεί μέρος του προβλήματος. Η ψήφος στους ναζί οπλίζει τα χέρια των μαχαιροβγαλτών, δυναμώνει τους συμμάχους της κυβέρνησης ώστε να της παρέχουν καλύτερη στήριξη και να προωθούν την ακροδεξιά τους ατζέντα - που έτσι κι αλλιώς με χαρά υιοθετεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Τη λύση θα τη δώσουμε όλοι μαζί, όσοι τόσα χρόνια έχουμε υποστεί τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων, με την αλληλεγγύη, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για μια καλύτερη ζωή. Θα τη δώσουμε στους δρόμους του αγώνα, στα σωματεία μας, στις γειτονιές μας. Και θα τη δώσουμε με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ψήφος τυφλής διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και ανατροπής.

Και στις κάλπες και στους αγώνες, παλεύουμε ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση των μνημονίων και τη συμμορία των νεοναζί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία