Μεγάλο κίνημα συμπαράστασης για τον ελληνικό λαό στην Ισπανία

Φωτογραφία

ΣΥΡΙΖΑ-PODEMOS VENCEREMOS

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου
Η Κατερίνα Σεργίδου, προσκεκλημένη στην Ισπανία από την πλατφόρμα «Για την αλλαγή στην Ελλάδα» από τις 11 έως τις 15 Φλεβάρη, περιγράφει την εμπειρία από το ταξίδι και τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι μαζί με τους Ισπανούς υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών έκαναν πρωτοφανείς προκλητικές και εχθρικές δηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και το λαό που την εξέλεξε. Οι δηλώσεις τους έκαναν το γύρο του κόσμου: «Η Ελλάδα χρωστά στην Ισπανία 26 δισ. που δεν διαγράφονται» και «αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα είχε κατά 50% βελτιώσει την ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%».
Όμως ο λαός της Ισπανίας, τα αριστερά και ριζοσπαστικά κόμματα, η βάση του Podemos, οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα, έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Πρόκειται για μια είδηση που δεν θα κάνει εύκολα το γύρο του κόσμου, μια και η πλειονότητα των ΜΜΕ δεν θέλει να προβάλει τις δεκάδες εκδηλώσεις συμπαράστασης που ξεφυτρώνουν από τη μια άκρη της Ισπανίας στην άλλη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ισπανοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις, μέλη του Podemos αλλά και της οργάνωσης Anticapitalistas (της μόνης αριστερής οργάνωσης που αποτελεί κομμάτι του Podemos), όπως και κόσμος που δεν συμμετέχει σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό, μαζεύεται σε καφετέριες και στα τυπικά ισπανικά μπαρ για να πιει μπίρες και να παρακολουθήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση θα νικήσουμε κι εμείς, αν όμως χάσουν, τότε θα είναι μια ήττα για όλους μας». Πράγματι, πρόκειται για έναν νέο διεθνισμό που όχι μόνο αναπτύσσεται στη βάση των κινημάτων, αλλά προχωράει λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική εμπειρία των δύο χωρών. Οι Ισπανοί, πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, μπροστά στις συνεχείς εκλογές που έχουν από τώρα (δημοτικές, τοπικές κυβερνήσεις) μέχρι και το Σεπτέμβρη (εθνικές), αντιλαμβάνονται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει να σπάσει τη λιτότητα και αν όλα πάνε καλά το Podemos θα ακολουθήσει. 
Μαδρίτη 
Στις 12 Φλεβάρη παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη η πλατφόρμα στήριξης στον ελληνικό λαό. Το μανιφέστο της πρωτοβουλίας υπογράφεται από χιλιάδες Ισπανούς, αλλά και από πολύ γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής όπως οι ευρωβουλευτίνες του Podemos, Τερέσα Ροντρίγκεζ και Λόλα Σάντσεζ, ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ένας από τους πρώτους που μαζί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας έφτιαξαν το Podemos, ο Χάιμε Παστόρ, εκδότης του περιοδικού «Vientosur», η Άντα Κολάου, επικεφαλής του Guanyem Barcelona, ο Ντιέγο Κανιαμέρο, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Ανδαλουσίας, καθώς και πολλοί άλλοι, βουλευτές, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες κ.λπ. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν πολλές ερωτήσεις γύρω από την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μεγάλη αγωνία για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του αλλά και για το αν μπορούν να σχηματιστούν επιτροπές ελέγχου στις γειτονιές. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να φτιάξουν πλατιές λαικές επιτροπές στήριξης στην Ελλάδα. Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη Μαδρίτη αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις ήταν η εκκωφαντική απουσία γυναικών στην κυβέρνηση. Στο Podemos η συμμετοχή γυναικών στις λίστες είναι 50%, παρόλο που και εκεί οι γυναίκες δεν φτάνουν να συμμετέχουν τελικά στα πιο υψηλά αξιώματα. Το πιο εντυπωσιακό από την επίσκεψη στη Μαδρίτη ήταν η συμμετοχή μας στη διαδήλωση των εργαζομένων του τηλεοπτικού καναλιού Telemadrid, που κάθε Πέμπτη διαδηλώνουν έξω από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Πρόκειται για 925 εργαζόμενους που απολύθηκαν από το κανάλι και ζητούν δικαστικά αλλά και κινηματικά πίσω τις δουλειές τους. Οι εργαζόμενοι έχουν τον αγώνα της ΕΡΤ ως σύμβολο και γι’ αυτό ζητούσαν να μάθουν πότε θα ανοίξει και θα ξαναλειτουργήσει. Η παρουσία μιας γυναίκας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία δημιούργησε ενδιαφέρον και στα ΜΜΕ, με δύο γνωστές εφημερίδες να καλύπτουν το γεγονός με συνεντεύξεις. 
Βίγο-Γαλικία
Επόμενος σταθμός το Βίγο στο Βορρά. Μια φτωχή πόλη με μεγάλα ποσοστά μετανάστευσης, πρώην βιομηχανική και με πολλούς ανέργους, δίπλα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο κρύο Βίγο η συμπαράσταση ήταν ζεστή και εντυπωσιακή. Στην εκδήλωση που οργανώθηκε για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, επί δύο ώρες ο κόσμος ρωτούσε τα πάντα. Μέλη του Podemos, συνδικαλιστές, αναρχικοί, αριστεροί πατριώτες, παλιοί τροτσκιστές και μαοϊκοί, οι ίδιοι οι θαμώνες του μπαρ στο οποίο βρισκόμασταν, ήρθαν με περιέργια να δουν την «αντιπρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια έκαναν δύσκολες ερωτήσεις για τη δημοκρατία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, όπως και για την απουσία των γυναικών στην ελληνική κυβέρνηση. Όσοι συμμετείχαν, αυθόρμητα ήθελαν να φτιάξουν επιτροπή συμπαράστασης επιτόπου. Στο τέλος όλοι και όλες ήθελαν μια αναμνηστική φωτογραφία με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, για να την επιδεικνύουν περήφανα. 
Σεβίλλη 
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού η νότια Σεβίλλη, που βρίσκεται σε εκλογικές προετοιμασίες, με την Τερέσα Ροντρίγκεζ, υποψήφια του Podemos, να διεκδικεί την προεδρία του τοπικού κοινοβουλίου από τους σοσιαλιστές για τον Μάρτη. Ίδια ερωτήματα και αγωνίες, ίδια θερμή υποδοχή. Και στο τέλος μια θερμή αγκαλιά και μια δήλωση: «Είμαστε μαζί σας, δίνετε μεγάλο αγώνα, μην κάνετε πίσω, περιμένουμε από σας». 

 

Απόσπασμα συνέντευξης με τον Brais Fernantez*
Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ το Podemos;
Πιστεύω ότι πρόκειται για δύο παράλληλες διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικές. Έχουμε να μάθουμε πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την ικανότητά του για παράδειγμα να συνδέεται με τα κοινωνικά κινήματα, να παρεμβαίνει και να δουλεύει μέσα σε αυτά, να χτίζει ένα πλατύ δίκτυο αγωνιστών στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές κ.λπ., πράγματα που ακόμα εμείς είμαστε στη διαδικασία να τα χτίζουμε, και με αυτή την έννοια το εγχείρημά σας είναι πιο ώριμο. Επισης το Podemos όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να κυβερνήσουν τις δύο χώρες, γι’ αυτό και έχουμε να μάθουμε από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης που είναι το πρώτο παράδειγμα κυβέρνησης που λέει όχι στη λιτότητα, να μάθουμε από τα λάθη, να σπάσουμε τα όρια που θέτει ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος καπιταλισμός (...) Μου φαίνεται επίσης ότι έχετε ένα πιο πλουραλιστικό μοντέλο οργάνωσης από αυτό του Podemos.

Ολόκληρη η συνέντευξη όπως και το μανιφέστο στο rproject.gr
http://www.salvemostelemadrid.es/ για να μάθετε περισσότερα για τον αγώνα στην Telemadrid

*Βασικός οργανωτής της πλατφόρμας «Por el cambio en Grecia» («Για την αλλαγή στην Ελλάδα») και αγωνιστής του Podemos

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία