Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 5/10

Φωτογραφία

Ηχηρό μήνυμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν δεκάδες χιλιάδες απεργοί του δημόσιου τομέα, οι οποίοι πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 5/10.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Οι –δήθεν–«βολεμένοι» υπάλληλοι διαδήλωσαν με δυναμισμό κατά των απολύσεων, των μειώσεων στους μισθούς, τα χαράτσια και την ισοπέδωση του κράτους πρόνοιας.
Είχε προηγηθεί η κλιμάκωση των αντιστάσεων σε μια σειρά από χώρους (καταλήψεις υπουργείων και οργανισμών, πορεία και συναυλία στις 29/9 των 151 φορέων του δημοσίου που καταργούνται-συγχωνεύονται, κινητοποιήσεις σε παιδεία και υγεία), με κατάληξη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει κάνει η ΑΔΕΔΥ τα τελευταία 20 χρόνια. Το δημόσιο κυριολεκτικά παρέλυσε, με τις ομοσπονδίες να δίνουν ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έως 90%.

Ενότητα
Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι των υπό κατάργηση οργανισμών (Κτηματολόγιο, ΜΟΔ, ΙΓΜΕ κ.λπ.), γιατροί και νοσηλευτές, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στα υπουργεία, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί (ΕΡΤ, ΑΠΕ). Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματείων από δήμους όλης της Αττικής (Περιστέρι, Βύρωνας, Ν.Ηράκλειο, Κερατσίνι, Αρτέμιδα κ.ά.).

Την ίδια ώρα μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρίσκονταν στην Ομόνοια.
Οι τρεις διαφορετικές πορείες έγιναν μία έξω από τη Βουλή. Σταδίου-Σύνταγμα-Πανεπιστημίου γέμισαν από ενθουσιώδεις και ταυτόχρονα οργισμένους διαδηλωτές. Δεκάδες πανό σωματείων, σφυρίχτρες, αυτοσχέδια πλακάτ και παλαμάκια «χρωμάτισαν» τη διαδήλωση. «Δε σας θέλει ο λαός, τα μνημόνια και μπρος», «Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό, εμπόρευμα δεν είναι ανήκουν στο λαό», «Όχι στις απολύσεις και τις περικοπές, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές», ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα.

Κυβέρνηση, τρόικα και αστική τάξη προκρίνουν την εξαθλίωση της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων. Κομμάτια της κοινωνίας που έβλεπαν τους εαυτούς τους «έξω από την τάξη τους» και επέλεγαν (με αυταπάτες) τη λύση του «ατομικού δρόμου», για πρώτη φορά κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες. Κατανοούν ότι η μόνη λύση είναι ο παρατεταμένος συλλογικός αγώνας. Διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και σιγά-σιγά αποκτούν πολιτική συνείδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μπλοκ των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, ίσως το πιο «συντηρητικό» και σίγουρα συκοφαντημένο τμήμα του δημοσίου, που φώναζαν σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης «Βία, στη βία της εξουσίας»!    

Μετά το τέλος της πορείας δεν έλειψε ο συνήθης αυταρχισμός των ΜΑΤ, που ξυλοφόρτωσαν νεολαίους, δημοσιογράφους και φωτογράφους. Μάλιστα, άνδρας των ΜΑΤ που συνελήφθη με την κατηγορία της βιαιοπραγίας κατά της φωτορεπόρτερ Τ. Μπόλαρη, αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα, χωρίς να του ασκηθεί καμία δίωξη. Συγχρόνως, τα «καλόπαιδα» του Παπουτσή έριξαν ξανά χημικά μέσα στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, χτυπώντας ακόμη και όσους υπαλλήλους τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία