Μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση στην πανελλαδική συνέλευση του Κόκκινου Δικτύου

Φωτογραφία

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19/7 η πανελλαδική συνέλευση του «Κόκκινου Δικτύου στον ΣΥΡΙΖΑ» (ΚΔ). Η συμφωνία-μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές και το περιεχόμενό της, οι πολιτικές συνέπειες της νέας κατάστασης, η οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης στα επώδυνα μέτρα και φυσικά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά βρέθηκαν στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στο γεμάτο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν σύντροφοι και συντρόφισσες από δεκάδες ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ όλης της χώρας: από πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης, της Άρτας, της Μεσσηνίας, της Πτολεμαΐδας κ.α. Μέλη από 13 διαφορετικές ΝΕ του κόμματος, αρκετά μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ (Ι. Γαϊτάνη, Ε. Ψαρρέα) που έχουν αναφορά στο ΚΔ και είπαν τα δύο πρώτα «ΟΧΙ» στα μνημόνια και την υποταγή στους εκβιασμούς των ευρωηγεσιών. 
Από πολλούς ομιλητές επισημάνθηκαν τα τραγικά λάθη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τις 25/1, αλλά και νωρίτερα, οι αυταπάτες και οι επιλογές που οδήγησαν την κυβέρνηση στον αυτοεγκλωβισμό και στην αποδοχή του νεοφιλελεύθερου δόγματος Τ.Ι.Ν.Α., στην υιοθέτηση του «πάση θυσία στο ευρώ». 
Η κατάρρευση μιας ολόκληρης στρατηγικής περί «έντιμου συμβιβασμού» και η αποδοχή του 3ου μνημονίου, πέρα και έξω από κάθε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε κυβερνητική δέσμευση, είναι φανερό ότι οξύνει την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πολλοί/ες σύντροφοι/ισσες υπογράμμισαν την ανάγκη να αποτρέψουμε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, σε απολογητή της σκληρής λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών κοινωνικών δαπανών. Ζήτησαν επίσης την άμεση σύγκληση της ΚΕ και όλων των συλλογικών οργάνων, ώστε να δοθεί ο λόγος στα μέλη και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στη γωνία. 
Αρκετή κουβέντα έγινε για τον κόσμο του ΟΧΙ και το κενό πολιτικής του εκπροσώπησης, μετά τη μετατόπιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΝΑΙ στο μνημόνιο 3. «Η απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως έργο του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού κινήματος του ΟΧΙ. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που δεν συμφιλιώνονται με τη νέα κατάσταση πρέπει να έχουν αυτό ως πρώτο στόχο» τόνισε η Ε. Πορτάλιου στην τοποθέτησή της. Από την πλευρά του ο Γ. Μηλιός υπογράμμισε ότι στο κέντρο των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η πάλη για την ανατροπή της λιτότητας, η αντικαπιταλιστική πολιτική. 
Έντονος προβληματισμός υπήρξε και για το εναλλακτικό σχέδιο οργανωμένης ρήξης με την ευρωζώνη και την ΕΕ και κυρίως την εγχώρια αστική τάξη, που έχει ταυτίσει τα συμφέροντά της με τις προτεραιότητες των δανειστών. Υπογραμμίστηκε, η επιμονή στη μεταβατική πολιτική, που θα λογοδοτεί στις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ως εναλλακτική λύση απέναντι σε κάθε είδους αδιέξοδα.
Η διήμερη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης (βλ. διπλανές στήλες) και την κοινή πεποίθηση ότι οι δυνάμεις του ΚΔ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας. Τόσο στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές, μέσα από τις επιτροπές του «ΟΧΙ μέχρι τέλους», όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να συμβάλουν στην επικοινωνία ανάμεσα στις τάσεις και τα ρεύματα που συναποτελούν την «αριστερή πτέρυγα», σε συνδυασμό με την απεύθυνση προς την «άλλη» Αριστερά. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία